• Megterhelő a szervezetnek a sok ülőmunka

    Szerző: www.emineo.hu

    Sokat árthatunk egészségünknek, ha ülő életmódot folytatunk. Nemcsak az elhízás veszélyeivel, hanem szív- és érrendszeri betegségekkel, depresszióval és mozgásszervi problémákkal is számolnia kell annak, aki napjai nagy részét ugyanolyan testtartásban tölti. Csupán 5-10 perc könnyed mozgással sokat tehetünk szervezetünk érdekében.

    Nem is gondolnánk, milyen sokat árthatunk a testünknek, ha huzamosabb ideig ugyanolyan tartásban végezzük napi feladatainkat! Az ülőmunka nemcsak a fejre, a gerincoszlopra, hanem az egész szervezetünkre, így az ízületeinkre is negatív hatással van. A legtöbb problémával a gerincoszlop kapcsán keresik fel a szakembereket, de ez érthető is, hiszen a legtöbben nem tudnak megfelelően, helyes testtartással ülni.

    - Izomegyensúly zavarhoz, kisízületi túlterheléshez, de akár gerincoszlop deformitásokhoz, például púpos háthoz is vezethet a huzamosabb ideig tartó kényszertartás. A gerinc helytelen tartása miatt ráadásul a fejünket sem megfelelően tartjuk, így a nap végére fejfájástól is szenvedhetünk – nyilatkozta Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ egyik szakmai vezetője. – Hasonló panaszokat okozhat a sokáig tartó mozdulatlanság a csípő- és a térdízületekben is. A fájdalom ráadásul túlsúly, de akár minimális kopás esetén még erőteljesebb lehet.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szakember éppen ezért azt javasolja, hogy az, aki ülőmunkát végez, rendszeresen mozgassa meg végtagjait. Kétóránként már 5-10 percnyi testmozgás is javíthat testünk állapotán, és jót tesz a szellemi kapacitásunknak is. Nem kell feltétlenül messzire menni az íróasztaltól: a székből felállva hajtsunk végre néhány gyakorlatot. A fejünket soha ne fejkörzéssel frissítsük fel, inkább előre, hátra és oldalra végezzünk fejbólintásokat. Ugyanezt tegyük a testünkkel is: előre, hátra és oldalra hajolva mozgassuk meg felsőtestünket. Ne szégyelljünk kisegítő eszközöket használni: egy labda, vagy a székre helyezett, levegővel teli korong is sokat segíthet gerincoszlopunk helyes tartásában. Ezzel egyensúlyban tarthatjuk a gerincoszlopot és az azt tartó izmokat. A mozgásszervi szakember emlékeztet, a heti háromszori, ideális esetben legalább egy órás testmozgás kimozdítja az egyhangúságból szervezetünket. Annak érdekében, hogy idővel ne szenvedjünk mozgásszervi problémáktól, rendszeresen oda kell figyelnünk testünkre és karban kell tartani ízületeinket, illetve izmainkat.

    A testmozgás mellett érdemes évente egyszer mozgásszervi szűrővizsgálatra elmenni. A teljes testet érintő ortopédiai vizsgálat során már időben kiszűrhetők az esetleges mozgásszervi problémák.

    (www.emineo.hu)

    Legutóbb frissült: 2014.04.16 05:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Praktikus tanácsok derékfájás, hátfájás és mozgásszervi panaszok ellen

    Elsősorban nagyon fontos, hogy mindenkiben tudatosuljon az, hogy egészségének megőrzése érdekében saját maga tehet a legtöbbet. Bizony egyre több azoknak a száma, akik mozgásszegény életmódot élnek, ülő- vagy állómunkát végeznek.

    A lábdagadás kialakulásának megelőzése

    Gyakran tapasztalhatja, hogy a nap végére bedagadnak a lábai, feszül a bőre, ami kellemetlen nehézlábérzettel társul. A zokni mély bevágást okoz a bokája fölött, a cipője pedig nehezebben jön fel a nap végén, mint a reggeli órákban. Hogyan előzhető meg mindez?

    Az ülőmunka megnöveli a tüdőembólia veszélyét

    Az emberek többsége ülőmunkában dolgozik, melynek bizony megvannak a hátulütői is. A mozgáshiány ugyanis számtalan betegség kialakulásának kockázatát megnöveli, például lényegesen gyakrabban fordul elő 2-es típusú diabétesz, elhízás, magas vérnyomás azok körében, akik szinte egész nap az irodában ülnek.

    A kalapácsujj - Hogyan előzze meg, és hogyan kezelhető?

    A kalapácsujj a lábfejbetegségek közé tartozik, szinte minden ujjon előfordulhat, kivéve a nagyujjat. Nőknél kilencszer gyakrabban alakul ki, mint férfiaknál.

    Miért fontos a helyes testtartás?

    A helyes testtartás elsajátítása a tartáshibákból adódó gerinc- és mozgásszervi problémák megelőzése és kezelése szempontjából alapvető fontosságú.

    Mellkasi szúró fájdalom: a rossz tartás is lehet az oka

    Ijesztő érzés a hirtelen fellépő mellkasi szúró fájdalom. Sokan azonnal szívinfarktustól vagy mellráktól tartanak. Eszünkbe sem jut, hogy a rossz tartás és az izommerevség okozhatja a fájdalmat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.