• A hormonkezelések befolyásolják a demencia kialakulását

    Szerző: Medipress

    A Kaiser Permanente egészségbiztosító és kórház-hálózat kutatóinak vizsgálatai szerint, 26 százalékkal kisebb az esélyük a demencia kialakulására azoknak a nőknek, akik 40-50 évesen hormonkezelésben részesültek, viszont 48 százalékkal nagyobb azoknak, akik ennél később, 70-80 évesen is kapnak kezelést.

    A középkorúan és időskorban is hormonkezelt nők demenciára való hajlama hasonló volt azokéhoz, akik egyáltalán nem kaptak hormonkezelést. Bár korábbi kutatások alapján úgy tűnt, a menopauza utáni ösztrogén hormon terápia növeli a demencia kialakulásának valószínűségét, újabb vizsgálatok a hormonkezelés előnyeire is rámutattak. A mostani az első kutatás, amely során közvetlen összefüggést mutattak ki a közép- és időskori hormonkezelés, és az időskori elbutulás kialakulása között.

    Hirdetés

    "A nőknek mindenképp egyénileg kell konzultálniuk kezelőorvosukkal arról, mi a legjobb nekik, de kutatásaink alapján úgy tűnik, a 40-50 éves korban végzett hormonkezelések megvédhetik őket az időskori elbutulástól, míg az időskori hormonterápia árthat is" - nyilatkozta Rachel Whitmet, a Kaiser Permanente Kutatási Osztályának munkatársa. A kutatók 1964 és 1973 között véletlenszerű egészségügyi felméréseket végeztek a Kaiser Permanente női tagjai között, akik ekkor 40-55 éves korban voltak.

    Később folyamatosan orvosi megfigyelés alatt tartották ezeket a nőket, külön figyelve hormonkezelésükre. 1998 és 2008 között a nők demenciára való hajlamát vizsgálták. A kutatás ideje alatt, összesen 1524 nőnél alakult ki az időskori elbutulás súlyos formája a demencia. A hormonkezelés és a demencia kialakulása közötti kapcsolat, akkor sem szűnt meg, ha más faktorokat (magas koleszterin, magas vérnyomás, agyvérzés) is figyelembe vettek. A kutatás részletes leírása az Annals of Neurology című szaklapban olvasható.

    (Medipress)

    Módosítva: 2010.11.24 18:47, Megjelenés: 2010.11.24 18:47
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    A leginkább titkolt változókori tünet: a hüvelyszárazság

    A női szervezet több évtizeden át ciklusosan bekövetkező hormonális változások alatt áll. A petefészkek által termelt hormonok közül az ösztrogén nem csupán a női ciklusra és a termékenységre, de számos szervünk és szervrendszerünk, valamint anyagcsere-folyamataink megfelelő működésére is hatással van.

    Hormonkezelés után az emlőultrahang életet menthet

    Több nő is kénytelen élete folyamán valamilyen hormontartalmú gyógyszert szedni, legyen szó mesterséges megtermékenyítésről, hormontartalmú fogamzásgátló alkalmazásáról vagy a menopauza tüneteinek csökkentéséről. Bármi is legyen az indok, az ilyen terápiák megnövelhetik a mellrák kialakulásának kockázatát. Dr. Gergely Mária, radiológus ennek okait és az ultrahangvizsgálat fontosságát ismerteti.

    Klimax: a nők alig 1 százaléka kap hormonpótlást

    A menopauza éveiben az ösztrogénszint csökkenése miatt számos kórkép kockázata megemelkedik, és bár az érintettek 10-20 százalékának szüksége lenne hormonpótló kezelésre, mégis kevesebb mint egy százalékuk részesül benne - hívta fel a figyelmet Dr. Várbíró Szabolcs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense.

    Élethosszig tartó hormonkezelés?

    A pajzsmirigybetegségek kezelése gyakran a hiányzó hormon pótlásával valósul meg. A betegekben ekkor joggal merül fel a kérdés, vajon meddig tarthat ez az állapot, életük végéig szükségük lesz-e a kiegészítő hormonkezelésre?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.