Vádat emeltek Geréb Ágnes ellen

Független Hírügynökség
megjelent:

Vádat emelt az ügyészség Geréb Ágnes ellen, aki még 2007-ben egy tragikus otthonszülést vezetett le Budapesten - közölte csütörtökön a Fővárosi Főügyészség.

A korábban szülész-nőgyógyászként dolgozó Geréb Ágnest halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják, amiért több szabályt is megszegett a szülés közben és ez közvetlen összefüggésben áll a magzat halálával.

Gyermekvárás, terhesség

Az ügyészség közleménye szerint a Fővárosi FőügyészségGeréb Ágnesnél még 2006. decemberében jelentkezett egy állapotos asszony, aki gyermekét nem kórházban, hanem otthoni körülmények között szerette volna világra hozni.

A terhessége 37. hetében találkozott ismét Geréb Ágnessel, aki akkor megvizsgálta. Kiderült, hogy az ultrahangvizsgálatok közben a magzat szívének mindkét oldali kamrájában úgynevezett echogén foltokat találtak, a terheléses vércukor vizsgálat alatt pedig rendkívül magas vércukorszintet mértek. A kismamának pajzsmirigy betegsége volt és már elmúlt 35 éves, így veszélyeztetett terhesnek minősült.

Kisebbségben vannak a támogatók

A Szonda Ipsos ez év januárjában készített felmérése szerint 1500 megkérdezett felnőttből 18 százalék egyetértett azzal, hogy ha egy nő úgy dönt, otthonában hozhassa világra gyermekét.

A nőnél a szülés 2007. szeptember 15-én hajnalban indult meg, azonban a csecsemő válla elakadt édesanyja szeméremcsontjában. Geréb Ágnes ezután - az ügyészség megfogalmazása szerint - a szakmai protokollban nem ismert műfogásokkal próbálta a gyermeket világra segíteni, eredménytelenül. Segítői ezért mentőt hívtak, amelynek orvosa már a helyszínen megállapította, hogy a csecsemő halott. A János Kórházba vitték a kismamát, ahol a szülőszobán gátmetszést végeztek és világra segítették a gyermeket. A magzatot 40 percig próbálták újraéleszteni, de nem sikerült.

A vád szerint nem számolt a kockázati tényezőket

Az ügyészség szerint Geréb Ágnes több ponton is megszegte a foglalkozási szabályokat: nem értékelte kockázatosnak a kismama életkorát, illetve azt a tényt, hogy pajzsmirigy-beteg, nem vizsgálta az állapotos nőt folyamatosan és nem intézkedett amiatt, hogy az ultrahang magzati fejlődési rendellenességre utalt.

Amikor a gyermek válla elakadt, intravénásan oxitocint adott édesanyjának - ez a készítmény, illetve a szakszerűtlen világra segítés miatti nyaki gerinc sérülés okozta együttesen az életképes és egészséges magzat halálát okozó oxigénhiányt.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.