Új COVID-terápia a kiskunhalasi kórházban

infostart.hu
megjelent:

Egy különleges vérmosó eszközt vetnek be a lélegeztetőgépre került koronavírusos betegeknél jó eredménnyel Kiskunhalason - adta hírül az infostart.hu.

A citokinviharként a köztudatba is bevonult túlzott immunreakcióról nagyon sok szó esett már a koronavírus-járványban, főként mert az immunrendszer ilyenkor a szervezet ellen fordul, és a folyamat könnyen halálos is lehet.

Azért, hogy ezt megelőzzék, a kiskunhalasi járványkórházban egy, a vérátömlesztéskor használt eszközt vetnek be, amellyel gyakorlatilag kimossák a vérplazmát, a normálison túli antitest részt "kivonják", így a szervezet 24 órán belül visszatér a normális állapotba, és az esetek többségében már nem is indít túlzott immunreakciót, beindulhat a gyógyulás - hangzott el az RTL Híradóban. Így mentettek meg egy olyan, válságos állapotban lévő koronavírusos kismamát is, akinek kezelőorvosai tüdő- és szívtranszplantációt javasoltak.

Két módszerből álló terápia

Ő már otthon lábadozik, ahogy egy másik beteg is, akit a műsorban meg is szólaltattak. Ő elmondta, hogy 12 éjszakát volt mélyaltatásban, a családja elmondása szerint válságos állapotban. Életét az orvosoknak köszönheti.

A két módszerből összeállt terápiát (citokinterápia, plazmavízcsere) január közepe óta alkalmazzák így együttesen jó eredményekkel, előtte külön próbálták őket, sikertelenül.

A járványkórház igazgatója, Szepesvári Szabolcs szerint az új módszernek köszönhetően csaknem háromszor annyi lélegeztetett koronavírusos beteget tudnak megmenteni, mint korábban.

A kórház dolgozói szerint ez a technológia a legtöbb hazai kórházban elérhető. Hangsúlyozták: tapasztalataikat szívesen osztják meg más intézményekkel is.

(infostart.hu)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.