Eutanázia

Dr. Németh Kinga
Szerző: Dr. Németh Kinga jogtanácsos

Magyarország Alaptörvénye deklarálja, hogy „Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz”, de van e jogunk a halálhoz? Magyarországon az aktív eutanázia tilos, a passzív eutanázia szigorú szabályok betartásával megengedett.

A legtöbb vitát az aktív eutanázia kérdése gerjeszti. Európában leginkább elhíresült ügy a központi idegrendszer motoros sejtjeinek degeneratív megbetegedésében szenvedő, brit Diane Pretty esete, aki az angol királyi ügyészségtől kérte, hogy biztosítsák, hogy a férje ellen nem indul eljárás, amennyiben a halálba segíti őt. Kérelmét több bírósági szinten elutasították. Ekkor a strasbourgi bírósághoz fordult, miszerint az alapvető emberi jogait sérti, hogy a brit hatóságok nem hagyják dönteni a saját haláláról. Kérelmét itt is elutasították.

Az Európai Unióban jelenleg Hollandiában és Belgiumban engedélyezett az orvosok közreműködésével végrehajtott aktív eutanázia. A kezdeti magasabb számú igénybevétel után az eljárást kérelmezők száma csökken.

Magyarországon tilos az aktív eutanázia

A jelenlegi magyar szabályozás szerint tilos valakit tevékenyen a halálba segíteni (aktív eutanázia). Ez vagy emberölésnek, vagy öngyilkosságban való közreműködésnek minősül, mely cselekményeket a Büntetőtörvénykönyv öttől tizenöt évig, illetve öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

A passzív eutanázia engedélyezett

Mikor nincs szükség a beteg beleegyezésére?

Nincs szükség a beteg beleegyezésére, ha az adott beavatkozás elmaradása mások – ideértve a 24. hetet betöltött magzatot is – egészségét vagy testi épségét súlyosan veszélyezteti, továbbá ha a beteg közvetlen életveszélyben van.

Ugyanakkor a beteg önrendelkezési joga (1997. évi CLIV. Eütv.) alapján szabadon döntheti el, hogy kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, illetve annak során mely beavatkozások elvégzésébe egyezik bele, illetve melyeket utasít vissza. Az egészségügyi beavatkozások előfeltétele, hogy abba a beteg beleegyezzen, a beleegyezését megelőzően megfelelően tájékoztatni kell a betegségéről és a beavatkozásról, az esetleges szövődményekről. Tehát meg kell adni minden információt arra vonatkozóan, hogy a beteg eldönthesse „megéri” e neki igénybe venni az ellátást.

Néhányan úgy érzik, hogy a felajánlott egészségügyi szolgáltatás a szenvedéseiket csupán meghosszabbítani képes. Amennyiben a beteg cselekvőképes és a beavatkozás elmaradása mások életét vagy testi épségét (beleértve a magzatot is) nem veszélyezteti, megilleti az ellátás visszautasításának joga.

Minden olyan ellátást (pl: kemoterápia, sugárterápia), amelynek elmaradása esetén a beteg egészségi állapotában várhatóan súlyos vagy maradandó károsodás következik be, kizárólag közokiratban, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban lehet visszautasítani és ezt az egészségügyi dokumentációban is rögzíteni kell. Ugyanilyen formában lehet visszautasítani az életfenntartó vagy életmentő beavatkozásokat is, amennyiben ezzel csupán a betegség természetes lefolyását teszik lehetővé, mivel a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet és gyógyíthatatlan (passzív eutanázia). A beteg ebben az esetben is jogosult szenvedéseinek enyhítésére, fájdalmainak csökkentésére irányuló ellátásra.

Uzsoki-ügy: Mit gondol(j)unk az eutanáziáról?

Morfintúladagolásban elhunyt betegek gyanús haláleseteinek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban, amelynek fül-orr-gégészeti osztályán szombaton egyes lapinformációk szerint házkutatást is tartottak. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy nyilatkozott: az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét.
Uzsoki-ügy: Mit gondol(j)unk az eutanáziáról?>>

Az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítása csak akkor érvényes, ha egy háromtagú orvosi bizottság a beteget megvizsgálja és egybehangzóan, írásban nyilatkozik arról, hogy a beteg döntését annak következményei tudatában hozta meg. A betegnek az orvosi bizottság nyilatkozatát követő 3. napon – két tanú előtt –ismételten vissza kell utasítania a beavatkozást. Amennyiben a beteg nem járul hozzá az orvosi bizottság vizsgálatához, a kezelés visszautasítására vonatkozó nyilatkozata nem vehető figyelembe.

Az egészségügyi törvény azt is előírja, hogy meg kell próbálni a beteget meggyőzni, hogy ne utasítsa vissza a kezelést.

Amennyiben cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes a beteg, nem utasítható vissza az olyan ellátás, amelynek elmaradása esetén egészségi állapotában várhatóan súlyos vagy maradandó károsodás következne be. Amennyiben életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasításáról van szó az egészségügyi szolgáltató keresetet indít a beleegyezés bíróság általi pótlása iránt. Együttműködés hiányában akár a rendőrség közreműködését is igénybe veheti a kezelőorvos.

Itthon nem elfogadott a kegyes halál

Magyarországon is vannak szervezetek (pl: TASZ) akik küzdenek az aktív eutanázia legalizálásáért. Azonban a hospice szolgálatok állásfoglalása szerint a jelenlegi fájdalomcsillapítási lehetőségek, és az egyre jobb palliatív terápiák mellett nincs létjogosultsága az aktív eutanáziának. (A palliatív terápia a súlyos állapotban lévő, haldokló betegek sokoldalú testi, lelki, szociális ellátása.) Továbbá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1980-ban kimondta, hogy "a modern palliatív kezelés megjelenésével szükségtelenné vált az önkéntes eutanázia törvényesítése." Az Orvosi Kamara nem tartja az orvosi hivatással összeegyeztethetőnek, hogy egy esetleges aktív eutanázia engedélyezése esetében az orvosok közreműködését kellene igénybe venni, hiszen az orvosok a hippokratészi esküjükben az életre esküdtek fel.

A legtöbb egyház ellenzi az aktív eutanáziát, mondván bízzuk Istenre a döntést, mikor legyen vége az ember életének, ugyanakkor fontosnak tartják azt is, hogy segítsenek a szenvedő betegek lelki és testi fájdalmainak enyhítésén.

(Dr. Németh Kinga jogtanácsos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Mit kell tudnunk az orvostechnikai...

Cikkünk témája egy már lezárult és nyugvópontra került vizsgálat eredményéről számol be, a bodorrózsa-kivonatot tartalmazó készítményekkel...

Reklámozhatnak-e gyógyszerterméket...

A hatályos jogszabályok betartása mellett lehetséges-e a piaci szereplők számára a manapság divatos influenszer-marketinget alkalmazni? A kérdést a...

Az eutanázia jogi szemmel

Életben tartani, vagy hagyni meghalni. Ez az egyik legnagyobb kérdése az eutanáziának, vagy más néven a kegyes halálnak. Magyarországon az eutanázia...

Ez nem eutanázia!? Az onkológus a...

"A halálos betegeknél (pl. ha valaki rákos, és a végstádiumban van) megszokott eljárás, hogy napi több adag morfiummal csillapítják fájdalmait? A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.