Tizenhat évesen Parkinson-kóros - az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Testvérem 16 évesen Parkinson beteg. A kérdésem az lenne vajon, hogy lehet ilyen fiatalon Parkinson-kóros és lehet-e gyógymód a problémájára? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves kérdező!

A diagnózis nehézsége

A betegség korai stádiumában nehéz felállítani a diagnózist. Idősebb betegeknél a Parkinson-kór tüneteit (a járás megváltozása, a reszketés, a beszéd nehezítettsége, illetve az írás elcsúnyulása) az öregkor velejáróinak tekintik, míg fiataloknál azért késhet a diagnózis, mert úgy gondolják, hogy ez csak az idősebb korosztályt érintheti. Bővebben a Parkinson- kórról>>

A Parkinson kórnak van egy fiatalon, serdülőkorban kezdődő fajtája.

A betegség kialakulásáért itt is a dopamin hiány a felelős, csökken azoknak a sejteknek a mennyisége az agyban, amelyek ennek az anyagnak a termelődéséért felelősek.

Azt, hogy pontosan mi indítja be ezeknek a sejteknek a pusztulását ma még nem tudjuk biztosan.

A kezelése ugyanaz, mint a felnőttkorinak, de minél később kell a dopamin pótlást bevezetni, mivel a dopa-ra való válaszreakció egy idő után csökkenhet.Van lehetőség úgynevezett dopamin pumpa beültetésére.

Ez egy igen egyenletes dopamin eloszlást tud biztosítani és ezzel csökkenthető a mozgásteljesítmény ingadozása. Ha dopamin adagolásra van már szükség, akkor ezt javasolnám, bár drága és jelenleg nem támogatott Magyarországon.

Számos jó készítmény van, ami javíthatja a tüneteket, de dopamin tartalmaznak, mindenképpen ezekkel kellene kezdeni a kezelést. Sajnos tényleg nincs úgymond gyógymódja, tehát meggyógyítani nem lehet, a tüneteken lehet javítani.

Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.