• Nem használnak transzzsírokat a New York-i éttermek

    Szerző: Független Hírügynökség

    Egészségesebbek lesznek szerdától a New York-i éttermek. Legalábbis ezt ígéri az amerikai nagyváros egészségügyi bizottsága. A jövőben ugyanis a konyhákon nem használnak transzzsírokat.

    A kémiailag módosított adalék növeli a káros koleszterin szintet és megemeli a szívkoszorúéri betegségek esélyét is. Egy adag sültkrumpliban körülbelül 8 gramm transzzsírt találhatunk, míg egy átlagos amerikai polgár étrendje körülbelül 5.8 gramm transzzsírt tartalmazhat.

    Hirdetés

    Ugyan már 2007 július 1. óta betiltotta az egészségügyi bizottság a sütőolaj és a kenhető termékekben, mint amilyen a margarin a transzzsírok alkalmazását, de a rendelkezést most kiterjesztették minden olyan ételfélére is, amely nem lezárt csomagolásban kapható, például különféle cukorkákra vagy a sós kekszekre.

    Ennek következtében az éttermekben és boltokban eladott termékek nem tartalmazhatnak adagonként több mint fél gramm transz-zsírsavat.

    Ez a szabály McDonalds gyorséttermeire és a divatos kis bisztrókra is egyaránt vonatkozik.

    Más nagyváros is csatlakozott

    A New York Times szerint az étteremtulajdonosok többsége erősen tiltakozik a rendelet ellen, azt állítva, hogy a tilalom megnövelné kiadásaikat és megváltoztatná az ételek ízét is.

    Ezzel szemben az AFP arról számolt be, hogy az éttermek 98 százaléka betartotta a 2007-es elsődleges tilalmat, ráadásul az üzletmenetet nem hátráltatta és a vendégeknek is egészségesebb ételek jutottak.

    Ezzel New York volt az első nagy város az Egyesült Államokban, ahol ez a tilalom hatályba lépett, de tavaly Philadelphia is követte a trendet azzal, hogy példát szeretne mutatni a többi amerikai nagyvárosnak.

    A bizottság tagjai támogatják az indítványt, mivel a New Yorkiak sokkal többet járnak étterembe, vagy rendelnek ebédet, vacsorát maguknak, mint máshol Amerikában.

    Szakértők szerint pedig a transzzsírok miatt New Yorkban a legmagasabb a szívbetegek aránya az országban.

    (FH)

    Módosítva: 2008.07.01 19:02, Megjelenés: 2008.07.01 19:02
   • Cikkajánló

    Ön kire bízná a látását?

    Ön kire bízná a látását?

    Szponzorált tartalom

    Mutatjuk, hogyan is érdemes klinikát választani a látás javításához. (x)

    A férfi intimtorna

    A férfi intimtorna

    Cs. K., fordító

    Bizonyítottan javulást eredményezhet számos kényes problémára.

    Dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó? Kit válasszunk?

    Ma már az interneten bármi megtalálható, és bárkiből lehet úgynevezett szakember is. Azonban nem árt tudnunk, hogy kihez érdemes fordulnunk, ha biztos tudáson alapuló, valódi segítséget szeretnénk kapni.

    Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

    A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

    A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt.

    Régi-új találmány: Erjesztett ételek

    Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

    A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

    A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne változtatniuk életmódjukon és étrendjükön.

    Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért

    A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást, sem az egészséges életmód és táplálkozás nem helyettesíti az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelést.

    Hogyan mérsékelhető a koleszterinszint?

    A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis például létfontosságú eleme a sejthártyának, bizonyos hormonok, vitaminok, epesavak építőköve. A magas koleszterinszint azonban káros a szervezet számára.

    Miért magas a koleszterinszintem?

    A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.