• A hüvely biokémiája egy nőgyógyász szemével

    Dr. Kiss György
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kiss György, nőgyógyász

    A hüvely anatómiájáról, a biológiai folyamatokról és a hormonális változások hüvelyre gyakorolt hatásáról már nagyon sok ismeretanyaggal rendelkezünk. A kutatások során tapasztalt eredményeket többé-kevésbé sikeresen alkalmazzuk a terápiás eljárásokban.

    Napjainkig – talán a technikai fejlettség színvonala miatt – kevesebb szó esik a hüvelyben folyó biokémiai történésekről, annak ellenére, hogy:

    • gyorsabban zajlanak, mint a biológiai változások,
    • a hüvely részéről a külső, belső ingerekre adott elsődleges és igen érzékeny válaszoknak foghatók fel,
    • általában visszafordíthatóak, illetve ha nem, akkor a biológiai elváltozások során létrejövő tünetek kezelhetőek.
    Hirdetés

    Mi okozza ezeket?

    Feltehetően a  biokémiai  változások  irányítója  a  hüvelyben a NOS  enzimrendszer. A folyamatokért elsősorban a női kismedence vérellátása és gazdag érhálózata a felelős (nedvesedés, orgazmus, ejakuláció), de döntő többségében a változások a hüvelyi simaizomzatban zajlanak.

    Mi befolyásolhatja a biokémiai elváltozásokat?

    Feltehetően a hüvely - legfőképpen a kollagén és elasztikus rostjai által - igyekszik megfelelni a nagyfokú és erős mechanikai terhelésnek (aktus, szülés), és rugalmasságuk által az izomsejteknek köszönhető, hogy méretét és formáját hosszú ideig megtarthatja. Idővel (vagy nagyobb megterhelés hatására) azonban eltűnhetnek ezek a hüvelyredők, csökken ezek rugalmassága, ami a biokémiai folyamatokat is nagymértékben befolyásolhatja.

    Idővel talán választ kapunk

    Misztikus biokémia eredet 

    A biológiai rész az orvosi gyakorlatból alakult ki, míg a kémiai eredete az ősi alkímiára vezethető vissza. Így érthető, hogy a hüvelyi biokémiai folyamatok ismeretét megszerezni legalább annyira nehéz, mint a hüvelyfal szerkezetét értelmezni. Mindkettőben van valami metafizikai jelleg.

    Napjaink laboratóriumi nanotechnikája és a képalkotó eljárások fejlődése együttesen talán választ adhat a feltételezett biokémiai folyamatok pontos menetére. A hüvelyfal szerkezetének és a hüvelyi biokémiai történések kapcsolatának, egymásra hatásának összefüggése más megvilágítás alá helyezné a hüvelyben zajló biológiai változásokat is.

    A XIX-XX. század nőgyógyászatának a hüvelyi mikrobiota (baktériumok, gombák, egysejtűek, vírusok) kutatása, és általuk előidézett biológiai változásokat kísérő klinikai tünetek pontos diagnosztizálása és minél eredményesebb gyógyítása jelenti az egyik legfőbb szakmai kihívást. A megoldáshoz nagy valószínűséggel csak a biokémiai okság és biológiai okozatok helyes értelmezése segíthetne bennünket.

    A szülészet-nőgyógyászatban egyre sürgetőbb az igény a NOS enzimrendszer és a NO szerepének pontos meghatározására, tisztázására, és betegek érdekében az így elért ismeretek terápiás alkalmazására.

    ()

    Módosítva: 2015.02.10 05:21, Megjelenés: 2015.02.10 05:21
   • Cikkajánló

    Portré

    Portré

    Gorzsás Anita, újságíró

    Kókay Andrással, a Pozitron-Diagnosztika Központ vezetőjével beszélgettünk.

    Daganatos betegségek

    Daganatos betegségek

    Dr. Pukoli Dániel

    A célzott molekuláris terápiák és immunterápiák szerepe a daganatok kezelésében.

    Hüvelyszárazság termékeny korban - Mi okozhatja, és mit tehet ellene?

    A téma fontos, felmérések szerint a nők harmada, fele, tartósabban vagy időnként küzd a problémával.

    Hogy igazodjon el a hüvelygélek között?

    Egyre többen használnak hormonmentes hüvelygéleket vagy hüvelykúpokat a hüvelyszárazság kezelésére és ezzel együtt növekszik azoknak a vizsgálatoknak a száma, amelyek megkérdőjelezik ezeknek a biztonságosságát. Dr. Kozma Bence nőgyógyásszal beszélgettünk erről a témáról.

    Okozhat egy fogamzásgátló hüvelygombát?

    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű. A visszatérő gombás hüvelyfertőzés minden nőnek próbára teszi a türelmét, és rengeteg módszert kipróbálnak, hogy a problémától megszabaduljanak. Diétáznak, lecserélik a fehérneműiket, elhagyják a fogamzásgátlóikat, kiiktatják a tampont, az illatosított betéteket.

    Mit érdemes tudni a hüvelyflóráról?

    Általában, amikor baktériumokról van szó, mindig rögtön gyulladásra, fertőző betegségre gondolunk. Pedig a természetben sem minden fekete vagy fehér. A baktériumok között vannak halálos betegséget okozók, és olyanok is, amik nélkülözhetetlenek az egészséges élethez.

    Normális jelenség a hüvelyi folyás? - Az orvos válaszol

    Mióta menstruálok, folyással küszködöm. Két menstruáció között átlátszós-fehér a váladék, a havibaj elmúlta után pár nappal kezdődik és a következő vérzés előtt pár nappal múlik el. Középidőben általában kicsit erősebb. Ez normális jelenségnek számít? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Miről árulkodik a hüvelyi folyás?

    A hüvelyi folyás sok nőnek okoz olykor-olykor bosszúságot. Ha normálistól eltérő az állaga, a mennyisége, illetve a szaga, akkor az nagy valószínűséggel valamilyen fertőzésre utal, melyet mihamarabb kezelni szükséges. Hogy milyen esetekben érdemes szakemberhez fordulni, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

    Hüvelyfertőzés - Megéri orvoshoz fordulni

    Hüvelyfertőzésre mit ajánlatos használni? Valószínűleg nem gombásodás, de nem merek orvoshoz fordulni. Mik lehetnek a következményei, és mit használjak rá? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.