A kovaföld mint étrend-kiegészítő

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

Az étrend-kiegészítők széles tárházában találkozhatunk kovaföldtartalmú készítményekkel is, amelyeket bizonyos, az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásokkal igyekeznek eladhatóvá tenni. Vajon megállják a helyüket az egyes állítások?

Mi is valójában a kovaföld?

A kovaföld, más néven diatómaföld olyan homokszerű, sárgás-fehéres por, amely a tengerfenék és folyómeder alsóbb rétegeiben található, megkövesedett algák, kovamoszatok és kovaszivacsok több ezer éves maradványaiból képződik. Ezeknek a fosszzíliáknak a legfőbb alkotóeleme (kb. 80%-a) a szilícium-dioxid, de emellett tartalmazhatnak nátriumot, vasat és magnéziumot is.

A szilícium-dioxid megtalálható továbbá a homokban, a kőzetekben és az agyagban, emiatt már az ókori görögök is használták építőanyagként. Az ipar többféle területen tudja hasznosítani az emberi fogyasztásra alkalmatlan, magas szilícium-dioxid-koncentrációjú kovaföldet: mezőgazdaságban peszticidként, rovarölő szerként, az iparban szűrőként, szigetelőanyagként, festékekben és műanyagokban csomósodásgátló szerként, valamint töltőanyagként.

Tudományosan nem bizonyítottak a kovaföldnek tulajdonított egészségügyi hatások

A kovaföldtartalmú készítmények valós hatóanyag-tartalmáról bizonytalanok az információk.

Kevés tanulmány szól a hatásosságának vizsgálatáról, szakmailag elfogadott tudományos eredmények pedig nem támasztják alá a kovaföldnek tulajdonított, egészségre kifejtett jótékony hatásokat, úgymint például a koleszterinszint csökkentése, a székrekedés megszüntetése, a csontok, a fogak, a haj, a bőr és a köröm egészségének megtartása, javítása, teljesítmény fokozása, fogyókúra segítése, rák gyógyítása vagy a szervezet „méreganyagainak” eltávolítása, „kivezetése”.

Hitelt érdemlő bizonyítékok nincsenek arra vonatkozóan sem, hogy a kovafölddel elfogyasztott nagyobb mennyiségű szilícium-dioxid mekkora mértékben hasznosul, milyen arányban szívódik fel az emésztőrendszerből, hogyan metabolizálódik és élettanilag pontosan milyen funkciót lát el.

Az emberi szervezet nem kerül szilícium-dioxid-hiányos állapotba, ezáltal nincs is szükség ennek a vegyületnek a külön étrend-kiegészítőkkel történő bevitelére. Néhány élelmiszerünkben megtalálható nyomelemként (például teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, banánban, szárított gyümölcsökben), ezáltal a feltétlenül szükséges mennyiség folyamatosan a rendelkezésünkre áll.

Kellemetlen mellékhatásai viszont lehetnek

Klinikai, kontrollált vizsgálatok hiánya miatt nincs megfelelő mennyiségű, megbízható információ a kovaföld adagolási mennyiségéről, fogyasztásának biztonságosságáról. Amennyiben mégis kovaföldtartalmú készítmény szedése mellett dönt, úgy az alábbi mellékhatások jelentkezhetnek egyéni érzékenység függvényében:

  • gyomorfájdalom, hasi görcsök
  • hasmenés
  • hányás
  • émelygés
  • székrekedés
  • fejfájás
  • gyengeségérzet

A mellékhatások oka lehet a túlzott mennyiségű kovaföld fogyasztása (nincs meghatározva a szilícium napi szükséges beviteli mennyisége), illetve egyes tápanyagokkal vagy egyéb készítményekkel, gyógyszerekkel való kölcsönhatása.

A magasabb koncentrációjú (például a parazitallenesként hirdetett) szilícium-dioxid-tartalmú por belégzése károsíthatja a tüdőt, bőrrel érintkezve pedig felületi sebeket okozhat. Ha kovaföld fogyasztása után bármilyen szokatlan tünetet észlel, tájékoztassa róla a kezelőorvosát!

Bizonytalan előnyért jobb nem kockáztatni

A kovaföld egészségügyi hatásaira vonatkozó tudományos bizonyítékok híján, aki mégis kovaföldtartalmú étrend-kiegészítőt szeretne szedni, az csak saját felelősségre teheti.

Egészséges szervezet számára nincs szükség étrend-kiegészítő termékek fogyasztására, hanem megfelelően összeállított, tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrenddel, rendszeres fizikai aktivitással törekedjünk egészségünk minél hosszabb ideig való megtartására.

Akik feltétlenül kerüljék

Gyermekek, kismamák, szoptatós anyukák, autoimmun betegek, idős személyek vagy bizonyos betegség(ek) megléte miatt gyógyszert szedők kerüljék ennek a terméknek a fogyasztását! Asztmások, COPD-ben szenvedő betegek ne fogyasszák a terméket, ugyanis a por belégzése ronthat a betegek állapotán.

Megtévesztő lehet az OÉTI szám

A kovaföldtartalmú étrend-kiegészítők csomagolásán a gyártók sok esetben feltüntetnek egy OÉTI számot, amely egyfajta álbiztonságot sejtet a laikus fogyasztók számára. Ez a szám viszont nem azt jelenti, hogy a terméket forgalomba hozatala előtt bevizsgálta az OÉTI a hatásosságra és a biztonságos fogyasztásra vonatkozóan, hanem csupán annyit jelent, hogy a gyártó vagy a forgalmazó az OÉTI részére bejelentette a terméket. Így kaphat szinte bármilyen termék nyilvántartási (notifikációs) számot. Egy adott termék hatásosságáról és biztonságosságáról az OÉTI honlapján tájékozódhatunk, ahol zöld pipával jelölik, amennyiben megbízható és a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő egy termék.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.