A hormonkezelések befolyásolják a demencia kialakulását

Medipress
megjelent:

A Kaiser Permanente egészségbiztosító és kórház-hálózat kutatóinak vizsgálatai szerint 26 százalékkal kisebb az esélyük a demencia kialakulására azoknak a nőknek, akik 40-50 évesen hormonkezelésben részesültek, viszont 48 százalékkal nagyobb azoknak, akik ennél később, 70-80 évesen is kapnak kezelést.

A középkorúan és időskorban is hormonkezelt nők demenciára való hajlama hasonló volt azokéhoz, akik egyáltalán nem kaptak hormonkezelést.

Bár korábbi kutatások alapján úgy tűnt, a menopauza utáni ösztrogénhormon-terápia növeli a demencia kialakulásának valószínűségét, újabb vizsgálatok a hormonkezelés előnyeire is rámutattak. A mostani az első kutatás, amely során közvetlen összefüggést mutattak ki az időskori hormonkezelés és az időskori elbutulás kialakulása között.

"A nőknek mindenképp egyénileg kell konzultálniuk kezelőorvosukkal arról, mi a legjobb nekik, de kutatásaink alapján úgy tűnik, a 40-50 éves korban végzett hormonkezelések megvédhetik őket az időskori elbutulástól, míg az időskori hormonterápia árthat is" – nyilatkozta Rachel Whitmet, a Kaiser Permanente Kutatási Osztályának munkatársa. A kutatók 1964 és 1973 között véletlenszerű egészségügyi felméréseket végeztek a Kaiser Permanente női tagjai között, akik ekkor 40-55 éves korban voltak.

Később folyamatosan orvosi megfigyelés alatt tartották ezeket a nőket, külön figyelve hormonkezelésükre. 1998 és 2008 között a nők demenciára való hajlamát vizsgálták. A kutatás ideje alatt összesen 1524 nőnél alakult ki az időskori elbutulás súlyos formája, a demencia. A hormonkezelés és a demencia kialakulása közötti kapcsolat akkor sem szűnt meg, ha más faktorokat (magas koleszterin, magas vérnyomás, agyvérzés) is figyelembe vettek. A kutatás részletes leírása az Annals of Neurology című szaklapban olvasható.

(Medipress)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.