Az 50 évnél idősebb férfiak szexuális funkciója: az egészségügyi szakemberek kutatása

szerző: Sohajda Fanni, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Papos István, urológus frissítve:

Sok tanulmány gyűjtött adatot a merevedési zavar speciális eseteiről, néhány pontosan megvizsgálja a gyakoriságát és összefüggését. A kutatás célja az volt, hogy meghatározzák az összefüggést a szexuális működés és az 50 év feletti életkor között, illetve az adatok keresztmetszeti elemzése egy előre tekintő csoportos tanulmányból.

A felmérést amerikai egészségügyi szakemberek készítették, melyben 31 742, 53 és 90 év közötti férfi vett részt.

A mérés

A 2000-ben elküldött kérdőívek a szexuális funkcióról, fizikai aktivitásról, testtömegről, dohányzásról, családi állapotról, egészségügyi kondícióról és gyógyszerszedésről kérdeztek az önkénteseket. Az ezt megelőző, 1986 óta tartó kétévenkénti felmérések a születési időről, alkoholfogyasztásról és egyéb egészségügyi információról kérdeztek.

Milyen eredmények születtek?

A prosztatarákkal küzdő férfiak kizárása esetén is a merevedési zavar életkori sajátos aránya az utóbbi 3 hónapban 33% volt.

A szexuális funkció számos aspektusa (beleértve az általános funkciót, a vágyat, az orgazmust és az általános képességet) is jelentősen csökkent az 50 évnél idősebb férfiak körében az utóbbi évtizedekben. A fizikai aktivitás a merevedési zavar kockázatának csökkenését segíti elő, míg az elhízás növeli azt. A dohányzás, alkoholfogyasztás és a televízió előtt töltött órák szintén hozzájárulnak az erekciós zavarok kialakulásához, gyakoriságához. Azok a férfiak, akiknek nem volt krónikus betegségük és egészségesnek mondhatók, nagyon kevesen vannak.

A jó erekciós funkció számos dologgal fenntartható, még egyéb társbetegségek ellenére is. Az erekciós funkcióval leginkább összefüggő tényezők az egészséges testsúly és a rendszeres testmozgás.

Keveset tudunk az életkor sajátos aránya és a szexuális funkció kapcsolatáról

A 31 742 megkérdezett férfi közül az 59 évnél fiatalabbak 74%-a, a 80 év felettiek 10%-a nevezte jónak vagy nagyon jónak a szexuális funkcióit. Mérsékelt vagy jelentős problémát az 59 évesnél fiatalabbaknál (12%), 60-69 éveseknél (22%) és a 69-nél idősebbeknél (33%) tapasztaltak. 50 éves kor felett az elhízás, az inaktív életmód, a betegségek és a sok gyógyszer fogyasztása miatt nő a merevedési zavarral küzdő betegek száma. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a merevedési zavar gyakori, különösen az idősebb férfiak körében.

A csökkent szexuális zavar évek óta a természetes öregedés részének tekinthető. 1948-ban egy tanulmány írt az öregedés és a merevedési zavar szoros kapcsolatáról. Számos férfi esetében a merevedési zavar összefügg az életminőség romlásával. A kutatások előrehaladtával egyre jobban kezelhető ez a probléma, esetenként meg is akadályozható. A vizsgálat célja az 50 évnél idősebb férfiak szexuális funkció előfordulási arányának és összefüggéseinek leírása. Ezen férfiak korábbi merevedési zavarait is figyelembe veszik a kutatók.

Ez is érdekelheti Szexuális zavarokhoz vezető betegségek

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Sohajda Fanni, fordító, annals.org

Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus
WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.