Szívműködés téma

A nitrát típusú értágítók

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

A nitrát típusú értágítók olyan gyógyszerhatóanyagok, melyek gyorsan és hatékonyan tágítják az ereket, különösen a szívet ellátó koszorúereket, ezáltal javítják a szívműködés hatásfokát, mikor az a túlterheltség miatt nem jut elegendő oxigénhez.

Ujjbegyeket a pulzusra! - A remegő szívverés veszélye

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban is élen állnak a halálhoz vezető kórok listáján. Ezért is fontos, hogy a lakosság tagjai felismerjék szívük működésének esetleges zavarát, s a tüneteket megfigyelve panaszukkal felkeressék a háziorvost, majd javaslata alapján a szakellátást - hangsúlyozták kardiológus szakemberek a Nemzetközi Pitvarfibrillációs Hét egyik tájékoztató eseményén.

Mi a szívfrekvencia-variabilitás és mi a jelentősége?

Dr. Letoha Annamária, belgyógyász - Hypertonia

A szívműködés soha nem teljesen ritmusos. A szívverés ritmusa szívbetegség esetén teljesen kaotikussá válhat, azonban egészséges emberben sem teljesen szabályos.

Szívelégtelenségben elhunyt a válogatott kosaras

WEBBeteg

Életének 22. évében elhunyt Morgen Ferdinánd, az élvonalbeli Atomerőmű SE kosárlabdázója.

Vészhelyzet - azonnal hívja a 104-et!

MTI

A klinikai vizsgálatokban kiválóan teljesített az a parányi műszer, amely szívbetegek esetében azonnal jelzi akár egy lehetséges szívinfarktus bekövetkezését is - írja Matos Lajos, az MTI szakértője.

Az energiaitalok szív- és érrendszeri kockázatai

MTI

Emeli a vérnyomást, fölgyorsítja a szívműködést, szívritmus- és alvászavarokat okoz a nagy hatóanyag tartalmú energiaitalok fogyasztása - mutatták ki vizsgálatukban lengyel kutatók.

Új eszköz a szívműködés diagnosztikájában

MTI

Az eddig használt echokardiográfiás ultrahangnál ötszörte gyorsabb ultrahangot alkalmazott a szív vizsgálatára egy amerikai kutatócsoport.

Intelligens trikó az életfunciók folyamatos megfigyelésére

MTI

A diagnosztikus megfigyelés vagy folyamatos kórházi ellátás végett gyógyintézetben lévő beteg szívműködését, légzését vagy hőmérsékletét folyamatosan követni kell, de a páciens nem lehet folyamatosan az őrzőszobában, már csak a külső laboratóriumban végzett vizsgálatok miatt sem.

Szívműködés

Szívműködés,Szívverés

A szív ingerképző központjai a jobb pitvar falában lévő színuszcsomó és a jobb pitvar alsó részében lévő pitvar-kamrai csomó. A színuszcsomó előidézi a pitvari szívizomrostok összehúzódását. Az ingerület a pitvar-kamrai csomón keresztül a kamrákhoz továbbítódik és a kamrák összehúzódását váltja ki. 

Szívműködés közben kétféle szívhang hallható: szisztolés és diasztolés hang.

Szívműködés

Szív,Szívműködés,Idegrendszer

A szív maga képezi az összehúzódását kiváltó ingerületet. A szív ingerképző sejtjei két központba tömörülnek, egyik a jobb pitvar falában lévő színuszcsomó, másik a jobb pitvar alsó részében lévő pitvar-kamrai csomó.

A szinuszcsomó depolarizációja akciós potenciált vált ki, ez előidézi a pitvari szívizomrostok összehúzódását. Az ingerület a pitvar-kamrai csomón keresztül a kamrákhoz továbbítódik és a kamrák összehúzódását váltja ki. A repolarizációs fázis közben megindul a kamrák felől a nyugalmi állapot kialakulásáig. Ez alatt a folyamat alatt a szívizom nem ingerelhető. Így újabb inger csak az elernyedésben lévő szívben válthat ki újabb összehúzódást, és a szívizom nem hozható a tartós izom összehúzódás állapotába, ellentétben a harántcsíkolt izommal.