• A hormonkezelések befolyásolják a demencia kialakulását

    Szerző: Medipress

    A Kaiser Permanente egészségbiztosító és kórház-hálózat kutatóinak vizsgálatai szerint, 26 százalékkal kisebb az esélyük a demencia kialakulására azoknak a nőknek, akik 40-50 évesen hormonkezelésben részesültek, viszont 48 százalékkal nagyobb azoknak, akik ennél később, 70-80 évesen is kapnak kezelést.

    A középkorúan és időskorban is hormonkezelt nők demenciára való hajlama hasonló volt azokéhoz, akik egyáltalán nem kaptak hormonkezelést. Bár korábbi kutatások alapján úgy tűnt, a menopauza utáni ösztrogén hormon terápia növeli a demencia kialakulásának valószínűségét, újabb vizsgálatok a hormonkezelés előnyeire is rámutattak. A mostani az első kutatás, amely során közvetlen összefüggést mutattak ki a közép- és időskori hormonkezelés, és az időskori elbutulás kialakulása között.

    Hirdetés

    "A nőknek mindenképp egyénileg kell konzultálniuk kezelőorvosukkal arról, mi a legjobb nekik, de kutatásaink alapján úgy tűnik, a 40-50 éves korban végzett hormonkezelések megvédhetik őket az időskori elbutulástól, míg az időskori hormonterápia árthat is" - nyilatkozta Rachel Whitmet, a Kaiser Permanente Kutatási Osztályának munkatársa. A kutatók 1964 és 1973 között véletlenszerű egészségügyi felméréseket végeztek a Kaiser Permanente női tagjai között, akik ekkor 40-55 éves korban voltak.

    Később folyamatosan orvosi megfigyelés alatt tartották ezeket a nőket, külön figyelve hormonkezelésükre. 1998 és 2008 között a nők demenciára való hajlamát vizsgálták. A kutatás ideje alatt, összesen 1524 nőnél alakult ki az időskori elbutulás súlyos formája a demencia. A hormonkezelés és a demencia kialakulása közötti kapcsolat, akkor sem szűnt meg, ha más faktorokat (magas koleszterin, magas vérnyomás, agyvérzés) is figyelembe vettek. A kutatás részletes leírása az Annals of Neurology című szaklapban olvasható.

    (Medipress)

    Módosítva: 2010.11.24 18:47, Megjelenés: 2010.11.24 18:47
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    A menopauza testi és lelki tünetei

    Menopauzáról beszélünk akkor, amikor egy nőnek végleg elmarad a vérzése. Definíció szerint 12 menstruáció nélküli hónap után mondhatjuk ki a menopauza diagnózisát. Általában a természetes módon kialakult menopauza 45-55 éves kor között következik be.

    A változókori súlygyarapodás

    A legtöbb nő testsúlya az életkor előrehaladtával valamilyen mértékben növekszik. Ez a folyamat természetes, ugyanakkor a nagymértékű súlygyarapodás elkerülhető lehet megfelelő odafigyeléssel, rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással. Talán könnyebb az elhízást megelőzni, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen okok vannak a háttérben, amik megnehezítik a változókorú nők súlykontrollját. Lássuk, mik lehetnek ezek a nehezítő tényezők!

    Hormonkezelés után az emlőultrahang életet menthet

    Több nő is kénytelen élete folyamán valamilyen hormontartalmú gyógyszert szedni, legyen szó mesterséges megtermékenyítésről, hormontartalmú fogamzásgátló alkalmazásáról vagy a menopauza tüneteinek csökkentéséről. Bármi is legyen az indok, az ilyen terápiák megnövelhetik a mellrák kialakulásának kockázatát. Dr. Gergely Mária, radiológus ennek okait és az ultrahangvizsgálat fontosságát ismerteti.

    Élethosszig tartó hormonkezelés?

    A pajzsmirigybetegségek kezelése gyakran a hiányzó hormon pótlásával valósul meg. A betegekben ekkor joggal merül fel a kérdés, vajon meddig tarthat ez az állapot, életük végéig szükségük lesz-e a kiegészítő hormonkezelésre?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.