A nyirokmirigyekben található a Lyme-kórt okozó baktérium

Medipress
megjelent:

A Lyme-kórt okozó baktériumok a nyirokmirigyekben rejtőzködnek, ami olyan immunválaszt vált ki, amely nem elég erős a fertőzés megszüntetéséhez - mutatták ki Kalifornia Egyetem kutatói.

A Public Library of Science Biology online kiadásában megjelent, mérföldkőnek számító tanulmány eredményei megmagyarázzák, miért jelentkezik a Lyme-kór ismétlődően egyes emberekben.

Nicole Baumgarth professzor arról számolt be, hogy az egereken végzett kísérletből kiderült, a Borrelia burgdorferi baktérium új stratégiát választott, a fertőzött állatok immunválaszának kikerülésére.

A Lyme-kór fertőzött kullancsok csípésével terjed. Tünetei változók, a fertőzés esetén láz, fejfájás és bőrkiütés is jelentkezhet, kezelés nélkül pedig az ízületeket, a szívet és az idegrendszert is megtámadhatja. A Lyme-kór általában négyhetes antibiotikum kezeléssel gyógyítható.

A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a fertőzés korai szakaszában kezdik meg.

Baktériumok a nyirokmirigyekben

Először illogikusnak tűnhet, hogy a baktérium éppen a nyirokmirigyekben telepszik meg, ahol automatikusan immunválaszt vált ki. A B. burgdorferi azonban finom egyensúlyt talált, amely lehetővé teszi, hogy egyrészt kiváltsa, másrészt elkerülje az állat immunválaszát.

A betegség egyik jellegzetes tünete a nyirokmirigyek duzzanata, azt azonban korábban nem tudták, miért alakul ki, vagy hogyan befolyásolja a betegség menetét. A kutatók most kimutatták, hogy fertőzés esetén a baktériumok a kísérleti egerek nyirokmirigyeiben gyűltek fel, amire a szervezet a B-sejtek erőteljes, gyors akkumulációjával reagált.

A B-sejtek azonban annak ellenére, hogy létrehoztak antitesteket kifejezetten a B. burgdorferi baktériummal szemben, nem állítottak elő olyan germinális centrumokat, amelyek a rendkívül hatékony és hosszú távú antitest válaszokhoz szükségesek.

Úgy látszik tehát, hogy a B. burgdorferi baktérium gátolja az immunrendszer teljesen funkcionális válaszát, amely védelmet nyújthatna a fertőzés kiújulásával szemben. Ez magyarázza, miért fertőződhetnek ismétlődően a járványos területeken élő emberek.

(Medipress)

Cikkajánló

A Lyme-kór

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Lyme-kór
A Lyme-kór (Lyme-borreliosis) olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór kialakulásáért. Jelentőségét az adja, hogy kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás. Helyes diagnózis birtokában antibiotikummal kezelhető.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.