Művészettel a gyermekkori asztma ellen

MTI
megjelent:

Speciális művészeti program alkalmazásával, csökkenthető az asztmás roham okozta szorongás gyerekek esetében. A gyógyszereken kívül művészeti hatásokkal, művészeti tevékenységgel is kezelt gyerekek életminősége jelentősen javul a kombinált terápia során.

Az asztmás roham borzasztó esemény mind a gyermek, mind családja számára és ez a lelki megrázkódtatás sokkal tovább tart, mint a fulladásos rosszullét. A kiszámíthatalanul ismétlődő rohamok okozta szorongás csökkentésére kidolgozott művészeti programot, a Journal of Allergy and Clinical Immunology tudományos folyóirat legújabb száma ismerteti.

"Az asztma nemcsak a gyerek fizikai állapotát befolyásolja, hanem jelentősen rontja életének minőségét és pszichológiai fejlődését is" - írja Anya Beebe, a művészettel való gyógyítás szakértője.

"Vizsgálatunk igazolja, hogy súlyos, krónikus asztmában szenvedő gyerekek kezelése különböző művészeti hatásokkal igen eredményes. A terápia a kezelés befejezése után még hónapokig érvényesül".

Az asztma tünetei

A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást megakadályozhatja.
Az asztma jelei >>

A művészettel gyógyítás során, a gyerekek a legkülönbözőbb művészeti ágakban igyekeznek kifejezni a betegséggel kapcsolatos érzéseiket, félelmeiket, a gyógyító beavatkozásokra vonatkozó lelkiállapotot. Megtanulják, hogy a betegségen kívül saját személyiségük milyen módon fejlődik.

A kutatók szerint ez a módszer különösen azoknál a gyermekeknél eredményes, akiknek ritkán van lehetőségük arra, hogy érzéseiket szóban kifejezzék, akik nincsenek gyakran felnőttek társaságában, akikkel megbeszélhetnék érzéseiket, elképzeléseiket a betegségről, gyógyulásról.

Ők néha jobban képesek különböző művészeti eszközökkel kifejezni magukat, például rajzzal, festéssel.

Az izraeli szakemberek 22 asztmás gyermekkel foglalkoztak. Véletlenszerű beosztás szerint, a csoport fele hét héten keresztül minden héten egy órányi művészeti találkozón vett részt. Ezeken a megbeszéléseken elmondták, leírták, lerajzolták a betegséggel összefüggő érzéseiket, hitüket. A csoport másik felének nem volt ilyen művészeti elfoglaltsága.

A gyógyszereken kívül művészeti hatásokkal, művészeti tevékenységgel is kezelt gyerekek, hat hónappal később mind a probléma megoldási feladatok, mind a kommunikáció terén jelentősen jobb teljesítményt nyújtottak, mint a másik csoport tagjai. Életük minősége, valamint szorongásuk is mérhetően javult.

"A művészetek beiktatása a gyermekek testi betegségeinek kezelésébe értékes gyógymód lehet" - fejtette ki Bruce Bender, a tanulmány társszerzője. A programban nemcsak a kis betegekkel, hanem családjukkal is foglalkoznak a szakértők.

(MTI)

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.