Fordyce-foltok - Az orvos válaszol

szerző: Dr. Katona Pál, fogorvos-szájsebész - WEBBeteg
frissítve:

Az ajkamon, valamint a szájüregemben talált elváltozásokról a fogorvosom megállapította, hogy azok Fordyce-foltok. Ezek mennyire veszélyesek? Hallottam, hogy ezek egyfajta daganatok. Mekkora eséllyel lehet szövődményük? El lehet őket tüntetni?

Fordyce-foltok - Veszélyes elváltozás?

Fordyce-foltok

A Fordyce-foltok vagy -szemcsék jelen tudásunk szerint teljesen ártalmatlan szájüregi elváltozások, és csak differenciáldiagnosztikai szerepük miatt említik a könyvek egy fejezetben daganatokkal. Ez azt jelenti, hogy azért kell ismerni, hogy el tudjuk különíteni esetleg veszélyes elváltozásoktól, hogy a beteget meg tudjuk nyugtatni. (Egyébként a daganat (tumor) szó nem feltétlenül jelent rosszat az orvosi nyelvezetben, jelentése: szövettöbblet. Ezek nagy része a szájban ártalmatlan.)

A Fordyce-szemcsék (vagy Fox-Fordyce-szemcsék) amúgy a nyálkahártyán áttűnő faggyúmirigyek. Kezelést nem igényelnek. Főleg az orca nyálkahártyáján fordulnak elő. Néha az ajkakon is, ilyenkor kozmetikai okok miatt lézerkezelés vagy fagyasztásos terápia szóba jöhet.

Szájüregi problémák

Bővebben Fordyce-foltok

Ez is érdekelheti A nyelv betegségei

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértő: Dr. Katona Pál, fogorvos-szájsebész

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Nem alkoholos zsírmáj Nem alkoholos zsírmáj

Az egyik leggyakoribb májbetegség. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A máj fontossága A máj fontossága

Szervezetünk legnagyobb és egyik legösszetettebb szerve.

Fordyce-foltok

A Fordyce-foltok apró (1-3 mm), világos foltok vagy dudorok. Az ártalmatlan elváltozások pusztán esztétikai problémát jelenthetnek.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.