Vakcinával megelőzhető a súlyos hasmenéses járvány

Szerző: MTI

A súlyos hasmenést, ezáltal akár pár nap alatt a csecsemők és kisgyerekek halálát okozó rotavírus elleni vakcina, 2 millió gyerek életét mentheti meg a következő évtizedben - közölték szerdán szakértők.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóirat legutóbbi számában, két tanulmány elemzi a rotavírus elleni vakcinálás eredményeit. A kutatók megállapították, hogy Afrikában 61 százalékkal, Mexikóban pedig 35 százalékkal csökkent a vakcinálás után a hasmenés miatti gyermekhalálozás.

A rotavírus-fertőzés

Világviszonylatban a rotavírus fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb-súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. A fejlődő országokban évente 1 millió csecsemő hal meg a betegség következtében.
A betegség tünetei, kezelése >>

Mathuram Santosham, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szakértője kommentárjában hangsúlyozza, hogy a vakcinákat azonnal be kellene vezetni minden olyan területen, ahol magas a rotavírus-fertőzés okozta halálozás aránya.

Ebben az esetben a következő évtizedben, 2 millió gyerek életét menthetnék meg világszerte.

A rotavírus a súlyos hasmenés leggyakoribb okozója, évente 500 ezer 5 év alatti gyereket öl meg világszerte, mintegy felét Afrikában.

A fejlett országok egy részében, például Kanadában és az Egyesült Államokban az oltási program része a rotavírus-vakcina is.

Az egyik most közzétett tanulmányhoz, a Washington Egyetem kutatói 4000 gyereket vizsgáltak Dél-Afrikában és Malawiban. A gyerekek vagy a GlaxoSmithKline szájon át alkalmazott (orális) vakcináját kapták, vagy placebót.

A valóban vakcinált gyerekek 1,9 százaléka kapott súlyos hasmenést a későbbiekben, míg a placebós csoportba tartozók 5 százaléka.

A másik tanulmányt Mexikóban készítették, az Egyesült Államok járványügyi intézetének (CDC) munkatársai. Itt 2007 decemberére a babák 74 százaléka, legalább egy dózis vakcinát kapott. 2008-ban 1118 hasmenéssel összefüggő halálozás történt az öt év alatti gyerekeknél, ami 675 esettel kevesebb, mint a 2006-os.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Fordulóponthoz érkezett az...

Úgy hírlik, Dél-Afrika túljutott az omikron-perióduson, és ez reménységet önthet a világ többi országának lakosságába is.

Védőoltások kontra omikron - Mit...

Minden alkalommal, amikor a koronavírus replikálódik - ami meglehetősen gyorsan megy végbe -, fennáll annak az esélye, hogy mutáció következik be. Ez...

Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?

Milyen tünetek, kísérőtünetek esetén kell komolyabb okra gyanakodni a hasmenés hátterében? Mely tünetek milyen betegségre utalhatnak? Miért fontos...

Fertőzéses eredetű hasmenések...

A hasmenés eredete lehet fertőzéses és nem fertőzéses. A fertőzéses eredetű gyomor- és bélhurut kórokozóinak előfordulási gyakorisága...

Utazók hasmenése

Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is...

Hasmenés - Okok és kezelési...

A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses...

Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?

Krónikus hasmenésről akkor beszélünk, ha a gyakori, híg székürítés több mint 2 hétig tart. Míg akut betegségnél a fertőzéses eredet a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.