• Mitől véd meg a mérsékelt alkoholfogyasztás?

    Szerző: MTI

    Az étkezések közben megivott szesz csökkenti annak a veszélyét, hogy az epehólyagban lévő epe koleszterintartalmából kövek képződjenek.

    A mérsékelt alkoholfogyasztás kedvező egészségügyi hatásait már több, nagy tanulmány igazolta. Főleg a borivással kapcsolatosan figyelték meg, hogy az ebédhez, vacsorához elfogyasztott pohárnyi italt kedvelők ritkábban kapnak szívinfarktust vagy szélütést, mint azok, akik soha nem isznak, vagy egész nap emelgetik a poharat.

    Hirdetés

    Andrew Hart és munkatársai most azt vizsgálták, hogy a szeszfogyasztás hogyan befolyásolja az epekövek kialakulását. Egy hatalmas vizsgálatban 25.639 felnőtt egészségi állapotát követték egy évtizeden keresztül. Ezek közül 267 vizsgálati résztvevőnek keletkezett epeköve. 

    A kutatók részletesen kikérdezték a tanulmány valamennyi résztvevőjét arról, mit és hogyan étkeznek, isznak-e valamilyen alkoholt és mennyit. Ezzel a módszerrel kideríthető volt, hogy volt-e különbség az epekövesség szempontjából azok között, akik ittak valamilyen alkoholt, vagy teljesen antialkoholisták voltak.

    Napi egy deci harmadával csökkenti az epekő kockázatát

    Azt találták, hogy azoknak az átlagosan 62 éves vizsgálati alanyoknak, akik naponta egy-két deci bort, vagy egy féldeci töményt fogyasztottak, 32 százalékkal ritkábban lett kő az epehólyagjukban, mint az alkoholt nem ivóknak. 

    A kedvező hatás hátterében a kutatók föltételezése szerint az lehet, hogy az alkohol csökkenti annak az esélyét, hogy az epehólyagban lévő epe koleszterintartalma kövekké álljon össze. Az adatok értékelése azt is jelezte, hogy az erősebb alkoholisták még védettebbek voltak epekövesség ellen, mint azok, akik csak szolidan ittak, de a több szesz egyéb veszélyei miatt a vizsgálók - csupán epekővédelem végett - az alkoholfogyasztás növelését nem ajánlják.   

    A megfigyelés jelentőségét az adja, hogy a statisztikák szerint minden három nőből átlagosan egynek lesz előbb-utóbb epeköves panasza. A férfiak között ennek a kockázata fele ilyen nagy, de az életkor előrehaladtával ez is növekszik.

    Az angol vizsgálat igéretes eredményeit az emésztőszervi betegségekről rendezett tanácskozás egyik előadásán ismertették Chicagóban.

    (MTI)

     

    Módosítva: 2009.06.10 12:55, Megjelenés: 2009.06.10 12:55
   • Cikkajánló

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    Gyomorbiopszia és vékonybél-biopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a gyomorbiopszia, illetve a vékonybél-biopszia?

    Gluténintolerancia - A rokonok is érintettek lehetnek

    Ha közeli vérrokonának gluténintoleranciája (cöliákia) van, érdemes ellenőriztetnie magát abban az esetben is, ha nem tapasztalja a tipikus tüneteket! Esélye van ugyanis annak, hogy Ön is érintett, és a betegségnek más egészségügyi következményei is lehetnek.

    Kevesebb alkohol, erősebb csontok

    Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.

    Alkoholfogyasztás és a fiatalfelnőtt generáció

    A társadalmi változások hatására napjaink fiatalfelnőtt generációja is változáson megy keresztül. Szocializációjukban csökken a család, az iskola szerepe, viszont megnő a média és a fogyasztói ipar befolyása, felértékelődik a kortárscsoport, előtérbe kerül a fogyasztói kultúra mintája.

    Hogyan függ össze az alkoholfogyasztás és a prosztatarák?

    Évtizedek óta ismert, hogy az alkohol fokozott bevitele többek között növeli a szájüregi-, gége-, garat-, hörgő-, nyelőcső-, májrákok előfordulását. Az esetek nagy többségében az alkohol oki tényezőként is szerepel ezen daganatok kialakulásában. A dülmirigy (prosztata) rák esetén ilyen összefüggés egyértelműen nem bizonyított.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.