• Innováció a tüdővizsgálatokban

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    A 2016. évi Ipari Innovációs Díjban részesült az Innomed Medical Zrt. alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztéséért és forgalmazásáért. Dévai Endre elnököt kérdeztük.

    A díjazott MRX TEL NG II rendszer egy digitális tomoszintézis (DTS, lineáris CT) vizsgálatra optimalizált orvosi radiológiai képalkotó eszköz. A világritkaságnak számító DTS funkció alacsony röntgendózisú alternatívát jelent az igen költséges, valamint magas dózissal működő CT-készülékekkel szemben. Tüdővizsgálatoknál ez a dózisterhelési arány átlagosan 1:30 a DTS javára.

    Hirdetés
    Egyetemi együttműködések
    Az innováció alapja egy az Innomed Medical Zrt. által végzett és koordinált, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikát és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszékét magában foglaló széleskörű és hosszú távú együttműködés volt, amely számos publikációt eredményezett.

    A két prototípus elkészülte után kilenc sorozatgyártású röntgenberendezés belföldi egészségügyi intézményekbe került, ezek 2016 óta napi használatban vannak, például a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján és a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben.

    Mely radiológiai vizsgálatokra alkalmazzák leginkább a klinikák? Milyen eredményekről tudnak beszámolni?

    Mivel nagyon új eljárásról van szó, amelynek nemzetközi szakirodalma még erősen korlátozott, a klinikai vizsgálatok a tüdő és ízületi területekre korlátozódtak. Természetesen itt nem álltunk meg, jelenleg a sugárterhelés szempontjából legveszélyeztetettebb gyermekek és terhes nők vizsgálati paramétereit optimalizáljuk. A feladat, hogy egyetlen gombnyomással kiválasztható legyen a testrész vagy szerv, és a berendezés automatikusan jó felvételt készítsen. Jelenleg az automatika programozása történik. Természetesen ez több ezer felvétel különböző fantomokon (műpácienseken) végzett vizsgálatot jelent.

    A berendezés megfelelő alternatíva lehetne az elavult és drága, eddig alkalmazott vizsgálati módszer helyett? Elképzelhető, hogy megtalálható lesz a tüdőszűrő állomásokon is?

    Igen, bízom benne, hogy mivel az első klinikai vizsgálatok és validációk erre irányultak pozitív eredménnyel. Számítunk rá, hogy a tüdőrák szűrése céljára az optimális paraméterekkel rendelkezik az eszközünk. A felvételek kiértékelése igényelni fogja a diagnosztizáló orvosok képzését.

    A megszerzett CE minősítés birtokában 2017-ben megkezdődött a rendszer export piacokra történő értékesítése is. Mely országokban mutatkozik kereslet a képalkotó eszközre?

    A 2015 végén Párizsban tartott expón tett javaslatokra tudunk hagyatkozni, aminek lényege, hogy minden kórházban ilyen berendezéseknek kell leváltaniuk a jelenlegi röntgengépeket. Ez az eszköz a CT-funkció (szelet felvételek) mellett megvalósítja az összes hagyományos röntgenberendezés által végzett vizsgálatot. A piac tehát nagyon széles, aláírtunk egy szándéknyilatkozatot Brazíliában a gyártóüzem felépítéséről. Tárgyalások folynak Kazahsztánban, Etiópiában és Indonéziában történő gyártásról is. Oroszországban már folyamatban van a részegységekből történő gyártás (összeszerelés). Jelentős forgalombővüléssel számolunk, valószínűleg nagyságrendi váltás történik a cég életében.

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Tóth András, újságíró
    Forrás: Innomed Medical Zrt.Innovacio.hu

    Módosítva: 2017.04.26 11:25, Megjelenés: 2017.04.26 11:25
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    Szűrés vagy kivizsgálás? Nem mindegy!

    Az egészségügy területén manapság valószínűleg a szűrés szó a legdivatosabb. De vajon tudjuk, mi a különbség vizsgálat és szűrés között? Vagy hogy mitől lesz szűrővizsgálat egy szűrővizsgálat és mennyire biztos az eredménye? Miért lehet szükség további vizsgálatokra egy pozitív szűrővizsgálati eredmény után?

    Csont-izotópvizsgálat (csontszcintigráfia, csontscan)

    A csont-izotópvizsgálat radioaktív, gamma-sugárzást kibocsátó izotópokkal végzett képalkotó vizsgálat, a nukleáris medicina része. Az izotópvizsgálatok során valamely szerv vagy szervrendszer anyagcseréjére, bizonyos anyagok szervezeten belüli eloszlására kapunk választ.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások