Hirdetés
   • 5 tévhit a fogágy betegségeiről

    Szerző: Oxygen Fogászat

    Sokan nem tudják, de a fogágyat, az ínyt érintő betegségekkel egy specialista foglalkozik: a parodontológus. Dr. Bajusz Örs, az Oxygen Fogászat parodontológusa a fogággyal kapcsolatos tévhitekről beszélt.

    Ismerni kell az esetleges következményeket!

    Mi a teendő fogínyvérzés esetén?

    A fogínyvérzés igen elterjed probléma, hátterében a legtöbb esetben fogínygyulladás áll, ami a nem megfelelő szájhigiénia miatt is kialakulhat. Mi a teendő fogínyvérzés esetén?>>

    A fogágy betegségek a lakosság jelentős részét érintik, egy amerikai szervezet, az American Academy of Periodontology becslése szerint négyből három felnőtt szenved a különböző ínyproblémáktól. Ennek ellenére csak mintegy 3-5 százalékuk kér szakorvosi segítséget. Holott régóta közismert, hogy fogíny megbetegedései összefüggést mutatnak más, komoly betegségekkel is, mint a cukorbetegség, a szívproblémák, és akár a memóriaromlás. Mindenképpen fontos tehát komolyan venni a figyelmeztető jeleket.

    - Valószínűleg, ha többen tudnának az ínybetegségek és az egészségi állapot összefüggéseiről, komolyabban vennék a szájhigiéniát és a megfelelő orvosi gondozást. Minél inkább tudatában vagyunk a hosszú távú következményekkel, annál inkább kérünk orvosi segítséget – hangsúlyozza dr. Bajusz Örs, az Oxygen Fogászat parodontológusa.

    Hirdetés

    Az 5 leggyakoribb tévhit

    Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

    A fogmosás gyakran személyre szabott és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a birtokában. Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája>>

    1. A fogínyvérzés nem komoly dolog
    A vérzés, a piros, gyulladt így mind fontos jelei a fogágy betegségeknek. Akár a fogmosáskor, akár harapáskor, rágáskor tapasztalunk vérzés, ajánlatos elmenni a fogorvoshoz, hogy megállíthassa, visszafordíthassa a folyamatot. Ennek ugyanis elsődleges következménye – a további betegségeken kívül – a fogak elvesztése lehet.

    2. Nem szükséges mindennap fogselymet használni
    A napi kétszeri fogmosási rutinon túl napi egyszer érdemes fogselymet is használni, ugyanis ez a leghatásosabb módja a fogíny védelmének. Ennek ellenére az amerikaiaknak csupán 13, 5 %-a alkalmazza a hasznos eszközt és a fogorvost is csak kevesen keresik fel ellenőrzésre.

    3. A parodontológiai kezelés félelmetes
    A parodontológia a fogászat egy speciális ága és képviselői pontosan tudják, mit és hogyan kell megtenni ahhoz, hogy a fogíny és a fogak visszanyerjék egészségüket. Nem csak modern felszerelés és technika áll rendelkezésre az eredményes kezeléshez, de a parodontológus foglalkozik – többek közt - ínyplasztikával, az ínyrecesszió kezelésével is. A megmentett fogak és az esetleges későbbi betegségek elkerülése pedig megéri a vizitet.

    4. Az ínybetegségek miatt elvesztett fogak nem pótolhatók
    Tény, hogy a fogvesztés leggyakoribb oka felnőtteknél a komoly és tartós ínybetegség. Épp ezért a parodontológusok elsősorban megpróbálják gyógyítani a problémát és megmenteni a fogat. Ha a fogvesztés elkerülhetetlen, akkor sincs minden veszve, hiszen a fogak ilyen esetben is pótolhatók – implantációval. A fogbeültetés tartós és szép megoldást jelent, akár későbbi hidak, protézisek alapját is szolgáltathatja egy-egy implantált fog.  

    5. Csak a hiányos szájhigiénia miatt alakulhat ki ínybetegség.
    Tény, hogy a megfelelő szájhigiénia fenntarthatja a fogak és az íny egészségét, de számos más faktor is befolyásolja a folyamatokat. Főként a dohányzás hat negatívan az íny egészségére, de a stressz, a szigorú diéták, és a genetika is szerepet játszhat a fogínybetegségek kialakulásában. Sikeres és hosszútávú eredmény elérése azonban csak megfelelő szájhigiénia fenntartásával lehetséges.

    (Forrás: www.oxygenfogaszat.hu)

    Módosítva: 2015.05.10 14:21, Megjelenés: 2015.05.10 14:21
   • Cikkajánló

    Az alvási apnoe okai

    Az alvási apnoe okai

    Dr. Zsuga Judit

    Mi állhat az obstruktív, és mi a centrális alvási apnoe hátterében?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Új helyen a fogorvosi ügyelet Debrecenben

    A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézete és egy fogászat együttműködéseként december 1-től új, korszerű környezetben fogadják a betegeket. A fogászati ügyeleti ellátás ezentúl a Rákóczi utcán lesz.

    Leküzdhető a félelem a fogorvostól

    A fogorvosi fúró hangja szorongást válthat ki bennünk, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési ösztöneink kapcsolnak be. A legtöbben szégyelljük, hogy félünk a fogorvostól, pedig van megoldás, amellyel úrrá lehetünk a rettegésen, és megmenekülhetünk a fájdalomtól.

    Fogínysorvadás: okok, tünetek, kezelés és megelőzés

    A fogínysorvadás, mely a fogágybetegség melegágya, immár népbetegségnek számít, a lakosság 70-80 százalékát érinti. Következtében a fogat tartó csontos fogágy is sérül és végső esetben akár teljesen fel is szívódhat. Ekkor meglazulnak, majd kihullanak a fogak.

    A mozgó fogak jó része ma már megmenthető

    Tévhit, hogy az életkor előrehaladtával törvényszerűen mozogni kezdenek, majd kiesnek a fogaink - mondja Dr. Molnár Bálint. A Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának egyetemi adjunktusa szerint többnyire évek, évtizedek alatt kialakuló krónikus fogágybetegség miatt lazulnak ki a fogak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA