Új COVID-terápia a kiskunhalasi kórházban

Szerző: infostart.hu

Egy különleges vérmosó eszközt vetnek be a lélegeztetőgépre került koronavírusos betegeknél jó eredménnyel Kiskunhalason - adta hírül az infostart.hu.

A citokinviharként a köztudatba is bevonult túlzott immunreakcióról nagyon sok szó esett már a koronavírus-járványban, főként mert az immunrendszer ilyenkor a szervezet ellen fordul, és a folyamat könnyen halálos is lehet.

Azért, hogy ezt megelőzzék, a kiskunhalasi járványkórházban egy, a vérátömlesztéskor használt eszközt vetnek be, amellyel gyakorlatilag kimossák a vérplazmát, a normálison túli antitest részt "kivonják", így a szervezet 24 órán belül visszatér a normális állapotba, és az esetek többségében már nem is indít túlzott immunreakciót, beindulhat a gyógyulás - hangzott el az RTL Híradóban. Így mentettek meg egy olyan, válságos állapotban lévő koronavírusos kismamát is, akinek kezelőorvosai tüdő- és szívtranszplantációt javasoltak.

Két módszerből álló terápia

Ő már otthon lábadozik, ahogy egy másik beteg is, akit a műsorban meg is szólaltattak. Ő elmondta, hogy 12 éjszakát volt mélyaltatásban, a családja elmondása szerint válságos állapotban. Életét az orvosoknak köszönheti.

A két módszerből összeállt terápiát (citokinterápia, plazmavízcsere) január közepe óta alkalmazzák így együttesen jó eredményekkel, előtte külön próbálták őket, sikertelenül.

A járványkórház igazgatója, Szepesvári Szabolcs szerint az új módszernek köszönhetően csaknem háromszor annyi lélegeztetett koronavírusos beteget tudnak megmenteni, mint korábban.

A kórház dolgozói szerint ez a technológia a legtöbb hazai kórházban elérhető. Hangsúlyozták: tapasztalataikat szívesen osztják meg más intézményekkel is.

(infostart.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus - 859 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 926 446, közülük 5 703 088 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 12 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

A vérplazma-terápia kiemelt...

A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.