Antidepresszáns - Fokozza a visszaesés kockázatát az egyik hatóanyag

MTI
megjelent:

A tamoxifen kiemelkedően fontos szer az emlőtumorok kemoterápiájában, ezért David Juurlink, a tanulmány egyik szerzője azt hangsúlyozta, hogy érdemes másik antidepresszáns választását megfontolni azoknál a pácienseknél, akik tamoxifent kapnak.

A paroxetin hatóanyagú népszerű antidepresszáns, akadályozhatja az emlőrák elleni tamoxifennel történő kezelést, a pácienseknél gyakoribb visszaesést okoz, és nagyobb a halásos kimenetel kockázata - közölték kanadai kutatók kedden.

A British Medical Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint, azok a nők akik paroxetin hatóanyagú Paxilt szedtek a tamoxifennel való mellrákkezeléssel egyidejűleg, nagyobb valószínűséggel haltak meg az emlőtumor miatt.

Milyen önvizsgálatok ajánlottak?
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Milyen önvizsgálatok ajánlottak? >>

Minél hosszabb ideig tartott a két gyógyszer együttes alkalmazása, annál nagyobb volt a halásos kimenetel kockázata. A kutatók úgy vélik, ez amiatt lehet, mert a paroxetin hatóanyag akadályozza azt a vegyületet, melyet a szervezet a tamoxifen nevű rákgyógyszer feldolgozásánál használ.

A tamoxifen kiemelkedően fontos szer az emlőtumorok kemoterápiájában, ezért David Juurlink, a tanulmány egyik szerzője azt hangsúlyozta, hogy érdemes másik antidepresszáns választását megfontolni azoknál a pácienseknél, akik tamoxifent kapnak.

Kevesebb túlélő - A két szer együtt veszélyes

A torontói kutatók 2430 emlőrákos beteg egészségügyi adatait tekintették át. A 66 év fölötti páciensek, 1993 és 2005 között kaptak tamoxifen kezelést, mintegy 30 százalékuk pedig egyidejűleg antidepresszánst is szedett különböző időbeli átfedésekkel.

A leggyakoribb antidepresszáns szer a paroxetin hatóanyag volt. A tanulmány ideje alatt az összes páciens 15 százaléka halt meg. A kutatók - az egyéb tényezők kizárása mellett - megállapították, hogy azok a nők, akik a kezelés időtartamának negyede alatt együtt kapták a két szert, 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg mellrákjuk miatt.

A leggyakoribb daganatok első tünetei
A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
A leggyakoribb első tünetekről>>

Ez a kockázat 91 százalékra emelkedett azoknál, akiknél a kezelés időtartamának 75 százaléka alatt alkalmazták együttesen a szereket. "Más antidepresszánsokkal nem jelent meg ez a kockázat" - közölték a kutatók.

Statisztikák szerint, a tamoxifen 50 százalékkal csökkenti az emlőrák kiújulási kockázatát azoknál a nőknél, akik öt éven át alkalmazzák. Ahhoz, hogy a szervezet fel tudja használni a hatóanyagot, a vegyületet le kell bontania egy enzimnek, melynek jele CYP2D6. A szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) antdidepresszánsok - amely csoportba a paroxetin is tartozik - ezzel az enzimmel lépnek kölcsönhatásba, akadályozzák annak működését.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Oxygen Medical - Dr. Dobos Márta, ortopédus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.