Őssejtbankok pro és kontra

Cryo-Save Hungary Kft.
megjelent:

Mi az, amiről tudnia kell a családoknak az őssejttárolással, és a privát vs. közösségi őssejtbankokkal kapcsolatban?

Az éppen babát váró párok előbb-utóbb szembesülnek a kérdéssel: eltárolják-e gyermekük őssejtjeit? A döntés nem egyszerű, hiszen vannak, akik egyértelműen pártolják és vannak olyanok is, akik számára nem egyértelmű a válasz. A sok ellentmondásos álláspont mellett nézzük végig a tényeket és próbáljunk meg eligazodni ebben a kérdéskörben körültekintően és hitelesen, hogy gyermekünk, családunk számára a lehető legjobb döntést hozhassuk meg!

Így lesz a köldökzsinórvérből őssejt

Őssejtbankban járt a WEBBeteg, hogy megmutassa olvasóinak, milyen körülmények között vizsgálják, fagyasztják, illetve tárolják az újszülött köldökzsinórvéréből nyert őssejteket. Így lesz a köldökzsinórvérből őssejt

A világon eddig több mint 26.000 köldökzsinórvér-őssejt transzplantációt végeztek. A köldökzsinórvérben található vérképző őssejtek képesek újraépíteni immun- és vérképző rendszerünket. Ma az őssejteket több, mint 70 elsősorban vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegség - mint például leukémiák, limfómák, bizonyos vérszegénységek, egyes immunhiányos betegségek, hemoglobinképzési problémák - kezelésében használják.

Az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe az őssejt alapú regeneratív orvoslás.Napjainkban folyamatosan bővül az őssejt terápián alapuló kezelési lehetőségek köre: az EBMT (Európai Vérképző Őssejt Transzplantációs Társaság) 2009-es adatai szerint az elvégzett transzplantációk kétharmada saját azaz autológ, egyharmada pedig allogén transzplantáció volt.

Jelenleg a köldökzsinórból kétféle típusú őssejtet nyernek ki: vérképző (hemopoetikus) őssejteket, melyek a köldzsinórvérben találhatóak és szöveti eredetű, mesenchymális őssejteket, melyek a köldökzsinór szövetben találhatóak.

1. A vérképző őssejtek vérsejtekké fejlődhetnek, és ezeket vérképzőszervi megbetegedések kezelésére használják. A transzplantáció autológ és allogén módon is történhet.
Óriási előrelépés, hogy jelenleg több mint 60 klinikai vizsgálat folyik világszerte, melyeket köldökzsinórvér őssejtekkel végeznek számos olyan betegségben, amelyek „nem vérképző” szervi eredetűek. A legtöbb klinikai vizsgálat az őssejtek ideggyógyászati felhasználásával foglalkozik, főként olyan betegségeket céloznak meg, melyek kezelésére jelenleg kevéssé vagy egyáltalán nincs mód. Ilyen például az újszülöttkori agykárosodás, más néven Little kór vagy cerebral palsy (agyi bénulás) és a hypoxiás- ischaemiás encephalopathia (HIE).

2. A mesenchymális őssejtek nagy számban találhatóak a köldökzsinór-szövetben, a Wharton-kocsonyában (és kisebb mennyiségben a köldökzsinórvérben is előfordul). „Rohamosan növekszik azon klinikai vizsgálatok száma, mely bizonyítja a mesenchymális őssejt (MSC) biztonságos és hatékony felhasználhatóságát számos betegség kezelésében. Az autológ mesenchymális őssejt felhasználás kapcsán is ígéretes eredmények születtek például a gerincvelő sérülés, a multiplex sclerosis, a retina- és látóideg károsodás és az ALS (amyothropias lateral sclerosis) kezelésében is”- mondta Borsiczky Vanda, a CryoSave ügyvezető igazgatója.

A köldökzsinórvér- őssejtek megőrzésének fontossága ma már tényként kezelhető. Ez olyannyira így van, hogy a gyermekgyógyászatban 1999 óta exponenciálisan növekszik a köldökzsinórvér-őssejtek felhasználása. A Nemzeti Csontvelő Donor Program nyilvántartása szerint 2011-ben már a gyermekek körében (18 éves kor alatt) végzett átültetések felénél köldökzsinórvérből származó őssejteket használtak.

diagram

Sokat hallani mostanság a közösségi őssejtbankokról, mi is ez lényegében? Van választási lehetőségem?

Allogén vagy autológ?

Allogén transzplantáció: donortól- származó őssejtek felhasználását jelenti. Privát bankok esetében az allogén átültetéseknél a donor egy családtag, akinek már letárolásra került a mintája - lehetőség szerint a testvértől levett őssejteket használják fel. Közösségi őssejtbankoknál a donor egy közös adatbázisból kerül kiválasztásra. Autológ transzplantáció: a beteg saját őssejtjei kerülnek felhasználásra, melyek 100%-osan megegyeznek a beteg szervezetével.

Vannak, olyan országok ahol a közösségi bankokat részesítik előnyben és vannak olyan országok, ahol a magán őssejtbankokat használják inkább. De vannak országok, köztük Magyarországon is, ahol nincsenek közösségi bankok, így a szülők számára elérhető egyetlen lehetőség a gyermekük őssejtjeinek megőrzésére a privát őssejtbankok.

A közösségi őssejtbankokban kizárólag köldökzsinórvérből származó őssejteket tárolnak és kizárólag allogén célú felhasználásra. A minták csak nemzetközi nyilvántartásokon keresztül érhetők el. Az állami őssejtbankban tárolt minta esetén a család lemond gyermeke őssejtjéről és szükség esetén sem tudja már a gyermek a saját őssejtjeit visszakapni.

A privát őssejtbankok lehetőséget teremtenek a páciens saját őssejtjeinek megőrzésére. Fő feladatuk az, hogy autológ és irányított allogén őssejt-terápia esetére nyújtsanak őssejt megőrzést, a minta tulajdonosa és esetleg a többi családtag számára.
A privát őssejtbankokban a köldökzsinórvér-őssejtek mellett, köldökzsinórszövet, a mesenchymális őssejtek kiváló forrásának a megőrzésére is lehetőség nyílik. Fontos tudni, hogy mesenchymális őssejtek segítségével atranszplantációk során minimalizálható a beültetést követő kilökődés és a graft-versus-host ( az átültetett sejtek a beteg saját sejtjeit tekintik „idegennek” és támadják azokat) betegség kockázata.

Ahogy jól látszik, a közösségi és privát őssejtbankok eltérő és egymást kiegészítő szerepet töltenek be.

Őssejtbankok PRO és KONTRA

Családi/privát őssejtbankok

Közösségi őssejtbankok

A köldökzsinóvér és a köldökzsinór (nem minden esetben) gyűjtését, tesztelését (bevizsgálását) és cryoprezervációját végzik egy meghatározott díj fejében.

Anonim donoroktól származó köldökzsinórvér gyűjtését, tesztelését (bevizsgálását), és annak cryoprezervációját végzi jövőbeli allogén transzplantációkhoz.

Az itt tárolt minták felhasználhatók saját (autológ) és családon belüli (allogén) esetben is

Az itt tárolt minták csak allogén transzplantációban használhatók fel. Igénybevételével lemond a család a saját felhasználás lehetőségéről, szükség esetén sem kapja vissza a gyermek mintáját a család.

Bizonyítottan kisebb a graft vs. hostreakció kockázata.

A nem családi minta esetében magasabb a graft vs. host kockázata.

Az eltárolt minták azonnal hozzáférhetők, az őssejtbank bármikor, bárhol a prezentálja a mintát transzplantációra.

25 éves viszonylatban a család a köldökzsinórvér tárolásért 320-390 ezer forintot fizet.

A megfelelő minta megtalálása nehéz, a közösségi banknak nagyon nagyszámú mintával kell rendelkeznie, hogy megfelelő HLA egyezés álljon fent a donor és a beteg között (~>40.000 minta kell egy 80%-os HLA egyezőséghez).

A szolgáltatás ingyenes, a család a levételért nem fizet, és nem is kap pénzt. A közösségi bankok az állami támogatásból, illetve az értékesített mintákból tartják fenn működésüket.

A közösségi bankok 20-30 ezer euróért tudnak értékesíteni egy-egy mintát. Az OEP által finanszírozott transzplantációs keret évente kb. 300 eset.

A privát bankok stabil anyagi háttérrel rendelkeznek, aktív szerepet vállalnak a kutatásban és fejlesztésben.

(Cryo-Save Hungary Kft.)

Cikkajánló

Magas vérnyomás hatásai Magas vérnyomás hatásai

A kezeletlen magas vérnyomás milyen elváltozásokat eredményezhet?

Túl sok stressz Túl sok stressz

Hogyan jelezheti testünk, hogy túl sok stressznek vagyunk kitéve?

Mi okozhat emelkedett májenzimértékeket?

Nagyon gyakori, hogy a májfunkció laboratóriumi vizsgálata során emelkedett májenzimértékeket mérnek. Egyrészt magának a májnak a betegségei és működésének...

Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és...

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb...

Jóindulatú érdaganat - A hemangióma

A hemangióma egy olyan jóindulatú érdaganat, amely a test felszínén és a belső szervekben egyaránt előfordulhat. Kialakulásának pontos oka nem ismert, ezért...

A limfómás esete a balszerencsével

A félrevezető tünetek, továbbá a daganat rejtett elhelyezkedése csökkenthetik a limfómás beteg gyógyulásának esélyét.

Monocita - Laborérték

A monociták a fehérvérsejtek egy csoportját alkotják, annak 4-6 százalékát képezik. Mi okozhatja, ha magasabb, és mi, ha alacsonyabb az értéke a normálisnál?

Ingyenes cikkértesítő
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.