Megterhelő a szervezetnek a sok ülőmunka

Szerző: www.emineo.hu

Sokat árthatunk egészségünknek, ha ülő életmódot folytatunk. Nemcsak az elhízás veszélyeivel, hanem szív- és érrendszeri betegségekkel, depresszióval és mozgásszervi problémákkal is számolnia kell annak, aki napjai nagy részét ugyanolyan testtartásban tölti. Csupán 5-10 perc könnyed mozgással sokat tehetünk szervezetünk érdekében.

Nem is gondolnánk, milyen sokat árthatunk a testünknek, ha huzamosabb ideig ugyanolyan tartásban végezzük napi feladatainkat! Az ülőmunka nemcsak a fejre, a gerincoszlopra, hanem az egész szervezetünkre, így az ízületeinkre is negatív hatással van. A legtöbb problémával a gerincoszlop kapcsán keresik fel a szakembereket, de ez érthető is, hiszen a legtöbben nem tudnak megfelelően, helyes testtartással ülni.

- Izomegyensúly zavarhoz, kisízületi túlterheléshez, de akár gerincoszlop deformitásokhoz, például púpos háthoz is vezethet a huzamosabb ideig tartó kényszertartás. A gerinc helytelen tartása miatt ráadásul a fejünket sem megfelelően tartjuk, így a nap végére fejfájástól is szenvedhetünk – nyilatkozta Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ egyik szakmai vezetője. – Hasonló panaszokat okozhat a sokáig tartó mozdulatlanság a csípő- és a térdízületekben is. A fájdalom ráadásul túlsúly, de akár minimális kopás esetén még erőteljesebb lehet.

A szakember éppen ezért azt javasolja, hogy az, aki ülőmunkát végez, rendszeresen mozgassa meg végtagjait. Kétóránként már 5-10 percnyi testmozgás is javíthat testünk állapotán, és jót tesz a szellemi kapacitásunknak is. Nem kell feltétlenül messzire menni az íróasztaltól: a székből felállva hajtsunk végre néhány gyakorlatot. A fejünket soha ne fejkörzéssel frissítsük fel, inkább előre, hátra és oldalra végezzünk fejbólintásokat. Ugyanezt tegyük a testünkkel is: előre, hátra és oldalra hajolva mozgassuk meg felsőtestünket. Ne szégyelljünk kisegítő eszközöket használni: egy labda, vagy a székre helyezett, levegővel teli korong is sokat segíthet gerincoszlopunk helyes tartásában. Ezzel egyensúlyban tarthatjuk a gerincoszlopot és az azt tartó izmokat. A mozgásszervi szakember emlékeztet, a heti háromszori, ideális esetben legalább egy órás testmozgás kimozdítja az egyhangúságból szervezetünket. Annak érdekében, hogy idővel ne szenvedjünk mozgásszervi problémáktól, rendszeresen oda kell figyelnünk testünkre és karban kell tartani ízületeinket, illetve izmainkat.

A testmozgás mellett érdemes évente egyszer mozgásszervi szűrővizsgálatra elmenni. A teljes testet érintő ortopédiai vizsgálat során már időben kiszűrhetők az esetleges mozgásszervi problémák.

ülőmunka

(www.emineo.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

A csípőprotézis után többnyire a...

Ha valaki egyidőben szenved erős csípő- és derékfájdalomtól, a csípőprotézis műtét mindkét problémát egyszerre megoldhatja. Legalábbis ez...

Az ülőmunka megnöveli a...

Az emberek többsége ülőmunkában dolgozik, melynek bizony megvannak a hátulütői is. A mozgáshiány ugyanis számtalan betegség kialakulásának...

Mozgással és helyes testtartással...

Elsősorban nagyon fontos, hogy mindenkiben tudatosuljon az, hogy egészségének megőrzése érdekében saját maga tehet a legtöbbet. Bizony egyre több...

Irodai munka és mozgásszervi...

Egyre nagyobb a mozgásszervi panaszokkal küzdő betegek száma. A háziorvosi rendelők, a reumatológiai és ortopédiai szakrendelések tele vannak az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.