Új eszköz a szívműködés diagnosztikájában

MTI
megjelent:

Az eddig használt echokardiográfiás ultrahangnál ötszörte gyorsabb ultrahangot alkalmazott a szív vizsgálatára egy amerikai kutatócsoport.

Az Elisa Konofagou és munkacsoportja által használt új technika néhány négyzetmilliméternyi területen ábrázolja a mozgást, ami a másodperc törtrésze alatt történik a szív egyes részein. Ez lehetővé teszi, hogy bemutassa: a szív egyes részei mikor és milyen gyorsasággal követik a bioelektromos ingert, milyen sebességgel húzódik össze mind a négy szívüreg. Az elektromechanikus hullám képalkotás (EWI) azért rendkívüli, mert egyetlen szívösszehúzódás során megadja mindezen információkat.

Teljes tájékoztatást nyújtó olcsó eszköz

A szív összehúzódása azt a bioelektromos ingert követi, mely az ökölnyi izomcsomó ingerképző helyéről indul el és az EWI ezt a másodperc milliomodrészének eseményét teszi láthatóvá. A modern diagnosztikus eljárás mindezt ultrahang alkalmazásával változtatja képpé.

A kutatók szerint az új technika különös értéke az, hogy szabálytalan szívműködés esetén is teljes mértékű tájékoztatást nyújt. A leggyakoribb szívritmuszavar a pitvari remegés, amikor a szív felső része, a pitvar nem ritmusos összehúzódásokat végez, hanem remeg, fibrillál. A pitvarfibrilláció az életkor előrehaladásával mind gyakoribb.

A Columbia Egyetemen kutató Konofagou idézi azt a statisztikát, amely szerint ez a ritmuszavar az agyi katasztrófa esetek 15-20 százalékáért felelős és ennek kezelése az Egyesült Államokban évente hétmilliárd dollárba kerül. Ha az ilyen szabálytalan szívműködés diagnosztikájában egy új, olcsó módszer bevezethető, az a betegek tízezreinek életét mentheti meg és az egészségügyi költségeket is jelentősen csökkenti.

Az ultrahang olcsó és biztonságos technika, ezért elképzelhető, hogy a jövőben a doktor egy telefon méretű műszert visz a táskájában és azzal további, fontos adatokat nyerhet páciense betegségéről - mondotta a vizsgálat vezetője. A módszert a Proceedings of the National Academy of Sciences ismerteti.

Pitvarfibrilláció

A pitvarfibrilláció a leggyakrabban előforduló ritmuszavar: a negyvenedik életév után minden negyedik embernek van esélye arra, hogy előbb vagy utóbb szabálytalanul kezd a szíve működni. Ezt sokan meg sem érzik, de a veszély ilyenkor a beteg agyára leselkedik: a szívpitvarban megalvadhat a vér és az abból leszakadó alvadék valamelyik agyi eret elzárva agyi katasztrófát idézhet elő. Negyven éves kor után jelentős a kockázat.>>

(MTI)

Cikkajánló

Portré
Portré

Interjú Csuja Gellért orvostanhallgatóval.

Hányás hányinger nélkül
Hányás hányinger nélkül

Milyen betegség okozhatja?

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.