Nem használnak transzzsírokat a New York-i éttermek

Szerző: Független Hírügynökség

Egészségesebbek lesznek szerdától a New York-i éttermek. Legalábbis ezt ígéri az amerikai nagyváros egészségügyi bizottsága. A jövőben ugyanis a konyhákon nem használnak transzzsírokat.

A kémiailag módosított adalék növeli a káros koleszterin szintet és megemeli a szívkoszorúéri betegségek esélyét is. Egy adag sültkrumpliban körülbelül 8 gramm transzzsírt találhatunk, míg egy átlagos amerikai polgár étrendje körülbelül 5.8 gramm transzzsírt tartalmazhat.

Ugyan már 2007 július 1. óta betiltotta az egészségügyi bizottság a sütőolaj és a kenhető termékekben, mint amilyen a margarin a transzzsírok alkalmazását, de a rendelkezést most kiterjesztették minden olyan ételfélére is, amely nem lezárt csomagolásban kapható, például különféle cukorkákra vagy a sós kekszekre.

Ennek következtében az éttermekben és boltokban eladott termékek nem tartalmazhatnak adagonként több mint fél gramm transz-zsírsavat.

Ez a szabály McDonalds gyorséttermeire és a divatos kis bisztrókra is egyaránt vonatkozik.

Más nagyváros is csatlakozott

A New York Times szerint az étteremtulajdonosok többsége erősen tiltakozik a rendelet ellen, azt állítva, hogy a tilalom megnövelné kiadásaikat és megváltoztatná az ételek ízét is.

Ezzel szemben az AFP arról számolt be, hogy az éttermek 98 százaléka betartotta a 2007-es elsődleges tilalmat, ráadásul az üzletmenetet nem hátráltatta és a vendégeknek is egészségesebb ételek jutottak.

Ezzel New York volt az első nagy város az Egyesült Államokban, ahol ez a tilalom hatályba lépett, de tavaly Philadelphia is követte a trendet azzal, hogy példát szeretne mutatni a többi amerikai nagyvárosnak.

A bizottság tagjai támogatják az indítványt, mivel a New Yorkiak sokkal többet járnak étterembe, vagy rendelnek ebédet, vacsorát maguknak, mint máshol Amerikában.

Szakértők szerint pedig a transzzsírok miatt New Yorkban a legmagasabb a szívbetegek aránya az országban.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a...

Hogyan csökkenthető a...

A magas zsír- és koleszterinszinttel rendelkező pácienseknek mihamarabb életmódot kell váltani, alacsony zsírtartalmú ételeket kell fogyasztani, le...

Reg-Enor diéta, űrhajós diéta...

A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az...

Miért magas a koleszterinszintem?

A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan...

Hogyan mérsékelhető a...

A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet...

Hasznos tippek a koleszterinszint...

A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés...

Táplálkozási tanácsok kijárási...

Nagyot fordult velünk a világ a koronavírus mostani megjelenésével. Az eddigi szokásaink, napi rutinunk egyik napról a másikra a múlté lett....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.