Spirálok - Miért érdemes ellenőriztetni

Szerző: Medipress

Egy új vizsgálat szerint a spirál mellett teherbeeső nők közel felében a méhen belüli fogamzásgátló eszköz nem megfelelően helyen volt a méh üregében. A spirálok ultrahangos ellenőrzése felhelyezéskor, majd az éves ellenőrzések alkalmával javíthatja azok biztonságosságát.

Bár a spirálok idővel elmozdulhatnak helyükről, a Texasi Egyetem Southwestern Egészségügyi Központjának kutatói szerint a spirál felhelyezését követő ultrahang legalább a kezdeti jó poziciót igazolhatja.

A nőgyógyászok típusosan elvégzik a kétkezes, tapintásos vizsgálatot illetve megtekintik a méhszájat a spirál felhelyezését követően, de általában nem végeznek ultrahangos vizsgálatot - mondja Dr. Elysia Moschos, a cikk első szerzője. A közlemény online fog megjelenni az American Journal of Obstetrics & Gynecology májusi számában.

A vizsgálatok során 42 nő esett teherbe spirál viselése ellenére, közülük 36-nál készült ultrahangvizsgálat is. 15 spirál megfelelő helyen volt, míg 21 nem megfelelő helyre csúszott.

Ultrahang vizsgálat
Szervezetünk különböző szövetei jól vezetik az ultrahangot, azonban az egyes szervek vezetőképessége különböző. Ha az ultrahang elér egy szervet, akkor egy része visszaverődik, másik része továbbhalad. A vizsgálófej elektromos kristályokat tartalmaz, és ezek segítségével ultrahang hullámokat állít elő, valamint képes a szövetek felületéről visszavert hullámok felvételére is. A jobb képminőség érdekében az emberi test és a vizsgálófej közé zselés anyagot kell juttatni. Diagnosztikai módszerek - Ultrahang vizsgálat>>

Dr. Moschos szerint a spirál felhelyezését követően célszerű lenne rutinszerűen megultrahangozni a pácienst, majd minden évben ultrahangos ellenőrző vizsgálatot is végezni. A szülész-nőgyógyász szerint a spirál akát 10 évig is bennhagyható a méh üregében (Magyarországon 5-7 évig, a spirál típusától függően).

A spirálok a nagyon biztonságos fogamzásgátlási módszerek közé tartoznak, használatuk során igen kevés nem kívánt terhességgel kell számolnunk. Ha nagy ritkán mégis bekövetkezik terhesség, hüvelyi ulrahangvizsgálat segítségével tudjuk a spirál és a terhesség helyét és egymáshoz való viszonyát meghatározni, így dönthető el az, hogy a spirált el lehet-e a terhesség veszélyeztetése nélkül távolítani.

Ha a spirált nem távolítják el, a terhesség továbbviselése során megemelkedik a terhesség első és második harmadában a vetélés kockázata illetve a koraszülés esélye. Ha eltávolítják ezek kockázata csökken, bár magának az eltávolításnak is van vetélési kockázata.

A vizsgálat során 31 méhen belüli terhesség mellett 3 méhen kívüli terhesség és nyolc ismeretlen helyen elhelyezkedő terhesség fordult elő (pozitív terhességi teszt ellenére nem sikerült petezsákot kimutatni), ami korai spontán vetéléseknél gyakori. Ezen betegek is, a három méhen kívüli terheshez hasonlóan sikeresen meggyógyultak.

Valamennyi páciens szült már korábban, átlagosan két gyerekük volt. Az átlagéletkor 26 év volt, átlagosan 2 éve viselték a spirált. Terhességük 8 hetes korban lett felismerve. A 31 spirálból 8 helyezkedett el a méhnyálkahártyában, 17 nem megfelelő helyen, és 6 spirált nem sikerült megtalálni.

A spirál nem megfelelő helyzete nem okozott típusos panaszokat: néhányan vérzésről számoltak be, fájdalomról, vagy hiányolták a spirál jelzőszálát, 11 hölgynek semmi ráutaló tünete nem jelentkezett.

20 édesanya szülte meg időben a gyermekét, 6-an vetéltek el a 20. terhességi hétig. 5 esetben ismeretlen a terhesség kimenetele. A 20 kismama esetén 10-ből eltávolították a spirált, 5-nek nem sikerült megtalálni a spirálját, valószínűleg időközben kieshetett a méh üregéből.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Fogamzásgátló módszerek, amikhez...

Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket...

Fogamzásgátló módszerek az egyes...

A nem kívánt terhesség elkerülése érdekében többféle - és sokféle hatékonyságú - fogamzásgátlási módszer közül válogathatunk. Az ideális...

Mik azok a teratogén szerek?

A teratosz görög szó, szörnyszülöttet jelent. Az orvostudományban teratogénnek nevezzük mindazokat a hatásokat, amelyek veleszületett fejlődési...

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

A nem kívánt terhességek...

Világszerte közel 1,5 milliárd a szülőképes korú, vagyis a 15-45 éves nők száma. Ezen évek során ők rendszerint szexuális életet élnek, de nem...

Fogamzásgátlás és kényelem

Sok szó esik a választható fogamzásgátló módszerek hatékonyságáról, megbízhatóságáról, esetleges mellékhatásairól. Mivel a nők nagy része...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.