Édességfogyasztás és a hüvelygomba - Az orvos válaszol

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Rendszeres gombás fertőzésem van. A páromat is kivizsgálták, de nincs semmi baja. A párom orvosa azt ajánlotta, ne egyek édességet. Ennek mi köze van a hüvelygombához? - A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tiszelt Hölgyem!

Az édesség fogyasztás kerülése csak része az úgynevezett "candida-diétának". Vannak olyan elméletek, hogy a táplálkozásunkat befolyásolva tudjuk segíteni az egész szervezetünk egyensúlyát, így például a bélflórát, a hüvelyflórát az egészséges állapotba lehet billenteni.

Milyen tünetek utalhatnak gombás hüvelyfertőzésre?

A hüvelyváladék mennyisége jelentősen fokozódik, fehéres-sárgás színű, "túrós" jellegű. Ha a fertőzés hosszabb ideig fennáll, akkor a folyás még hígabb, "tejszerű", és a szeméremtesten erős viszketést, égő érzést okoz.

Gombás hüvelyfertőzés (candida)

Úgy gondolom, hogy elsőként meg kellene keresni a valódi okot a gyakori fertőzések hátterében, ami nem könnyű feladat. A hüvelyváladék tenyésztése, a tisztálkodási módszerek, a megfelelő alsónemű kiválasztása ennek mind része.

A tenyésztéssel célzott kezelést lehet indítani, és minden esetben a párját is kell kezelni, nem fontos, hogy "csak" gomba van a háttérben, vagy hogy őt kivizsgálva nem találtak kórokozót.

Ha valóban csak gomba mutatható ki, akkor az igazán makacs fertőzés esetében folyamatos kezelésre van szükség több hónapig, mind szájon át szedhető gyógyszerrel (hetente egy kapszula), mind a lokális higiénia módosításával.

Vannak, akiknek sokat segít a savas irrigálás (lactaciddal, esetleg ecetes vízzel meghatározott kombinációban).

A hüvelyt belülről csak irrigálással lehet tisztítani, a vulvát pedig javasolt csak tiszta vízzel, hiszen előfordulhat túlzott irritáció a sokféle illatanyagot tartalmazó intim lemosóktól.

hüvely anatómia
Megváltozott hüvelyváladék


Ez vonatkozik az illatosított betétekre, és a tamponhasználat is tilos!

A helyesen megválasztott alsónemű alapvető fontosságú. Az anyag mindenképpen jó nedvszívó legyen, és nem szabad szorosnak lennie. A nadrág se legyen extra szűk, mert akkor hiába a jó alsónemű.

A műszálas anyagokat mindenképpen kerüljük. A jó minőségű fehérneműt pedig magas hőfokon kell mosni a fertőtlenítés miatt.

Emellett természetesen a diétát is kipróbálhatja, de nem hiszem, hogy szó szerint be kell tartani, kiegészítésnek talán használ. Jobbulást kívánok.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.