Ízületi fájdalom kullancscsípés miatt?

Dr. Rákóczi Éva
szerző: Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus - WEBBeteg
frissítve:

Édesanyámat két éve megcsípte egy kullancs, amit eltávolított. Néhány nap múlva vöröses, kerek folt jelentkezett a csípés helyén, ami magától elmúlt. Sajnos, akkor nem keresett fel orvost a problémával. Most már elviselhetetlen ízületi fájdalmai vannak, és ez nem igazán tudható be a gerincsérvének. Okozhatja ezt a kullancscsípés? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A kullancscsípés után megjelenő vörös folt biztos a Lyme-kór akut fertőződés tünete volt, amelyre megfelelő antibiotikumkezelést kellett volna kapnia édesanyjának.

Késői tünet és betegségmegjelenés lehet a kullancscsípés után az ízületi bántalom. Ennek kivizsgálása céljából javasolt fertőzéstan szakorvost felkeresni. Ha nem megoldható, akkor reumatológus vagy belgyógyász szakorvos is tud Önnek ebben segíteni.

A legfontosabb, hogy történjék meg a szerológiai vizsgálat Lyme-kór irányában, illetve egy korrekt reumatológiai diagnosztika, mert a háttérben sok más egyéb betegség is szóba jöhet az ízületi panaszok hátterében.

Lyme-kór - Hová fordulhat vizsgálatért?

A Borrelia laborvizsgálata nem egyszerű, a rutin diagnosztikában használt tesztek nem mindig megbízhatóak. A Borrelia baktérium, sokkal bonyolultabb élőlény, mint egy vírus, emiatt - mint a baktériumok esetében általában - a szerológiai vizsgálat és az eredmény értelmezése is bonyolult lehet.
Lyme-kór - Hová fordulhat vizsgálatért?

Tovább Olvasson bővebben a WEBBetegen a Lyme-kórról

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus

Cikkajánló

A Lyme-kór

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Lyme-kór
A Lyme-kór (Lyme-borreliosis) olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór kialakulásáért. Jelentőségét az adja, hogy kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás. Helyes diagnózis birtokában antibiotikummal kezelhető.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.