Piros folt a lábamon, Lyme kóros lennék?

WEBBeteg
megjelent:

A Lyme-kórral kapcsolatos problémám van. Egy kullancsot szedtek ki a lábamból, a lábamon egy hónap múlva jelentkezett a piros folt, valamint furcsa idegesség is úrrá lett rajtam. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Szakértő!

Felkerestem a Bőrgyógyászt aki elküldött vérvételre, valamint felírt Doxycyclin III. 2*1 szemet. A felírt gyógyszer csak két hétre volt elegendő. Visszajött az eredmény: Borrelia IgG – pozitív, Borrelia IgM – Negatív. Újabb vérvizsgálat következett aminek ugyanez lett az eredménye.
Azóta is különböző tüneteim vannak: fáradékonyság, idegesség, izzadékonyság, feledékenység. A bőrgyógyászom azt mondta, hogy én csak bebeszélem magamnak a tüneteket, mert megkaptam az alapkezelést, és ezzel a betegséggel együtt kell élni.
Az Interneten azt olvastam, hogy 4-6 hétig kell szedni a gyógyszert, és nem értem, hogy nekem miért csak két hétig kellett szedni. Ön szerint van-e értelme most folytatni a gyógyszeres kezelést, és megelőzhetem-e valahogy a későbbi ízületi problémák kialakulását. A gyermek vállalást mennyiben fogja ez a kór befolyásolni. Egy elkeseredett Lyme-kóros!

Tisztelt Kérdező!

Ha az említett kullancscsípés okozta a bőrtünetet és az Lyme-kór, akkor a csípés után egy hónappal az IgM-nek pozitívnak kellett volna lenni, különösen a második vérvételnél. Az IgG pozitivitás annyit jelent, hogy valamikor (talán sokkal korábban) találkozott a kórokozóval, azonban a jelen tünetek vonatkozásában nem informatív.

A Borrelia laborvizsgálata nem egyszerű, a rutin diagnosztikában használt tesztek nem mindig megbízhatóak. A Borrelia baktérium, sokkal bonyolultabb élőlény, mint egy vírus, emiatt - mint a baktériumok esetében általában - a szerológiai vizsgálat és az eredmény értelmezése is bonyolult lehet.

A bizonytalan eseteknél - mint az öné is - célszerű a témában elmélyült, specializált laboratóriumi háttérrel rendelkező szakértőt felkeresni: hazánkban Lakos András professzor urat.

Szerintem ez a módja annak, hogy az Ön tüneteinek a Lyme-kórral való összefüggését igazolják vagy kizárják és szükség esetén megfelelő kezelésben részesüljön. Zajló fertőzés hátrányosan befolyásolhatja a terhességet, előbb mindenképp végére kellene járni a dolognak.

(WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus)

Cikkajánló

A Lyme-kór

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Lyme-kór
A Lyme-kór (Lyme-borreliosis) olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór kialakulásáért. Jelentőségét az adja, hogy kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás. Helyes diagnózis birtokában antibiotikummal kezelhető.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.