• Halva született baba - a szülők szerint a kórház hibázott

    Szerző: Független Hírügynökség

    Szülőfájások közepette, gyalog küldtek át a szakrendelésről a szülészetre Szombathelyen egy nőt, akinél ráadásul koraszülés veszélyét állapították meg. Az újszülött már nem élt, amikor császármetszéssel világra segítették.

    Az eset még tavaly májusban történt, de a szülőket úgy megviselték a történtek, hogy csak most fordultak a nyilvánossághoz. A kórház szerint nem történt mulasztás, a baba halálát előre nem látható komplikáció okozta. Az ügyet az Egészségbiztosítási Felügyelet is vizsgálja.

    Hirdetés

    Tavaly május 16-án jelentkezett terhesgondozásra a szombathelyi Markusovszky Kórház szakrendelésén Horváth Rudolfné. Az asszonynak két héttel korábban azt mondták, hogy terhessége 29. hetében van, ekkor azonban már azt, hogy a 35.-ben - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának az apa, Horváth Rudolf. A nő ekkor már veszélyeztetett terhes volt. A szakrendelésen megállapították, hogy a koraszülés veszélye áll fenn, majd gyalog átküldték az asszonyt a száz méterre lévő szülészetre. Ott az anya elmondása szerint hosszú időre magára hagyták. Az egyik szülésznő később észrevette, hogy a magzatnak nincs szívhangja, ezt azonban csak akkor közölte az orvossal, amikor az visszaért az osztályra.

    A szülők beszámolója szerint ekkor az orvos trágár szavakkal felelősségre vonta a szülésznőt, hogy miért nem értesítette korábban, majd maga is megbizonyosodott róla, hogy nincs szívhang és közölte, hogy valószínűleg elveszítik a gyereket. Az anyát rögtön megcsászározták, de a baba már halott volt, mikor világra segítették.

    A kórház vezetése nem nyilatkozik

     Kapcsolódó cikkek

   • Több mint 1700 eljárás indult a kórházak és rendelők ellen
   • Nem tudják kifizetni a kártérítési összegeket
   • "Ilyen sintérmunkát még nem láttam"
   • Szülés után halt meg egy asszony Gyulán
   • Kórházi tartozások: ellehetetlenül a gyógyítás?
   • Lendvai Rezső, a kórház betegjogi képviselője a Független Hírügynökségnek azt mondta: ha csak egy is bebizonyosodik a szülők állításaiból, akkor az foglalkozás körében elkövetetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés.

    A szülők a gyász miatti fájdalmukban csak szeptemberben fordultak a kórházhoz, és levélben kértek magyarázatot. A kórház válaszában azt közölte, hogy a kóros állapot jelentkezésekor haladéktalanul megtörtént a szakszerű orvosi beavatkozás. Vizsgálatuk azt állapította meg, hogy a méhlepény idő előtti leválása okozott olyan súlyos komplikációt, amely a magzat elvesztéséhez vezetett.

    Az ügyről októberben szerzett tudomást az Egészségbiztosítási Felügyelet, és azonnal vizsgálatot rendelt el - mondta a Független Hírügynökségnek Pálinkás Ágnes, a felügyelet szóvivője. A héten várható az első szakértői jelentés.

    A Független Hírügynökség kereste a szombathelyi Markusovszky Kórház elnök-vezérigazgatóját is, de ő azt mondta, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozik.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.01.06 21:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Elhúzódó sárgaság

    Elhúzódó sárgaság

    Semmelweis Egyetem

    A csecsemők epeútfejlődési rendellenességét nagyon fontos időben felismerni!

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    Várólisták - mely műtétekre kell a legtöbbet várni?

    Csípő- és térdprotézis-, valamint gerincstabilizáló műtétek – továbbra is ezekre kell a legtöbbet várni a kórházakban, az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) összesítése szerint például a térdprotézis-beültetésre átlagosan 181 napot. Az összesítés eredményét a hatóság honlapján publikálta.

    Továbbra is népszerű az Egészségbiztosítási Felügyelet

    Talán az egyetlen hatóság, amelynek neve hallatán az emberek nem rezzennek össze. A 2006 óta működő Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) elnöke nem dicsekszik, nem kommentál, csupán a tényeket ismerteti. Kovácsy Zsombor csak halkan jegyzi meg: van okuk a büszkeségre. Interjú.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.