• Zsírok és olajok - Táplálkozási tanácsok

        Szerző: nagyranovok.hu

        Zsírokra igenis szüksége van az emberi szervezetnek. Nemcsak azért, mert belőlük energiát nyerünk, de többek között azért is, mert a zsírok részt vesznek a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában, és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is.

        A zsírsavak az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos tápanyagok. Belőlük nyerjük az szervezet mindennapi működéséhez szükséges energia egy részét. Energiaszükségletünk 30 százalékát, a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak kell fedezni.

        Hirdetés
        Mennyi kalóriára van szüksége?
        Energiaszükséglet kalkulátor >>

        A zsírsavak az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos tápanyagok. Belőlük nyerjük az szervezet mindennapi működéséhez szükséges energia egy részét.

        Energiaszükségletünk 30 százalékát a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak kell fedezni.

        Valamint kiemelt figyelmet kell fordítanunk a különböző zsírsavak és más tápanyagok optimális egyensúlyára is. Különösen igaz ez a fejlődésben levő gyermekek étrendjének összeállításánál.

        Miért van szükség a zsírokra?

        WEBBeteg Testtömegindex kalkulátor
        Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti BMI érték esetén beszélhetünk. 
        Tesztelje magát!>>

        Sokszor hallott tételmondat, mégsem árt újra és újra elismételni: zsírokra igenis szüksége van az emberi szervezetnek.

        Nemcsak azért, mert belőlük energiát nyerünk, de többek között azért is, mert a zsírok részt vesznek a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában, és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is.

        A zsírsavak különböző növényi és állati zsiradékok formájában (zsírok, olajok), a táplálékkal kerülnek szervezetünkbe.

        Azonban legkevésbé sem mindegy, hogy a különböző zsírsavakból milyen mértékben fogyasztunk, s az is fontos, hogy a zsírsavak aránya mindenképpen egyensúlyban álljon a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükséges más, ugyancsak hasznos és szükséges étrendi összetevőkkel is.

        Metabolikus szindróma
        A metabolikus szindróma tünetei a csökkent glükóztolerancia (vércukorszint-emelkedésre való hajlam), a magas vérnyomás, az elhízás (főleg a hasra), a magas vérzsírszint és a magas koleszterinszint, amelyek már önmagukban is fokozzák a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.
        A metabolikus szindrómáról bővebben>>

        Általánosságban elmondható, hogy a gyermekek étrendjének összeállításánál a megfelelő nyersanyagok, így az alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszerek kiválasztása mellett, legalább olyan fontos, hogy az ételek elkészítésekor a kevesebb zsiradék felhasználását igénylő ételkészítési módokat és eszközöket válasszuk.

        Zsír helyett használjunk növényi olajokat (napraforgó-, olíva-, kukoricacsíra-, tökmagolaj, hidegen sajtolt olaj), vaj helyett csökkentett zsírtartalmú margarint, vajkrémet. A salátát inkább a kefires, joghurtos, ecetes, vagy olívaolajos öntetekkel locsoljuk meg.

        A bő zsírban való sütés helyett pároljunk, süssünk roston, használjunk alufóliát és sütőzacskót, a sovány húsokat, halat minimális olaj használatával teflon edényben süssük.

        Mit egyen a gyerek? Táplálkozási tanácsok

        Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a növényi és állati eredetű zsiradékok energiatartalma, megegyezik (ezért is fontos a mennyiségi korlátozás, ami nem jelent tiltást), de a növényi olajok – zsírsavösszetételük miatt – jóval értékesebbek a szervezet számára.

        Tévhitek a zsírokról és az olajokról


        A zsír a legnagyobb energiát képviselő tápanyagunk, s egyben jól raktározható energiaforrásunk. Általánosságban javasolható, hogy az energia bevitel 15-30 %-a származzon a zsírok energiájából.
        Tévhitek a zsírokról és az olajokról>>

        A fejlődésben levő gyermekek táplálkozásában az elfogyasztott zsírsavak mennyisége, minősége mellett elengedhetetlenül fontos szerepet játszanak a fehérjék, a szénhidrátok, a rostok, ásványi anyagok és vitaminok is.

        Ezen tápanyagok optimális egyensúlya biztosítja a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást. Ennek ismeretében, táplálkozásuk alapját a rostokban gazdag gabonafélék jelentsék, ez után sorrendben a legnagyobb mennyiséget a zöldség- és gyümölcsfélék tegyék ki, majd a tej és tejtermékek és a húsok, húskészítmények következzenek.

        Végül, a legkevesebbet, a szervezet számára kisebb mennyiségben szükséges, zsiradékban gazdag ételféleségekből és az édességekből ajánlott fogyasztani. Természetesen, a tápanyagok optimális egyensúlya esetén is fontos a fejlődésben lévő gyermek egészségéhez a mindennapi testedzés, a játékos testmozgásban gazdag életmód.

        (nagyranovok.hu)

        Módosítva: 2010.05.19 21:41, Megjelenés: 2010.05.19 21:41
      • Cikkajánló

        Hüvelyfolyás terhesen?

        Hüvelyfolyás terhesen?

        Szponzorált tartalom

        Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

        Korai menopauza

        Korai menopauza

        Cs. K., fordító

        Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

        Reg-Enor diéta, űrhajós diéta, tojásdiéta és almaecet diéta - Mit kell tudnunk ezekről?

        A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az almaecet diéta is ott szerepelt a 10-es keresési toplistában. A fogyókúrázni vágyók az áhított cél elérése érdekében hajlandóak mindenféle hangzatos névvel ellátott étrendet követni, még ha azzal esetleg ártanak is szervezetüknek.

        Táplálkozási tanácsok kijárási korlátozás idejére

        Nagyot fordult velünk a világ a koronavírus mostani megjelenésével. Az eddigi szokásaink, napi rutinunk egyik napról a másikra a múlté lett. Szeretteink, embertársaink és saját magunk védelme érdekében sokat tartózkodunk otthonunkban, a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél kevesebbet kimozdulni. Az eddigi, akár naponta többszöri vásárlásainkat most vissza kell szorítani - heti, kétheti bevásárlásokra, rendelésre, házhoz szállításra.

        A nyugati ember genetikailag hajlamos az egészségtelen ételek fogyasztására

        Skót kutatók DNS analízissel kimutatták, hogy a nyugati társadalmakban élők genetikailag programozottak az alkohol és az egészségtelen ételek fogyasztására - olvasható a Journal of Neuropsychopharmocology egyik cikkében.

        A zsíros ételek csökkenthetik az allergiás reakciókat

        A zsíros ételek fontos szerepet játszhatnak az allergiás reakciók csökkenésében – állítják az Edinburghi Egyetem kutatói. A kutatók úgy vélik, a magas zsírtartalmú ételek beindítják a szervezet válaszreakcióját az allergén anyagokkal szemben.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.