• Ügyintézés, betegellátás, családvédelmi könnyítések a koronavírus-járvány alatt

    Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

    A koronavírus-világjárvány közel két hónapja teljességgel felborította, egyes esetekben megbénította hazánkban is a megszokott életvitelünket, napi szokásainkat, munkavégzésünket, a diákok tanulási rendjét. A vásárlási rutinunkat, a családtagokkal, barátokkal való találkozást, az ünnepi hagyományainkat, a hivatali ügyintézéseinket, az orvos és beteg kapcsolattartását, s még megannyi korábbi szokásrendünket. A fokozott higiénés szabályok betartása az enyhítés szakaszában sem változhat.

    Ebben az ismeretlen, bizonytalanságokkal teli helyzetben – többnyire a lakásba kényszerülve – be kell tartanunk a fegyelmezett szabálykövetést, mellyel segíthetjük a világjárvány mielőbbi enyhülését, aminek időpontja eddig még ismeretlen, mint ahogyan az enyhülést követően újabb járvány fellángolásának eshetősége, lehetséges időpontja is. Az elmúlt hetekben azonban megfeszített munkával, s az egészségügyben kialakított renddel, felkészültséggel, kevesebb tragédia várható.

    A koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés első szakasza hazánkban május 3-án lejár. A második szakaszban, továbbra is szigorú, a prevencióra összpontosító menetrend mellett, újraindítható lesz az élet, egyebek mellett új kijárási szabályokat indítanak, amit a miniszterelnök jelentett be rádiónyilatkozatában április 24-én. 

    Hirdetés

    Ebből az is kiderül, hogy Magyarország Kormánya május 3-ig meghosszabbította az eddig érvényben lévő kijárási korlátozásokat. A járvány ezt követően esetlegesen bekövetkező tetőzésére, vagy szakaszos visszatérésére az emberi életeket mentő és gyógyító egészségügyi dolgozókat a teljes körű védekezésre felkészítették úgy szakmailag, mint a speciális gyógyításban nélkülözhetetlen eszközök és védőfelszerelések használatára, a higiénés szabályok fokozott betartására. A hétköznapi élet fokozatos, jól megtervezett újraindításának időszakában is meg kell védeni a polgárokat a koronavírus-fertőzéstől életkortól függetlenül.

    A leginkább veszélyeztetettek – idősek, krónikus betegek, nagyvárosokban élők – megóvására különös tekintettel kell lenni a jövőben is. Sajátos szabályokat kell megteremteni május 4-re, a védekezés második szakaszára, ezért van szükség az egészségügyben kialakított, normál körülmények között nem jellemző állapot betartatására, amire eddig még nem volt példa hazánkban, hiszen az új koronavírussal eddig nem találkoztunk.

    Nézzük sorra, a teljesség igénye nélkül, milyen intézkedések segítik jelenleg hazánk lakóinak szociális, egészség- és családügyi biztonságát!

    Fontos tudni, hogy a szociális, gyermekvédelmi, egészségüggyel összefüggő és egyéb ellátások folyósításában, hivatalos és határidős ügyek intézésében a világjárvány idején visszavonásig, amíg erről a Kormányrendelet aktuális jogszabálya másként nem rendelkezik, nem szükséges az ügyfelek személyes megjelenése a hivatali ügyintézések során akkor sem, ha a naptári dátum szerint az esedékes lenne. Ezek vagy automatikusan meghosszabbodnak, vagy elegendő az online vagy postai úton történő dokumentumok továbbítása az aktuális ügy bonyolításához. Ha bárki bizonytalan a saját ügyét tekintve, vegye fel telefonon az illetékes hivatallal, ügyintézővel a kapcsolatot a határidő lejárta előtt legalább két héttel. Ilyen eset lehet például: bizonyos felülvizsgálatok elvégzése, hogy az ahhoz kapcsolódó anyagi ellátás, a táppénz folyamatos legyen.

    Betegellátás

    A koronavírus-világjárványra való tekintettel a háziorvosok elsődlegesen telefonon vagy email útján tartják a hozzájuk forduló pácienseikkel a kapcsolatot. S ha szükséges, értesítik a mentők speciális egységét.

    Ha gyógyszerfelírásra van szükségük, elég telefonon hívni a családorvost, s ő a már bevált technikai módszerrel, a számítógép segítségével, az úgynevezett „felhőbe küldi” a betege piruláinak virtuális receptjét, amit a patikusok mindenhol látnak a saját rendszerükben. Így tehát csak a gyógyszertárba kell elmenni és a TAJ–kártyánkkal, személyigazolvánnyal igazolni magunkat, s a szükséges orvosságainkat megvásárolhatjuk. Nem minden készítményt kell ugyanabban az időben kiváltani, ami a gyógyszertárak számítógépeinek „felhőjében” a páciens neve mellett megjelenik. Azok a kiírástól számított harmadik hónap végéig érvényesek. Az addig szedett, és az egészséget megvédő, és megszokott pirulákat azonban orvosi konzultáció nélkül tilos elhagyni a koronavírus-járvány idején épp úgy, mint máskor.

    Ha fekvő betegről, fogyatékkal élőkről, mozgáskorlátozottakról, szépkorú személyekről vagy bárki másról van szó, a TAJ-kártyája és személyi igazolványa bemutatásával a legközelebbi szomszéd is kiválthatja a gyógyszereket. A „felhatalmazható” személyek sorában egyébként nincs konkrétan megnevezett, kizárólagos hozzátartozó.

    A háziorvosok rendelőjében egyébként megszokott, főorvosi táppénzes felülvizsgálatok is elmaradnak visszavonásig, arra behívni senkit nem lehet a tilalom feloldásáig.

    Így, ha a beteg nem kéri a táppénzes állományának a lezárását, mert kezelőorvosa azt nem engedi, és indokolatlannak tartja, annak folyósítása marad érvényben. A táppénzes szelvényt a háziorvos email útját juttatja el betegének, aki azt továbbítja a munkaadójának szintén elektronikus úton. Ne feledjünk mellé csatolni egy nyilatkozatot, melyben – személyes adataink megadásával – tudatjuk, hogy az elektronikus úton továbbított táppénzes szelvény megegyezik az eredetivel.

    Ezt postai úton is meg lehet tenni, ami bonyolultabb és költségesebb is, s egyben késlelteti is az amúgy is gyakorta elhúzódó táppénzutalást, -kifizetést.

    A szelvényeket most is kéthetes rendszerességgel kell kérni a családorvostól, akit az aktualitás napja előtt 24 órával érdemes kérésünkről tájékoztatni telefonon. Ha bármi okból letelik a táppénz és a járvány időszaka, minden eredeti szelvényt el kell kérni a családorvostól, s leadni azt a munkahelyen – tudtuk meg dr. Horváth Éva háziorvostól.

    Az ország területén működő egészségügyi járóbeteg-ellátások is csak előzetes telefonos egyeztetés után, kivételesen indokolt esetben vehetők igénybe, ha erre a szakorvos felhatalmazást ad. Egyébként jelenleg mind az állami, mind a magán egészségügyi ellátórendszer a kormányrendeletet követve működhet, vagy egyáltalán nem fogadhat pácienseket. Kivételt kapnak ez alól a krónikus, daganatos betegek és a 65 éven felüliek, valamint azok, akiknek életet és egészséget mentő rendszeres dialízisre, kontrollvizsgálatokra kell menniük.

    A kismamák és a csecsemők ellátása, ellenőrző vizsgálata, oltása is zavartalan a kezelőorvos által meghatározott rend szerint.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Félelmek a várandóssággal kapcsolatban a koronavírus-járvány idején

    A kórházakban, egészségügyi intézményekben továbbra is látogatási tilalom van érvényben. Ha csomagot szeretnénk bejuttatni a betegnek, bármely osztályon ápolják, egyeztessünk a kezelőorvossal. Ha a küldeménynek nincs akadálya, azt az arra kijelölt helyen általában két napig állni hagyják a láthatatlan kórokozók miatt. Így tehát romlandó ételt ne tegyünk a csomagba!

    Szociális ügyek

    A világjárvány idején, ugyan csak kivételesen fontos esetben, online, esetleg telefonos, de semmiképpen nem személyes úton lehet időpontfoglalást kérni a kormányablakok és kormányhivatalok egyes ügyintézőihez. A háttérben dolgozó tisztviselők leterheltek, így bürokratikusabb, nehézkesebb úton tudják intézni a napi feladataikat számos esetben. Olykor érdemes telefonon érdeklődni, ha késik a táppénz, a nyugdíj vagy más szociális, pénzbeli ellátás, mert gyakorta előfordul, hogy a törvényben előírt, hivatalosan meghatározott nyolc napon belül sincs az ügyfél számláján a neki járó pénzösszeg. Személyesen pedig nem lehet eljárni, reklamálni a járvány okozta korlátozások, központi jogszabályok betartása miatt. Jó tudni, hogy ügyfélkapu nélkül is lehet előzetesen időpontot foglalni március 18-tól a Kormányablakokban, a NAV-nál az adóügyi feladatok ügyintézéséhez. De csakis a legszükségesebb esetekben keressék fel személyesen az ügyfelek az ügyfélszolgálatokat, ahol erre mód van, s kizárólag előzetes, online időpontfoglalással, ami visszavonásig érvényben marad. A Magyar Államkincstár Központ (MÁK) vagy az önkormányzatok normál körülmények között elérhető ügyfélfogadásaira még nincs lehetőség személyes megjelenéssel, ami ennek kormányzati visszavonásáig érvényes. (A www.magyarorszag.hu oldalon lehet tájékozódni az aktuális kérdésekről.)

    Fontos tudni, hogy a már megállapított havi rendszerességgel utalt pénzbeli szociális ellátások többségénél a jogszabályban előírt időszakos felülvizsgálatokat szintén elhalasztják, az így elmaradt kontrollálást a jelenlegi veszélyhelyzet lejártát követő két hónapig kell pótolni – tudtuk meg dr. Takács Erika rehabilitációs felülvizsgáló főorvostól, aki elmondta azt is: a megváltozott munkaképességű emberek veszélyhelyzet ideje alatt megszűnő rehabilitációs ellátásait is automatikusan hosszabbítják a veszélyhelyzetet követő második hónapig. A koronavírus-világjárvány ideje alatt lejáró közgyógyellátások jogosultsági időtartama a veszélyhelyzet lejártát követő kilencven napig meghosszabbodik.

    A súlyosan mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeit úgy érinti a jelenlegi világjárvány, hogy az autóvásárlási, -átalakítási támogatások a veszélyhelyzet múltán is felhasználhatóak maradnak harminc napig.

    A baleseti járadék igénylése, a munkahelyi baleset okán lejáró, egyes kóddal ellátott táppénz meghosszabbítását, a 12 hónap alatt kézhez kapott orvosi ambuláns lapok, dokumentumok fénymásolatával lehet kérelmezni postai úton, vagy az arra alkalmas családtag, az ügyintézővel való egyeztetés után, személyesen is beviheti a rehabilitációs hivatal portájára a vaskos dokumentumot zárt borítékban. Ehhez senki ne feledje a családorvosa négy oldalas szakmai véleményét mellékelni, amit a kezelőorvosok véleménye, a beteg állapota alapján készít el az orvosszakértői bizottság részére. A személyes orvos-beteg találkozó időpontja függ a május 3-a után meghozott újabb, a járvány második szakaszát érintő rendeletek sorától.

    A koronavírus-világjárvány alatt megszűnő rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság, és ahhoz kapcsolódva a hátrányos, a halmozottan hátrányos helyzet fennállásnak megállapítása szintén meghosszabbodik a veszélyhelyzetet követő második hónap végéig. Erről a Magyar Közlöny 2020. áprilisi számának aktuális passzusát olvasva tájékozódhatunk.

    Az új ápolási és a gyermek otthongondozási díj (GYOD) igénylése esetén a szakértői vizsgálat a helyszíni szemlének a mellőzésével, papíralapon is elvégezhető a járvány idején, ami ugyancsak visszavonásig érvényes.

    Ugyancsak felfüggeszthető a nyugdíj- és más társadalombiztosítási, illetve családtámogatási eljárás, ha a jogosult a járvány miatt nincs abban a helyzetben, hogy kötelezettségének eleget tegyen.

    A nagycsaládosok gépkocsivásárlásának határideje a veszélyhelyzet hatvanadik napjáig meghosszabbodik.

    A gyámhatósági eljárásoknál a személyes megjelenés helyett az ügyfelektől írásbeli nyilatkozatot kell kérni, mivel a rendelet a jelenlegi helyzetben előírja a tárgyalások mellőzését. A gyámügyek közül a gyermekek és az örökbefogadásban érintettek védelme érdekében továbbra is döntéseket hoznak az arra illetékes szakemberek a soron kívüli ügyekben.

    A szociálisan rászorulók, a nagycsaládosok, az idős személyek étkeztetése a járványideje alatt napi egyszeri meleg étel kiszállításával teljesíthető, amit az adott intézmények a kijelölt önkéntesekkel vagy dolgozóikkal bonyolíttatnak le.

    További fontos tudnivalók

    Tapasztalva a fővárosi idősotthonokban zajló sajnálatos COVID-19 megbetegedéseket, a kórházi gyógykezelések emelkedő számát s a szomorú elhalálozásokat, a Kormányrendelet mellett az Országos Tisztifőorvos rendelkezésével összehangban az EMMI az első pillanattól igyekezett megadni minden támogatást az országban lévő szociális otthonok lakóinak és dolgozóinak. A koronavírus-világjárvány során történt hatósági ellenőrzések azonban számos helyen alapvető hiányosságokra hívták fel a figyelmet. Egyebek mellett arra, hogy az ápoltak, a lakók nem minden esetben élnek megfelelő higiénés körülmények között, ehhez nem nyújtottak részükre alapvető tisztálkodási eszközöket, nincs elegendő létszámú szakszemélyzet, s vannak helyek, ahol a rendszeres orvosi jelenlét és vizsgálat sem állt rendelkezésre még a járvány idején sem. Ennek az állapotnak a szigorú ellenőrzése jelenleg is zajlik Magyarországon, mint ahogy a fertőzött otthonok fertőtlenítése, a betegek gyógykezelése és az alapvető emberi jogok biztosítása a kiszolgáltatott állapotban lévő lakók számára, különös tekintettel a 65 éven felüliekre és a krónikus betegekre, akik a legveszélyeztetettebb csoportnak számítanak a járvány során.

    Azok a társadalombiztosítással rendelkezők, akiknek a gyermekgondozási díjra való jogosultsága a veszélyhelyzet kihirdetésekor – 2020. március 11-én vagy azt követően szűnt meg, külön kérelem nélkül, két külön utalással kapták meg a márciusra vonatkozó ellátási összeget.

    Azoknak a részére, akiknek a GYES, GYET folyósítása a fent említett időpontban vagy azt követően szűnt meg, a veszélyhelyzet idejére ezek az ellátások – külön kérelem nélkül – továbbra is folyósítandóak visszavonásig. A pénzösszegeket, ha postai vagy banki utalással érik el, akkor április 10-ig mindenkinek meg kellett kapnia. Azok az ügyfelek, akik 2020.03.11. után GYES-t igényeltek, a Kormányrendeletben foglaltak szerint meghosszabbított GYED-re váltak jogosulttá. Jó tudni, hogy ugyanazon gyermek után csak egyfajta ellátást lehet megállapítani és folyósítani.

    A Magyar Posta a nyugdíjasok számára valamennyi utalást érintően megkönnyítette a kézbesítés rendjét, így 2020. április 1-jétől visszavonásig, ha a nyugállományú személy bármi okból nem tudja átvenni a neki szóló küldeményt, utalvány összegét, élhet az egyszerűsített meghatalmazás lehetőségével, és megbízhatja a pénz átvételére akár a szomszédját is vagy bárki mást, akiben megbízik. Az ehhez szükséges meghatalmazás egyszeri alkalomra szól, s a meghatalmazott illetőnek magával kell vinnie a nyugdíjas ember hivatalos okmányát és az értesítőt. Lehetőség van arra is, hogy a fenti körbe tartozó állampolgárok telefonon kérjenenek ismételt kézbesítést a körzetükhöz tartozó postahivataltól, illetve felvilágosítást a megváltozott nyitva tartási munkarendről.

    Olvasson tovább!

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Balogh Mária, újságíró

    Módosítva: 2020.04.27 18:35, Megjelenés: 2020.04.27 18:35
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Koronavírus - 2291 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 43 krónikus beteg

    2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Országos tisztifőorvos: rendkívül intenzíven terjed a járvány

    Rendkívül intenzíven terjed a járvány, megfékezésére csak akkor van esély, ha mindenki felelősen jár el - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.