Antidepresszáns - Fokozza a visszaesés kockázatát az egyik hatóanyag

Szerző: MTI

A tamoxifen kiemelkedően fontos szer az emlőtumorok kemoterápiájában, ezért David Juurlink, a tanulmány egyik szerzője azt hangsúlyozta, hogy érdemes másik antidepresszáns választását megfontolni azoknál a pácienseknél, akik tamoxifent kapnak.

A paroxetin hatóanyagú népszerű antidepresszáns, akadályozhatja az emlőrák elleni tamoxifennel történő kezelést, a pácienseknél gyakoribb visszaesést okoz, és nagyobb a halásos kimenetel kockázata - közölték kanadai kutatók kedden.

A British Medical Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint, azok a nők akik paroxetin hatóanyagú Paxilt szedtek a tamoxifennel való mellrákkezeléssel egyidejűleg, nagyobb valószínűséggel haltak meg az emlőtumor miatt.

Milyen önvizsgálatok ajánlottak?
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Milyen önvizsgálatok ajánlottak? >>

Minél hosszabb ideig tartott a két gyógyszer együttes alkalmazása, annál nagyobb volt a halásos kimenetel kockázata. A kutatók úgy vélik, ez amiatt lehet, mert a paroxetin hatóanyag akadályozza azt a vegyületet, melyet a szervezet a tamoxifen nevű rákgyógyszer feldolgozásánál használ.

A tamoxifen kiemelkedően fontos szer az emlőtumorok kemoterápiájában, ezért David Juurlink, a tanulmány egyik szerzője azt hangsúlyozta, hogy érdemes másik antidepresszáns választását megfontolni azoknál a pácienseknél, akik tamoxifent kapnak.

Kevesebb túlélő - A két szer együtt veszélyes

A torontói kutatók 2430 emlőrákos beteg egészségügyi adatait tekintették át. A 66 év fölötti páciensek, 1993 és 2005 között kaptak tamoxifen kezelést, mintegy 30 százalékuk pedig egyidejűleg antidepresszánst is szedett különböző időbeli átfedésekkel.

A leggyakoribb antidepresszáns szer a paroxetin hatóanyag volt. A tanulmány ideje alatt az összes páciens 15 százaléka halt meg. A kutatók - az egyéb tényezők kizárása mellett - megállapították, hogy azok a nők, akik a kezelés időtartamának negyede alatt együtt kapták a két szert, 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg mellrákjuk miatt.

A leggyakoribb daganatok első tünetei
A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
A leggyakoribb első tünetekről>>

Ez a kockázat 91 százalékra emelkedett azoknál, akiknél a kezelés időtartamának 75 százaléka alatt alkalmazták együttesen a szereket. "Más antidepresszánsokkal nem jelent meg ez a kockázat" - közölték a kutatók.

Statisztikák szerint, a tamoxifen 50 százalékkal csökkenti az emlőrák kiújulási kockázatát azoknál a nőknél, akik öt éven át alkalmazzák. Ahhoz, hogy a szervezet fel tudja használni a hatóanyagot, a vegyületet le kell bontania egy enzimnek, melynek jele CYP2D6. A szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) antdidepresszánsok - amely csoportba a paroxetin is tartozik - ezzel az enzimmel lépnek kölcsönhatásba, akadályozzák annak működését.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrdaganatok Bőrdaganatok

A gyanús elváltozások feltétlenül kivizsgálást igényelnek.

Konyhanyelven a mellrákról

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek kapcsán beszélgettünk Arató Györgyi dietetikussal, akinek sajnos érintettként is van tapasztalata...

Intraductalis papilloma, egy...

Az intraductalis papilloma egy olyan jóindulatú emlődaganat, ami az emlők tejcsatornáiban helyezkedik el. A papillomák pici, szemölcsszerű kinövések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.