Nem akar kakilni a kislányom. Mit tehetünk? Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

A kislányom 2 éves és 6 honapos, és nem tud vagy nem akar kakilni. Van, hogy 1 hétig bent tartja, ha pedig ráültetem a bilire, iszonyú jajveszékelés kíséri a kakit, mire nagy nehezen kisikerül nyomni. Mit tegyek, van-e olyan szer, amit kipróbálhatunk? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Ha kislányánál ez rendszeres, hogy sokszor 1 hétig nincs széklete, akkor feltétlenül orvoshoz érdemes fordulni, gyermekgasztroenterologushoz. Ugyanis az ilyen problémák mögött betegségek húzódhatnak meg. Tehát mindenképpen javasolt egy kivizsgálás. A szakrendelést beutalóval tudják megkeresni.

Addig is fontos, hogy kislánya igyon sok folyadékot, adjon neki narancs illetve mandarin kifacsart levéből, korpatablettát az ételébe keverve. Szükség esetén glycerines kúpot, mely fellazítja a végbél környékén lévő székletet, így könnyebben fogja tudni kinyomni azt. Ezt persze semmi esetre sem szabad rendszeresen adni.

Ugyanakkor érdemes lenne egy orvosnak ránézni a pici végbélnyílására, mert sok esetben az bereped a nehéz székletürítés kapcsán, ami igen fájdalmas. Erre is jó ilyenkor helyileg kenőcsöt alkalmazni.

Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos

Lásd még Székrekedés gyermekkorban: hogyan oldja meg a problémát?

(WEBBeteg)

Cikkajánló

A székrekedés veszélyei és kezelése

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Székrekedés
Az, hogy mi számít székrekedésnek a gyakoriság tekintetében, egyénenként változó. Ennek az oka, hogy a normális székletürítés gyakorisága napi három és heti három között mozog. Az, ami az Ön számára optimális, lehet, hogy másnak nem az.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.