• Valóban a Lyme-kórt kezeljük?

    Dr. Lakos András
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa

    Itthon és szerte a világban sokan úgy gondolják, hogy a gyógyuláshoz elegendő az antibiotikum-kezelés, azonban ennek a mentalitásnak rendkívül súlyos következményei lehetnek.

    1. Feltételezett Lyme-kór miatt becsléseink szerint évente közel százezer ember kap Magyarországon feleslegesen antibiotikumot, ráadásul igen nagy adagban. Ezek egy része meggyógyul (az antibiotikum nem válogat: meggyógyíthat mást, mint amire adják). Egyes antibiotikumoknak vannak kedvező mellékhatásaik, tehát az antibiotikus hatástól független, gyulladásgátló és sejtvédő tulajdonságaik.

    Ilyen esetben a beteg a kezelés hatására jobban lesz, de hosszabb-rövidebb idő után visszaesik. „Visszajött a Lyme-kór!” Újabb antibiotikum, újabb javulás, de a javulás egyre kisebb mértékű és egyre rövidebb ideig tart. Így alakultak ki az extrém hosszú ideig tartó, gyakran kombinált készítményeket, hatalmas adagokban alkalmazó kezelési sémák.

    Ezek a kezelések a számtalan tudományos vizsgálat szerint nem hatékonyak – amennyiben valóban Lyme-kór gyógyítására alkalmazzák. Káros következményei nem elsősorban az antibiotikumoknak vannak, hanem annak a pszichés ártalomnak, amit a „nem gyógyuló fertőzés” gondolata okoz.

    Hirdetés

    2. Talán kevesen gondolnak rá, de súlyos következmény, hogy a klinikusok (a tudományos ismeretek helyett) a téves pozitív szerológiai leletek alapján szerzett saját tapasztalataikra hagyatkozva a legkülönfélébb tünetek és panaszok hátterében vélik felfedezni a Lyme-kórt. Emiatt bármilyen panasz esetén Lyme vizsgálatot kérnek, és valóban, a vizsgálatok nagy arányban pozitívak is lesznek. (A statisztikában járatosak számára: – a honlapunkon több tanulmány is foglalkozik ezzel – a szűrővizsgálatok során kapott pozitív eredmények megbízhatósága elképesztően rossz: a világ legjobb tesztjével kapott pozitív eredmények több mint 90 százaléka téves!!! Erdészeti dolgozók vagy más magas kockázatú csoportok esetén ez a szám közel van a 100 százalékhoz. Tehát a pozitív eredmények hátterében csaknem soha sincs fennálló Lyme-kór ebben a populációban!)

    3. Az utóbbi években vettük észre, hogy van egy eléggé egységes klinikai tünetegyüttes, amiből sokkal többet látunk, mint valódi Lyme-kórból. Fáradékonyság, hőemelkedés, végtagfájdalmak, zsibbadások, fejfájás, nehezen megfogalmazható rossz közérzet és memóriazavar a leggyakoribbak. Vizsgálatok tömkelegei nem találnak semmilyen elváltozást.

    Kullancs teszt

    Mennyire ismeri Ön a kullancsokat? Tudja milyen betegségeket terjesztenek, hogyan lehet ellenük védekezni és mitől véd a védőoltás? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását! Töltse ki kullancs tesztünket!

    Előbb-utóbb felmerül a Lyme-kór, az antibiotikum javulást hoz, de a visszaesés mindig gyors.(A Lyme-baktérium is túlélheti a kezelést, de általában egy év is eltelik, mire valamilyen panaszt okoz.) A gócot nem lehet antibiotikummal meggyógyítani, mert a góc egy aprócska tályog, melynek nincs saját keringése, így a gennybe nem jut be az antibiotikum, de a kórokozók szóródását csökkenti, emiatt a panaszok átmenetileg enyhülnek. A fent vázolt tünetegyüttesben, szinte mindig (!) szájüregi gócot találunk. A mandulák kráteresek, a kráterek mélyén látható, sokszor a mandulák állományán is áttűnik a genny, vagy fogászati góc deríthető ki.

    A szervezetben persze bárhol lehet góc, de a szájüregiek a leggyakoribbak. A kollégák még a nyilvánvaló góc esetén is rendre azt mondják a betegeiknek, hogy ők is látnak „egy kis eltérést”, de az nem okozhat ilyen súlyos panaszokat. Ezzel a megjegyzéssel le is beszélik a gócbetegeket a beavatkozásról, hiszen kinek is lenne kedve feleslegesen megoperáltatni magát, pláne, amikor amúgy is beteg… És az ördögi kör folytatódik, a betegek egyre inkább befelé fordulnak, az orvosi vizsgálatok, előjegyzések, leletértékelések töltik ki az életüket, elvesztik a kapcsolatukat a szeretteikkel, pánikbetegség alakul ki, előbb-utóbb elveszítik a munkájukat is…

    Hogyan kezelhető a Lyme-kór?

    A Lyme-kór kezelésére csak néhány molekula alkalmas:

    • amoxicillin,
    • cefuroxim,
    • doxycyclin,
    • ceftriaxon.

    Amennyiben az előzőek mindegyikére allergiás valaki, akkor adható azithromycin, ami kevésbé hatékony. Semmilyen antibiotikum-kombináció sem jön szóba! Mindegyik készítménynek van előnye-hátránya. A honlapomon több közlemény is szerepel, ezekből megtudható az ajánlott kezelési időtartam és a napi adagolás.

    A kezelési sémák az Egészségügyi Közlönyben is megjelentek, ahol a kötelező érvényű módszertani útmutatókat publikálják. Figyelembe kell venni az egyén testsúlyát is (pl.: egy 50 kg-os beteg adagja nem azonos egy 120 kg-oséval).

    A téma cikkei

    4/1 A Lyme-kór kevésbé ismert tünetei
    4/2 Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?
    4/3 Lyme-pozitív? = Lyme-kór? Nem biztos!
    4/4 Valóban a Lyme-kórt kezeljük?

    Dr. Lakos András infektológus, MTA doktora, Kullancsbetegségek Ambulanciája (www.kullancs.hu, www.lyme.hu)

    Módosítva: 2016.04.10 09:41, Megjelenés: 2016.04.10 09:41
   • Cikkajánló

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Influenza - A védőoltás hatékonysága

    Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

    Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

    A Lyme-kór szemészeti tünetei

    A Lyme-kór tünetei általában nem jellegzetesek, így gyakran nem gondolunk időben a kórképre, rég feledésbe merül a hónapokkal korábbi kullancscsípés. A késlekedés miatt viszont későn kezdjük el az antibiotikumkezelést, amikor már esetleg maradandó károsodások is kialakulhatnak.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór (Lyme-borreliosis) olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór kialakulásáért. Jelentőségét az adja, hogy kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás. Helyes diagnózis birtokában antibiotikummal kezelhető.

    A Lyme-kór tünetei

    A Lyme-kórt leggyakrabban a klinikai tünetek alapján lehet és kell felismerni. Fontos azonban, hogy a diagnózisnál a tüneteket együttesen értelmezzük, ugyanis nem mindig a Lyme-kór áll a kör alakú bőrpír hátterében, hanem egészen más betegség. Melyek a Lyme-kór klinikai tünetei?

    Lyme-pozitív egyenlő Lyme-kór? Nem biztos!

    Az egyes klinikai kórformákhoz jellegzetes immunológiai kép társul. Ez egy szigorú szabály, mégsem tulajdonítanak neki jelentőséget. A legtöbb klinikus a Lyme szerológiai eredményeket fekete-fehér reakcióként értékeli. Ha pozitív a lelet, akkor antibiotikumot írnak, ha negatív, elvetik a Lyme-kór lehetőségét. Ez a gondolkodás számtalan buktatót rejt magában.

    Ízületi fájdalom kullancscsípés miatt?

    Édesanyámat két éve megcsípte egy kullancs, amit eltávolított. Néhány nap múlva vöröses, kerek folt jelentkezett a csípés helyén, ami magától elmúlt. Sajnos, akkor nem keresett fel orvost a problémával. Most már elviselhetetlen ízületi fájdalmai vannak, és ez nem igazán tudható be a gerincsérvének. Okozhatja ezt a kullancscsípés? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Piros folt a lábamon, Lyme kóros lennék?

    A Lyme-kórral kapcsolatos problémám van. Egy kullancsot szedtek ki a lábamból, a lábamon egy hónap múlva jelentkezett a piros folt, valamint furcsa idegesség is úrrá lett rajtam. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.