Új lehetőség a HIV-fertőzés kezelésében

Vital Balance Életmód Központ
megjelent:

A HIV vírus (humán immundeficiencia vírus) eddig tanúsított masszív ellenállóképessége ismételten arra ösztönzi a kutatókat, hogy olyan szert fejlesszenek ki, mely az eddig használt antiretrovirális szerektől hatásmechanizmusában különbözzön, remélve azt, hogy a vírusszaporodást az adott szer hatékonyan gátolja.

A vírus a gazdaszervezet T-limfocitáinak egy bizonyos csoportját támadja meg, a vírus RNS-e átíródik DNS-be és ez beépül a limfociták saját DNS-ébe, ami ahhoz vezet, hogy a sejt a továbbiakban ezt a vírus-kódot is másolja szaporodása során, így a vírus szaporodik, és újabb sejteket támad meg.

Az elején a folyamat tünetmentes marad, de végeredményben ez a limfocita csoport nem tudja beteljesíteni a szervezet immunműködésében szükséges feladatát. A HIV-fertőzöttség egy későbbi szakasza az AIDS (szerzett immundeficiencia szindróma).

A HIV-vírus kezelésében az lenne a hatékony módszer, amely segítségével nem alakulna ki a szervezet immunrendszerének legyengülése, ezáltal nem lépnének fel a HIV-fertőzöttekre jellemző opportunista kórokozók által kiváltott fertőzések és a folyamatok végeredményében halál.

Mik ezek az opportunista kórokozók? Azok, melyek egészségeseket nem támadnak meg az ép immunrendszer miatt, de a HIV-fertőzöttek gyenge immunrendszere nem tudja felvenni a harcot velük szemben. Sajnos az eddigi antiretrovirális szerek ellen kifejlődő ellenállóképesség behatárolja a terápiás lehetőségeket.

Az újonnan kifejlesztett szerek, az elvitegravir és a raltegravir az integrázinhibitorok (integráz enzimet bénítók) családjába tartoznak. Az intergáz inhibitor család egy újabb gyógyszercsoport, mely egy más mechanizmussal próbálja megakadályozni, hogy a vírus DNS-e beépüljön a gazdaszervezet T-limfocitájának DNS-ébe.

Mindkét molekula ígéretesnek bizonyult már nagy esetszámú klinikai vizsgálatokban is, amikor több gyógyszerre rezisztens betegeken vizsgálták azok hatásait. Mindkét szer jól tolerálható volt a betegek szervezete számára napi egyszeri vagy kétszeri dózisban, de a szerek által kiváltott esetleges rezisztenciával kapcsolatban még további adatok fognak az alkalmazás során születni.

A két szer különbözik a gyógyszermetabolizmus módjában, ezáltal a különböző gyógyszerek hasznosulását és metabolizmusát különbözőképpen befolyásolják. Szájon át szedhető formában alkalmazva is hatékonyak, gyógyszerbiztonsági szempontból is eddig jól működtek. Az USA gyógyszerbiztonsági hivatala már engedélyezte integrázinhibitor alkalmazását HIV-fertőzésben.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.