Infekciókontroll: MRSA egységcsomagok minden osztályon

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Van olyan eset, amit nem tudunk kivédeni a megelőző intézkedések ellenére sem, ilyenkor a legfontosabb cél, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését. A kórházi fertőzéseket érintő kérdésekben érdeklődtünk a debreceni Kenézy Gyula Kórház illetékes osztályán.

- A legnagyobb terület az infekciókontroll (kórházi fertőzések megelőzése és felügyelete), amely az egész kórházra kiterjed, sőt, a kollégák külső területekre is járnak ellenőrizni. Bármelyik osztályon jeleznek úgynevezett esethalmozódást, legyen az belgyógyászat, pszichiátria vagy sebészet, bennünket riasztanak, és én irányítom a munkát: kijelölöm, ki, hová menjen ki, milyen feladatot lásson el napi szinten – avat be a részletekbe Ócsai Gabriella, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Oktató Kórház Infektológiai Intézet intézetvezető főnővére.

Amennyiben felmerül egy fertőzés lehetősége, ki kell derítenünk, van-e összefüggés az esetek között, honnan indult ki, és ha szükséges, be kell lépni a kritikus pontokba, javítani kell az állapotokon, el kell különíteni az érintett betegeket, fertőtlenítést kell elrendelnünk.

A takarítástól, a textilkezelésen át az élelmezésig számos terület, valamint a betegszállítás higiéniája is hozzánk tartozik – tájékoztatott bennünket az Infektológiai Intézet intézetvezető főnővére.

Csak egy példa...

Az egyik osztály kórtermében hasmenéses lesz az egyik beteg, aztán egy másik is. Erre már felfigyelünk mi is, hiszen a harmadik ilyen hasmenéses betegnél (szintén az osztályon belül) már esethalmozódásról lehet szó. Ki kell derítenünk, hogy van-e közös a betegekben, például ugyanabból az ételből ettek-e, ami lehet a családtagok által behozott krémes, amivel körbekínálták az érintetteket.

Megelőzés, tudatos tervezés

A műtéti szakmáknál nagyon fontos, hogy elvégezzék még a beavatkozás előtti hetekben a szükséges vizsgálatokat, beleértve a vérvételt, laborvizsgálatot. A szűrés már a háziorvosnál elkezdődik. Azt kell megtudnunk, hogy van-e olyan kórokozó a beteg szervezetében, amelyik kizárja a műtétet. Van rá példa, hogy emiatt maradnak el beavatkozások.

Az időpontváltozás első hallásra kellemetlenül hat a betegre és a hozzátartozókra, de gondoljunk bele, melyik kórház a rossz? Ahol a megelőzésre koncentrálnak, szűréseket rendelnek el, felderítik a fertőzéseket, vagy ahol nincs eset, mert nem foglalkoznak vele, nem szűrnek, nem végeznek el szükséges vizsgálatokat?

Egységcsomag a bajra!

MRSA egységcsomagokat (védőfelszerelések, fürdető, fertőtlenítő szerek, papírtörlők, egyszer használatos köpeny stb.) helyeztünk ki az intézetekbe, osztályokra, hogy ha szükség van rá MRSA fertőzés és kolonizálódás esetén, azonnal kéznél legyen. Országos szinten használják már a kórházakban, annak idején mi hoztuk létre. Például 2014-ben, amikor maláriával kezeltek a Kenézy Gyula Kórházban egy 20 éves nigériai fiatalembert, szintén az ilyen egységcsomagot vették elő.

Van olyan eset, amit nem tudunk kivédeni a meglévő megelőző intézkedések ellenére sem, ilyenkor a legfontosabb cél, hogy megakadályozzuk a fertőzés, a járvány továbbterjedését.

Multirezisztens baktériumok

Indokolatlanul alkalmazzák az antibiotikumot, van arra is példa, amikor orvosi javaslat hiányában is ehhez nyúlnak a szülők.

Problémát okoz a mindennapi életben az antibiotikumok hatásának ellenálló multirezisztens multirezisztens baktériumok elterjedése. A fertőzések megelőzésében kulcsszerepe van a kézfertőtlenítési, kézmosási gyakorlatnak, nem csupán az intézményekben, hanem otthon is. Emlékszem, 2003 körül kerültek be először hozzánk az úgynevezett MRSA-betegek, akikről azt mondtuk, nincs a betegségükre antibiotikum, nehezen kezelhetőek. Akkoriban a kórházi környezetben a legyengült szervezetük miatt, a környezeti hatások következtében fertőzések alakultak ki – mondta Ócsai Gabriella.

A fertőző osztályon elkülönítve feküdtek a betegek, egy külön team foglalkozott velük. Annak idején évente 14-15 esetünk volt. Ma már nincs arra kapacitásunk, hogy a mi intézetünkben alakítsunk ki minden esetre elkülönített kórtermet, ezért az adott osztályon vannak ilyen szobák. Az infekciókontroll a mi feladatunk maradt, de tisztázni kell, hogy a kórházi fertőzések nem minden esetben az intézményen vagy kórtermen belül alakulnak ki, mert nagyobb részük külső környezetből hozott. Ezért fontosak a szűrővizsgálatok.

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.