• Valóban a Lyme-kórt kezeljük?

    Dr. Lakos András
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa

    Itthon és szerte a világban sokan úgy gondolják, hogy a gyógyuláshoz elegendő az antibiotikum-kezelés, azonban ennek a mentalitásnak rendkívül súlyos következményei lehetnek.

    1. Feltételezett Lyme-kór miatt becsléseink szerint évente közel százezer ember kap Magyarországon feleslegesen antibiotikumot, ráadásul igen nagy adagban. Ezek egy része meggyógyul (az antibiotikum nem válogat: meggyógyíthat mást, mint amire adják). Egyes antibiotikumoknak vannak kedvező mellékhatásaik, tehát az antibiotikus hatástól független, gyulladásgátló és sejtvédő tulajdonságaik.

    Ilyen esetben a beteg a kezelés hatására jobban lesz, de hosszabb-rövidebb idő után visszaesik. „Visszajött a Lyme-kór!” Újabb antibiotikum, újabb javulás, de a javulás egyre kisebb mértékű és egyre rövidebb ideig tart. Így alakultak ki az extrém hosszú ideig tartó, gyakran kombinált készítményeket, hatalmas adagokban alkalmazó kezelési sémák.

    Ezek a kezelések a számtalan tudományos vizsgálat szerint nem hatékonyak – amennyiben valóban Lyme-kór gyógyítására alkalmazzák. Káros következményei nem elsősorban az antibiotikumoknak vannak, hanem annak a pszichés ártalomnak, amit a „nem gyógyuló fertőzés” gondolata okoz.

    Hirdetés

    2. Talán kevesen gondolnak rá, de súlyos következmény, hogy a klinikusok (a tudományos ismeretek helyett) a téves pozitív szerológiai leletek alapján szerzett saját tapasztalataikra hagyatkozva a legkülönfélébb tünetek és panaszok hátterében vélik felfedezni a Lyme-kórt. Emiatt bármilyen panasz esetén Lyme vizsgálatot kérnek, és valóban, a vizsgálatok nagy arányban pozitívak is lesznek. (A statisztikában járatosak számára: – a honlapunkon több tanulmány is foglalkozik ezzel – a szűrővizsgálatok során kapott pozitív eredmények megbízhatósága elképesztően rossz: a világ legjobb tesztjével kapott pozitív eredmények több mint 90 százaléka téves!!! Erdészeti dolgozók vagy más magas kockázatú csoportok esetén ez a szám közel van a 100 százalékhoz. Tehát a pozitív eredmények hátterében csaknem soha sincs fennálló Lyme-kór ebben a populációban!)

    3. Az utóbbi években vettük észre, hogy van egy eléggé egységes klinikai tünetegyüttes, amiből sokkal többet látunk, mint valódi Lyme-kórból. Fáradékonyság, hőemelkedés, végtagfájdalmak, zsibbadások, fejfájás, nehezen megfogalmazható rossz közérzet és memóriazavar a leggyakoribbak. Vizsgálatok tömkelegei nem találnak semmilyen elváltozást.

    Kullancs teszt

    Mennyire ismeri Ön a kullancsokat? Tudja milyen betegségeket terjesztenek, hogyan lehet ellenük védekezni és mitől véd a védőoltás? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását! Töltse ki kullancs tesztünket!

    Előbb-utóbb felmerül a Lyme-kór, az antibiotikum javulást hoz, de a visszaesés mindig gyors.(A Lyme-baktérium is túlélheti a kezelést, de általában egy év is eltelik, mire valamilyen panaszt okoz.) A gócot nem lehet antibiotikummal meggyógyítani, mert a góc egy aprócska tályog, melynek nincs saját keringése, így a gennybe nem jut be az antibiotikum, de a kórokozók szóródását csökkenti, emiatt a panaszok átmenetileg enyhülnek. A fent vázolt tünetegyüttesben, szinte mindig (!) szájüregi gócot találunk. A mandulák kráteresek, a kráterek mélyén látható, sokszor a mandulák állományán is áttűnik a genny, vagy fogászati góc deríthető ki.

    A szervezetben persze bárhol lehet góc, de a szájüregiek a leggyakoribbak. A kollégák még a nyilvánvaló góc esetén is rendre azt mondják a betegeiknek, hogy ők is látnak „egy kis eltérést”, de az nem okozhat ilyen súlyos panaszokat. Ezzel a megjegyzéssel le is beszélik a gócbetegeket a beavatkozásról, hiszen kinek is lenne kedve feleslegesen megoperáltatni magát, pláne, amikor amúgy is beteg… És az ördögi kör folytatódik, a betegek egyre inkább befelé fordulnak, az orvosi vizsgálatok, előjegyzések, leletértékelések töltik ki az életüket, elvesztik a kapcsolatukat a szeretteikkel, pánikbetegség alakul ki, előbb-utóbb elveszítik a munkájukat is…

    Hogyan kezelhető a Lyme-kór?

    A Lyme-kór kezelésére csak néhány molekula alkalmas:

    • amoxicillin,
    • cefuroxim,
    • doxycyclin,
    • ceftriaxon.

    Amennyiben az előzőek mindegyikére allergiás valaki, akkor adható azithromycin, ami kevésbé hatékony. Semmilyen antibiotikum-kombináció sem jön szóba! Mindegyik készítménynek van előnye-hátránya. A honlapomon több közlemény is szerepel, ezekből megtudható az ajánlott kezelési időtartam és a napi adagolás.

    A kezelési sémák az Egészségügyi Közlönyben is megjelentek, ahol a kötelező érvényű módszertani útmutatókat publikálják. Figyelembe kell venni az egyén testsúlyát is (pl.: egy 50 kg-os beteg adagja nem azonos egy 120 kg-oséval).

    A téma cikkei

    4/1 A Lyme-kór kevésbé ismert tünetei
    4/2 Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?
    4/3 Lyme-pozitív? = Lyme-kór? Nem biztos!
    4/4 Valóban a Lyme-kórt kezeljük?

    Dr. Lakos András infektológus, MTA doktora, Kullancsbetegségek Ambulanciája (www.kullancs.hu, www.lyme.hu)

    Módosítva: 2016.04.10 09:41, Megjelenés: 2016.04.10 09:41
   • Cikkajánló

    Nagyothallás

    Nagyothallás

    Dr. Zsuga Judit

    Mi okoz nagyothallást? Hogyan alakul ki? Mik a rizikófaktorok? Miért kell orvoshoz fordulni?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    A Polio Világnap tanulsága, üzenete

    Járványos gyermekbénulás (poliomyelitis) vagy Heine-Medin-kór a neve annak a poliovírus (az enterovírusok közé tartozik) fertőzés okozta betegségnek, ami az 1940-50-es években világszerte, így Magyarországon is sok áldozatot követelt. A központi idegrendszert támadó vírus gyulladást okoz, minden századik betegnél pedig - a gerincvelőben lévő mozgató idegsejtek elhalása miatt - bénulást is. A ma is velünk élő betegek közül sokan kerekesszékben töltik napjaikat. Az érintettek évente, egy kiemelt napon (október 24.) találkozót tartanak.

    Törekedni kell a helyes antibiotikumhasználatra

    Törekedni kell a helyes antibiotikumhasználatra az egészségügyi ellátás során, és ebben mind a lakosságnak, mind pedig a szakembereknek nagy szerepük és felelősségük van - mondta az egészségügyért felelős államtitkár.

    A Lyme-kór szemészeti tünetei

    A Lyme-kór tünetei általában nem jellegzetesek, így gyakran nem gondolunk időben a kórképre, rég feledésbe merül a hónapokkal korábbi kullancscsípés. A késlekedés miatt viszont későn kezdjük el az antibiotikumkezelést, amikor már esetleg maradandó károsodások is kialakulhatnak.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór (Lyme-borreliosis) olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór kialakulásáért. Jelentőségét az adja, hogy kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás. Helyes diagnózis birtokában antibiotikummal kezelhető.

    A Lyme-kór tünetei

    A Lyme-kórt leggyakrabban a klinikai tünetek alapján lehet és kell felismerni. Fontos azonban, hogy a diagnózisnál a tüneteket együttesen értelmezzük, ugyanis nem mindig a Lyme-kór áll a kör alakú bőrpír hátterében, hanem egészen más betegség. Melyek a Lyme-kór klinikai tünetei?

    Lyme-pozitív egyenlő Lyme-kór? Nem biztos!

    Az egyes klinikai kórformákhoz jellegzetes immunológiai kép társul. Ez egy szigorú szabály, mégsem tulajdonítanak neki jelentőséget. A legtöbb klinikus a Lyme szerológiai eredményeket fekete-fehér reakcióként értékeli. Ha pozitív a lelet, akkor antibiotikumot írnak, ha negatív, elvetik a Lyme-kór lehetőségét. Ez a gondolkodás számtalan buktatót rejt magában.

    Ízületi fájdalom kullancscsípés miatt?

    Édesanyámat két éve megcsípte egy kullancs, amit eltávolított. Néhány nap múlva vöröses, kerek folt jelentkezett a csípés helyén, ami magától elmúlt. Sajnos, akkor nem keresett fel orvost a problémával. Most már elviselhetetlen ízületi fájdalmai vannak, és ez nem igazán tudható be a gerincsérvének. Okozhatja ezt a kullancscsípés? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Piros folt a lábamon, Lyme kóros lennék?

    A Lyme-kórral kapcsolatos problémám van. Egy kullancsot szedtek ki a lábamból, a lábamon egy hónap múlva jelentkezett a piros folt, valamint furcsa idegesség is úrrá lett rajtam. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.