Mit tegyünk, ha kruppos a gyermek?

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Legutóbb frissítve: 2018.07.29

Ősztől tavaszig, a vírusos eredetű megfázások időszakában gyakori betegség a kisgyermekek körében a kruppos köhögés. Sok szülő retteg attól, hogy éjjel ismét arra a csúnya, ugató jellegű köhögésre ébred, amit korábban is hallott már a gyermekétől. Mit tehetünk ebben az esetben?

Mi jellemző a kruppra?

A krupp elnevezést eredetileg a diftériára alkalmazták, azonban az utóbbi időben a védőoltásoknak köszönhetően hazánkban a diftériás esetek lényegében megszűntek. Manapság kruppnak a felső légutak fertőzéses eredetű, nyálkahártya duzzanattal járó, heveny, belégzési nehezítettséget okozó megbetegedését nevezzük. Mivel ez nem igazi, hanem úgynevezett álkrupp, helyesebb a pszeudokrupp vagy vírusos gégehurut elnevezés használata.

A pszeudokrupp általában 0,5 éves kortól 4-5 éves korig fordul elő, gyakrabban kisfiúknál jelentkezik. Idősebb korban egyre ritkábban fordul elő, 10-12 év felett megjelenése ritka.

A megbetegedést általában vírusok okozzák. Gyakran hirtelen kezdődik, megfázásos tüneteket követően. A fertőzés következtében a gége és a gége alatti légúti nyálkahártyája duzzadttá válik, amely beszűkíti a légutakat, ezáltal okoz légzési nehezítettséget.

Bővebben A krupp okairól részletesen

A krupp tünetei

A legjellemzőbb tünet a száraz, típusosan ugató jellegű köhögés, melyre gyakran éjjel ébred fel a kisgyermek. Köhögése megriasztja, nyugtalan, ijedt, gyakran sír. A kisgyermekekre egyébként is jellemző, hogy erős köhögést követően hányhatnak, ez a pszeudokruppos esetekben is gyakran előfordul. A gyermek általában sápadt, súlyosabb esetben az ajka az oxigénhiány miatt kékesen elszíneződhet.

Súlyosabb pszeudokrupp esetén orrszárnyi légzést is láthatunk, de a fokozódó izommunka látható a bordaközi izmok behúzódásán, a kulcscsont felett, illetve a rekesz mentén is.

A fertőzés járhat lázzal vagy anélkül, de a láz általában nem magas (max. 38,5 fok).

Mit tehet a szülő ebben az esetben?

A pszeudokrupp igen ijesztő, de az esetek többségében életet veszélyeztető állapotot nem okoz, azonban ha a tünetek súlyosak, ügyeleti vagy kórházi ellátásra is szükség lehet.

A legfontosabb, hogy a panaszok észlelése után próbáljuk megnyugtatni a gyermeket. A sírás, az erőlködés fokozza a gége alatti légúti duzzanatot. Ugyanakkor nyugtatót tartalmazó gyógyszer vagy lázcsillapító adása szigorún tilos, mert gátolja a légzőközpont működését.

Az első és legegyszerűbb lépés, hogy a felöltöztetett gyerek mellett kinyitjuk az ablakot, vagy a gyermeket friss levegőre visszük. A hideg levegő ugyanis csökkenti a tüneteket okozó légúti nyálkahártya duzzanatot. Párás levegőt biztosíthatunk úgy is, ha a hideg vizes csapot megnyitjuk a kádban és melléültetjük a gyermeket. Természeten a hideg párásítás megoldható különböző porlasztó készülékek használatával is. A kruppos gyermek kezelésére NEM ajánlott a meleg párával történő gőzölés és inhalálás.

A gyulladás csökkentésére adható szteroidos kúp, gyulladáscsökkentő spray is, de ezek alkalmazása kizárólag orvosi előírás alapján, a gyermek korához, testsúlyához igazítva történhet. Soha ne alkalmazzon ilyen gyógyszereket orvossal történő konzultáció nélkül!

A láz csillapítása szükség esetén a szokásos gyógyszerekkel, hűtőborogatással, hűtőfürdővel történhet.

Abban az esetben, ha a gyermek nagyon fiatal, ha kínzó köhögése, nehézlégzése a párásítást követően sem oldódik, ha valamilyen kísérőbetegsége is van, érdemes a gyermeket azonnal orvoshoz (ügyeletre) vinni, aki szükség esetén kórházi megfigyelést javasolhat.

Ha gyermekünk az oxigénhiány miatt elkékült, légzési segédizmait használja, ha mellkasi behúzódása van, ha sípoló légzés társul a panaszokhoz, hívjunk mentőt.

Abban az esetben, ha Ön nem tud dönteni arról, hogy orvoshoz kell-e fordulnia, kérjen telefonon tanácsot a házi gyermekorvostól vagy a mentőszolgálat mentésirányítójától.

Intézeti körülmények között speciális gyógyszer inhaláltatásával lehet gyorsítani a nyálkahártya duzzanat csökkenését, illetve megszűnését. Elvétve, nagyon ritkán előfordul, hogy a légutak szűkülete olyan súlyos légzési nehezítettséget okoz, hogy a gyermek intenzív osztályos megfigyelése, intubálása válhat szükségessé. Ilyenkor a gyermek lélegeztetéséhez egy műanyag csövet vezetnek be a légcsőbe, mely révén a korrekt oxigenizálás megoldható. Erre azonban ritkán van szükség. A gyermekek legtöbbször a hideg párás levegő belégzése és a gyógyszerek beadása után jobban lesznek.

Fontos megemlíteni, hogy mivel a betegség vírusos eredetű, antibiotikumokra csak ritkán, bakteriális felülfertőződés esetén van szükség.

Mi tegyünk tehát, ha gyermekünk ugató köhögésére ébredünk?

  • Nyissunk ablakot, vagy vigyük a gyermeket friss levegőre.
  • Lélegeztessünk vele hideg, párás levegőt.
  • Ha korábban orvos előírta, adjunk szteroid tartalmú gyógyszert.
  • Szükség esetén csillapítsuk lázát.
  • Ha van rá lehetőség, még aznap vigyük el a gyermekorvoshoz.
  • Ha a gyermek állapota súlyosbodik, azonnal hívjunk mentőt!

Megelőzhető-e a pszeudokrupp kialakulása?

Próbáljuk meg elkerülni, hogy gyermekünk vírusos fertőzés áldozata legyen. Természetesen ez nem egyszerű, hisz a bölcsődében, óvodában könnyű összeszedni a betegségeket.
Érdemes akkor is párásítani a szoba levegőjét, ha gyermekünknek nincsenek panaszai.

Sajnos biztos megelőzési mód – hasonlóan a huruthoz, megfázáshoz – nem áll rendelkezésre.

Ha előfordul pszeudokruppos roham, az ellátást követően kérjünk tanácsot a házi gyermekorvosunktól vagy a kicsit az intézetben ellátó orvostól, hogy mit tehetünk a roham ismétlődésekor.

Ismétlődő pszeudokrupp esetén kérjük gyermektüdőgyógyász szakorvos segítségét.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

A kötelező MMR oltás csecsemőkorban...

Az MMR háromkomponensű vakcina: a kanyaró, a mumpsz és a rubeola (rózsahimlő) elleni oltóanyagot tartalmazza. Magyarországon kötelező gyermekkori...

A majomhimlő és a gyerekek

Tévhit, hogy a majomhimlő kizárólag szexuális úton terjedő betegség. A vírus terjedése során - ha nem is a felnőtt esetek növekedésével...

A légcsőgyulladás tünetei és...

A légcső gyulladása leggyakrabban a felső légúti fertőzések szövődményeként jelentkezik, felnőttkorban gyakrabban vírusos, gyermekkorban...

Hidegpárásítással a krupp ellen

A krupp ijesztő tünetekkel jelentkezik, de ritkán okoz életveszélyt. Sok szülő nem tudja, hogy a hideg, párás levegő segíti csökkenteni a kruppot...

A krupp kiváltó okai és kezelése

A kruppot főleg vírus-, ritkábban baktériumfertőzés okozza. Jellegzetessége, hogy általában váratlanul, az éjszakai órákban kezdődő ugató vagy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.