Az mRNS-vakcinák a való életben is sikeresen működnek

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Nemcsak a klinikai próbákon bizonyulnak hatékonynak a COVID-19 ellen az USA-ban leggyakrabban alkalmazott vakcinák, de a lakossági tömeges oltásokban is - derül ki egy széles körű amerikai tanulmányból.

A 2021 márciusa és májusa között kórházba került amerikai felnőttek adatainak feldolgozásával a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az mRNS-vakcinák (a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-oltóanyagok) „mintegy 87%-ban kivédték volna a kórházi ápolás kényszerét, amennyiben megkapták volna a beoltás elmaradása miatt megfertőződöttek” – összegezte dr. Wesley Self (Medical Center, Vanderbilt University).

A két védőoltás esetében hasonlónak bizonyult a hatékonyság, és fontos megfigyelés, hogy a 18-49 éves kor közötti felnőtteknél érte el a legmagasabb szintet: a 97,3 százalékot – jelentette dr. Self munkacsoportja (medRxiv).

Ami pedig az immunhiányos (immunszupprimált) egyéneket illeti, legalább minden másodikuknál (mintegy 59%-ban) a vakcinák segítségével elkerülhető lett a – fertőzés megtörténte esetén különben biztosra vehető – kórházi ápolás, intézménybe kerülés. Márpedig ez „jelentős, lényeges előny. Mivel a legyengült és hiányos immunrendszerűek esetében a védelem minősége nem hasonlítható az átlagemberek védettségéhez, ezért meggyőződésünk, hogy nekik nagyon nagy elővigyázatossággal mindent el kell követniük a koronavírus-fertőzés elkerülésére. Még akkor is ennek az óvatosságnak a szellemében kell élniük mindennapjaikat, ha teljesen beoltottak” – hangsúlyozza dr. Wesley Self.

Kapcsolódó A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Dirty air makes COVID worse, beta variant deadlier than original (yahoo!news)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.