Mit tegyek, ha PCO szindrómát állapítottak meg?

Dr. Pétervári László
szerző: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Az utolsó menstruációm napja hónapokkal ezelőtt volt. Fogamzásgátló tablettát szedtem, a legutolsó menstruációm után hagytam abba. Az egyik helyen azt mondták, hogy várjak, ilyen előfordul a gyógyszer elhagyása után, illetve a cytológiai eredményem is rendben volt, a másik helyen azt állapították meg, hogy PCO szindrómám van. Ilyenkor mi a teendő?

Azt mondta a Doktor úr, hogy amíg nincsenek komoly tüneteim nincs probléma. Nem tudom, hogy mit kell most tennem, mert nagyon sokszor érzem, hogy hiába étkezek, nincs energiám és a szex sem foglalkoztat, illetve az alhasamnál érzem, hogy be van keményedve. Annyi mindent olvastam már az interneten, hogy akár meddőséget is okozhat.

Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász válasza

Először is laborvizsgálatokat szükséges végezni a PCOS igazolására. A PCO szindrómát ma még sajnos gyógyítani nem lehet, de megfelelő készítményekkel minden tünete megszüntethető, csökkenthető.

A gyógyszeres kezelés célja egyrészt az inzulinrezisztencia kezelése, másrészt a férfihormonok hatásának kompenzálása, illetve a peteérés, tüszőrepedés elősegítése.

A PCOS gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia kezelésére elsődlegesen a cukorbetegek terápiájában is használt metformin hatóanyagú készítményeket ajánlják. Ez a gyógyszer általában pár hónap vagy fél év után kezdi kifejteni hatását. Jelentkezik az első spontán vérzés, szépül a bőr és megindul a fogyás.

Vannak azonban olyanok, akiknél a metformin szedése nem hozza meg a várt hatást, azaz nincsen ciklusuk fél év után sem, nem jön létre a terhesség. Esetükben további módszerek jönnek szóba. Ők kipróbálhatnak újabb generációs inzulinrezisztencia elleni gyógyszereket, pl. a glitazonokat is.

Gyógyszeres kezelési lehetőségek, ha nem kíván teherbe esni

Azok a hölgyek, akik nem kívánnak teherbe esni, csökkenthetik tüneteiket bizonyos szájon át szedhető fogamzásgátlókkal is. A ciklus mesterségesen előidézhető úgynevezett progeszteronszármazékokkal is, melyek szedése mellett rendszeres megvonásos vérzés jelentkezik.

További gyógyszerek, ha babát szeretne

Akik teherbe kívánnak esni, azoknak a klomifen hatóanyagú készítményt javasolja az orvos. Ez nem hormon, hanem az agyalapi mirigy serkentésével aktivizálja a petefészket. Hátránya, hogy szedése alatt fokozott a veszélye egy nagyobb ciszta kialakulásának, szedését ezért ultrahangos megfigyeléssel kell követni. Ha a klomifen nem hatékony, egyéb olyan készítmények is kipróbálhatók, amelyek közvetlenül vagy közvetve a petefészket stimulálják.

Mit nevezünk PCO szindrómának?

A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma, vagy ahogyan szerzői névvel jelölik: Stein-Leventhal szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, több szervet érintő betegségről van szó. Bár a betegség nevét a petefészek elváltozásáról kapta, alapvetően egy hormonális betegségről van szó, amelyre jellemző a férfi nemi hormonnak, az úgynevezett androgénnek a túlsúlya.

Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

PCOS
A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó. A PCOS igen gyakori betegség, a meddőség egyik leggyakoribb oka.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.