A hüvely biokémiája egy nőgyógyász szemével

Dr. Kiss György
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kiss György, nőgyógyász

A hüvely anatómiájáról, a biológiai folyamatokról és a hormonális változások hüvelyre gyakorolt hatásáról már nagyon sok ismeretanyaggal rendelkezünk. A kutatások során tapasztalt eredményeket többé-kevésbé sikeresen alkalmazzuk a terápiás eljárásokban.

Napjainkig – talán a technikai fejlettség színvonala miatt – kevesebb szó esik a hüvelyben folyó biokémiai történésekről, annak ellenére, hogy:

  • gyorsabban zajlanak, mint a biológiai változások,
  • a hüvely részéről a külső, belső ingerekre adott elsődleges és igen érzékeny válaszoknak foghatók fel,
  • általában visszafordíthatóak, illetve ha nem, akkor a biológiai elváltozások során létrejövő tünetek kezelhetőek.

Mi okozza ezeket?

Feltehetően a biokémiai változások irányítója a hüvelyben a NOS enzimrendszer. A folyamatokért elsősorban a női kismedence vérellátása és gazdag érhálózata a felelős (nedvesedés, orgazmus, ejakuláció), de döntő többségében a változások a hüvelyi simaizomzatban zajlanak.

Mi befolyásolhatja a biokémiai elváltozásokat?

Feltehetően a hüvely - legfőképpen a kollagén és elasztikus rostjai által - igyekszik megfelelni a nagyfokú és erős mechanikai terhelésnek (aktus, szülés), és rugalmasságuk által az izomsejteknek köszönhető, hogy méretét és formáját hosszú ideig megtarthatja. Idővel (vagy nagyobb megterhelés hatására) azonban eltűnhetnek ezek a hüvelyredők, csökken ezek rugalmassága, ami a biokémiai folyamatokat is nagymértékben befolyásolhatja.

Idővel talán választ kapunk

Misztikus biokémia eredet

A biológiai rész az orvosi gyakorlatból alakult ki, míg a kémiai eredete az ősi alkímiára vezethető vissza. Így érthető, hogy a hüvelyi biokémiai folyamatok ismeretét megszerezni legalább annyira nehéz, mint a hüvelyfal szerkezetét értelmezni. Mindkettőben van valami metafizikai jelleg.

Napjaink laboratóriumi nanotechnikája és a képalkotó eljárások fejlődése együttesen talán választ adhat a feltételezett biokémiai folyamatok pontos menetére. A hüvelyfal szerkezetének és a hüvelyi biokémiai történések kapcsolatának, egymásra hatásának összefüggése más megvilágítás alá helyezné a hüvelyben zajló biológiai változásokat is.

A XIX-XX. század nőgyógyászatának a hüvelyi mikrobiota (baktériumok, gombák, egysejtűek, vírusok) kutatása, és általuk előidézett biológiai változásokat kísérő klinikai tünetek pontos diagnosztizálása és minél eredményesebb gyógyítása jelenti az egyik legfőbb szakmai kihívást. A megoldáshoz nagy valószínűséggel csak a biokémiai okság és biológiai okozatok helyes értelmezése segíthetne bennünket.

A szülészet-nőgyógyászatban egyre sürgetőbb az igény a NOS enzimrendszer és a NO szerepének pontos meghatározására, tisztázására, és betegek érdekében az így elért ismeretek terápiás alkalmazására.

(WEBBeteg - Dr. Kiss György, nőgyógyász)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

A méhpolip okai, tünetei és...

Az endometriumpolip (endometriumpolyp) vagy méhpolip olyan rendellenes növekedés, amely mirigyeket, stromákat és ereket tartalmaz, amelyek a méh...

Női fertőzések diagnosztikája...

A terhességi gyorstesztek és a COVID-tesztek használata ma már mindennapossá vált, és sok nő ismerkedik új, női gyorstesztekkel is, amelyek azonnali...

Hüvelyszárazság termékeny korban...

A téma fontos, felmérések szerint a nők harmada, fele, tartósabban vagy időnként küzd a problémával.

Mit érdemes tudni a...

Általában, amikor baktériumokról van szó, mindig rögtön gyulladásra, fertőző betegségre gondolunk. Pedig a természetben sem minden fekete vagy...

Normális jelenség a hüvelyi folyás?...

Mióta menstruálok, folyással küszködöm. Két menstruáció között átlátszós-fehér a váladék, a havibaj elmúlta után pár nappal kezdődik és a...

Miről árulkodik a hüvelyi folyás?

A hüvelyi folyás sok nőnek okoz olykor-olykor bosszúságot. Ha normálistól eltérő az állaga, a mennyisége, illetve a szaga, akkor az nagy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.