Az agyvíz keringésének nyomon követéséhez

Dr. Laki András
szerző: Dr. Laki András, radiológus - WEBBeteg
megjelent:

Hogy lehetséges, hogy a 19 éves gyerekemnél csak most derül ki, hogy esetleg vízfejű vagy agyvérzéssel született? Mit takar a liquordinamikai vizsgálat? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A csecsemőkori fejlődési rendellenesség észlelése

Csecsemőkorban a mozgásfejlődés és a beszédfejlődés elmaradása, illetve a látászavar problémája jelezheti a vízfejűség vagy az agyvérzés fennállását. Ha olyan kismértékű, kis kiterjedésű az elváltozás, hogy nem okoz panaszt, megtörténhet, hogy soha nem diagnosztizálják.

Előfordul, hogy panaszmentes időszak után váratlanul tünetek jelentkeznek. Ennek hátterében több tényező is állhat. Az évek múlásával fokozatosan nő az agykamrák tágassága, amit okozhat a termelés megnövekedése vagy a felszívódás mértékének csökkenése. Az agyvíz elfolyásának az útját valamilyen gyulladás vagy vérzés is elzárhatja, amely azonban nem csecsemőkorban jellemző, hanem kisgyermekkorban.

Az esetleges csecsemőkori fejlődési rendellenességeket, elváltozásokat elsősorban a szülőnek kell észrevennie, majd tájékoztatnia róla a gyermekorvost, aki indokolt esetben tovább küldi a gyermeket a megfelelő szakrendelésre.

Az agyvíz keringését liquordinamikai vizsgálattal ellenőrzik. A liquor az agykamrákban termelődő és ezekben, valamint az agy és a gerincvelő körül keringő folyadék, amelyet a köznyelv agyvíznek nevez. A liquordinamikai vizsgálat segít a szakembereknek abban, hogy pontosan meg tudják állapítani, hol és milyen mértékben akadályozott a keringés.

Többféle módszerrel is nyomon követhető a liquorkeringés. A szakrendelőkben MR vizsgálatot és izotópos vizsgálatot is alkalmaznak.

(WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.