Vádat emeltek Geréb Ágnes ellen

Szerző: Független Hírügynökség

Vádat emelt az ügyészség Geréb Ágnes ellen, aki még 2007-ben egy tragikus otthonszülést vezetett le Budapesten - közölte csütörtökön a Fővárosi Főügyészség.

A korábban szülész-nőgyógyászként dolgozó Geréb Ágnest halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják, amiért több szabályt is megszegett a szülés közben és ez közvetlen összefüggésben áll a magzat halálával.

Gyermekvárás, terhesség

Az ügyészség közleménye szerint a Fővárosi FőügyészségGeréb Ágnesnél még 2006. decemberében jelentkezett egy állapotos asszony, aki gyermekét nem kórházban, hanem otthoni körülmények között szerette volna világra hozni.

A terhessége 37. hetében találkozott ismét Geréb Ágnessel, aki akkor megvizsgálta. Kiderült, hogy az ultrahangvizsgálatok közben a magzat szívének mindkét oldali kamrájában úgynevezett echogén foltokat találtak, a terheléses vércukor vizsgálat alatt pedig rendkívül magas vércukorszintet mértek. A kismamának pajzsmirigy betegsége volt és már elmúlt 35 éves, így veszélyeztetett terhesnek minősült.

Kisebbségben vannak a támogatók

A Szonda Ipsos ez év januárjában készített felmérése szerint 1500 megkérdezett felnőttből 18 százalék egyetértett azzal, hogy ha egy nő úgy dönt, otthonában hozhassa világra gyermekét.

A nőnél a szülés 2007. szeptember 15-én hajnalban indult meg, azonban a csecsemő válla elakadt édesanyja szeméremcsontjában. Geréb Ágnes ezután - az ügyészség megfogalmazása szerint - a szakmai protokollban nem ismert műfogásokkal próbálta a gyermeket világra segíteni, eredménytelenül. Segítői ezért mentőt hívtak, amelynek orvosa már a helyszínen megállapította, hogy a csecsemő halott. A János Kórházba vitték a kismamát, ahol a szülőszobán gátmetszést végeztek és világra segítették a gyermeket. A magzatot 40 percig próbálták újraéleszteni, de nem sikerült.

A vád szerint nem számolt a kockázati tényezőket

Az ügyészség szerint Geréb Ágnes több ponton is megszegte a foglalkozási szabályokat: nem értékelte kockázatosnak a kismama életkorát, illetve azt a tényt, hogy pajzsmirigy-beteg, nem vizsgálta az állapotos nőt folyamatosan és nem intézkedett amiatt, hogy az ultrahang magzati fejlődési rendellenességre utalt.

Amikor a gyermek válla elakadt, intravénásan oxitocint adott édesanyjának - ez a készítmény, illetve a szakszerűtlen világra segítés miatti nyaki gerinc sérülés okozta együttesen az életképes és egészséges magzat halálát okozó oxigénhiányt.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Jogszerű felmondási ok a...

Mit lehet tenni, ha egy munkavállaló nyíltan osztja meg nézeteit, miszerint a SARS-CoV-2 vírus nem létezik vagy annak súlyát kérdőjelezi meg, adott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.