Megfejtették a genomot: nem EHEC, hanem EAHEC okozta a járványt

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A Göttingeni Egyetem tudósai, megfejtették a veszélyes EHEC-fertőzést okozó Escherichia coli (E. coli O104:H4) baktérium genomját. A vizsgálatnak alávetett baktériumok két hamburgi pácienstől származtak.

Az eredmények arra utalnak, hogy a páciensekből izolált kórokozók nem EHEC-baktériumok, hanem EAEHEC-csírák (entero aggregatív haemorrhágiás E.coli).

„Az eredményekből fontos következtetéseket vonhatunk le arra vonatkozólag, miért olyan agresszív az Észak-Németországban fertőző kórokozó.”- mondja dr. Rolf Daniel, a göttingeni genomanalizáló laboratórium vezetője.

Miért ennyire veszélyes?

A kutatóknak először az tűnt fel, hogy a csíra különösen erősen kötődik a felületekhez, szilárdan megtapad, sejtaggregátumot képez. Az EAHEC-kórokozók megbetegítő képessége (potenciálja) jelentősen megnő, ugyanis más E. coli törzsektől, így például EHEC-baktériumoktól bakteriofág (baktériumot támadó vírus) segítségével átvesz egy speciális gént, és azt hozzákapcsolja saját kromoszómájához. Ez a bizonyos gén képzi az ún. Shiga-toxint, ami eredetileg a bakteriális vérhas kórokozójából származik. Ez egy olyan méreg, amely kiválthatja a hemolitikus urémiás szindrómát (HUS), tehát a vérsejtek szétesését okozza, aminek például vesekárosodás lehet a következménye.

Ez az örökítőanyag-kombináció még veszélyesebbé teszi az új kórokozót: a sejtjei az összetapadás és aggregáció révén, egy masszív fertőző gócot képeznek a bélben, és hogy a mérgező Shiga-toxint egy sejttömegben termelik, még veszélyesebbé teszi ezeket a baktériumokat. A számos antibiotikummal szemben, pedig az ún. rezisztencia plazmid (ellenálló DNS-szakasz) védi a kórokozót.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.