Innováció a tüdővizsgálatokban

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A 2016. évi Ipari Innovációs Díjban részesült az Innomed Medical Zrt. alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztéséért és forgalmazásáért. Dévai Endre elnököt kérdeztük.

A díjazott MRX TEL NG II rendszer egy digitális tomoszintézis (DTS, lineáris CT) vizsgálatra optimalizált orvosi radiológiai képalkotó eszköz. A világritkaságnak számító DTS funkció alacsony röntgendózisú alternatívát jelent az igen költséges, valamint magas dózissal működő CT-készülékekkel szemben. Tüdővizsgálatoknál ez a dózisterhelési arány átlagosan 1:30 a DTS javára.

Egyetemi együttműködések
Az innováció alapja egy az Innomed Medical Zrt. által végzett és koordinált, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikát és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszékét magában foglaló széleskörű és hosszú távú együttműködés volt, amely számos publikációt eredményezett.

A két prototípus elkészülte után kilenc sorozatgyártású röntgenberendezés belföldi egészségügyi intézményekbe került, ezek 2016 óta napi használatban vannak, például a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján és a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben.

Mely radiológiai vizsgálatokra alkalmazzák leginkább a klinikák? Milyen eredményekről tudnak beszámolni?

Mivel nagyon új eljárásról van szó, amelynek nemzetközi szakirodalma még erősen korlátozott, a klinikai vizsgálatok a tüdő és ízületi területekre korlátozódtak. Természetesen itt nem álltunk meg, jelenleg a sugárterhelés szempontjából legveszélyeztetettebb gyermekek és terhes nők vizsgálati paramétereit optimalizáljuk. A feladat, hogy egyetlen gombnyomással kiválasztható legyen a testrész vagy szerv, és a berendezés automatikusan jó felvételt készítsen. Jelenleg az automatika programozása történik. Természetesen ez több ezer felvétel különböző fantomokon (műpácienseken) végzett vizsgálatot jelent.

A berendezés megfelelő alternatíva lehetne az elavult és drága, eddig alkalmazott vizsgálati módszer helyett? Elképzelhető, hogy megtalálható lesz a tüdőszűrő állomásokon is?

Igen, bízom benne, hogy mivel az első klinikai vizsgálatok és validációk erre irányultak pozitív eredménnyel. Számítunk rá, hogy a tüdőrák szűrése céljára az optimális paraméterekkel rendelkezik az eszközünk. A felvételek kiértékelése igényelni fogja a diagnosztizáló orvosok képzését.

A megszerzett CE minősítés birtokában 2017-ben megkezdődött a rendszer export piacokra történő értékesítése is. Mely országokban mutatkozik kereslet a képalkotó eszközre?

A 2015 végén Párizsban tartott expón tett javaslatokra tudunk hagyatkozni, aminek lényege, hogy minden kórházban ilyen berendezéseknek kell leváltaniuk a jelenlegi röntgengépeket. Ez az eszköz a CT-funkció (szelet felvételek) mellett megvalósítja az összes hagyományos röntgenberendezés által végzett vizsgálatot.

A piac tehát nagyon széles, aláírtunk egy szándéknyilatkozatot Brazíliában a gyártóüzem felépítéséről. Tárgyalások folynak Kazahsztánban, Etiópiában és Indonéziában történő gyártásról is. Oroszországban már folyamatban van a részegységekből történő gyártás (összeszerelés). Jelentős forgalombővüléssel számolunk, valószínűleg nagyságrendi váltás történik a cég életében.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró
Forrás: Innovacio.hu

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, Dr. Brugós László
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.