A holdcsont elhalása (os lunatum malatia ) - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

A bal csuklómban lunatum malatiát diagnosztizáltak. Az orvos szerint előrehaladott stádiumban van, és meg kell műteni. Azt szeretném kérdezni, hogy a műtét során mivel pótolják a csontot? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A betegség lényege, hogy az egyik kéztőcsont, a holdcsont elhal, feltöredezik, s ez ellentétben a gyermekkori hasonló elváltozásokkal, nem regenerálódik, a folyamat kötelezően megy előre.

Amennyiben már a konzervatív kezelés (gyógytorna) nem segít, valóban csak műtéti úton lehet a csukló funkcióját megmenteni.

A Kienböck-féle betegség

A Kienböck-féle betegség, másik nevén az „os lunatum malatia” ennek a holdcsontnak az elhalását jelenti. Viszonylag gyakori betegség, mely elsősorban fiatal férfiakat érint. Bővebben a Kienböck-betegségről>>

A műtét lényege, hogy a csont elhalt része eltávolításra kerül, s a defektes területet saját csonttal pótoljuk. Ez utóbbi általában a csípőlapátból vett csontállománnyal történik.

Ameddig átépülés nem jön létre, a végtagot gipszben rögzíteni kell, utána jöhet a csuklótorna és a fokozatos terhelés.

(WEBBeteg - Dr. Juhász Csaba, traumatológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

Diffúz idiopátiás szkeletális...

A diffúz idiopátiás szkeletális hiperosztózis (DISH) a szalagok csontos megkeményedését jelenti azokon a területeken, ahol azok a gerinchez tapadnak.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.