Hogyan kezelhető a végbélrepedés? - Az orvos válaszol

Dr. Plósz János
Szerző: WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Pár hónapja folyamatosan, vagy pár napos megszakítással végbélnyílás-repedésem van. A repedés 3-10 mm-es hosszúságú, székelésnél rossz igazán, utána pár órán át enyhén fáj. Mivel lehet még kezelni? Mivel jár a műtét? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Sajnos a végbélrepedés gyógyítása nem könnyű feladat, lévén, hogy székeléskor mindig meg van az esélye az újabb berepedésnek és terápiásan is korlátozottak a lehetőségeink.

Alapvető a széklet lágyítása (max. kenőcsös állag elérése). Létezik a piacon egy glicerin-trinitrát-tartalmú kenőcs, melynek több hetes alkalmazásával kedvező tapasztalatok vannak (bár mellékhatásként gyakran fejfájás jelentkezik).

Ha ezen kezelésekkel sem rendeződik a helyzet, csak a sebészi megoldás marad.

A műtét kisműtétnek számít, általában helyi érzéstelenítésben a krónikussá vált fistula kimetszését és a nyálkahártya efölött lévő egyesítését és a végbélzáróizom részbeni bemetszését jelenti (mert az állandó berepedést gyakran a fájdalom miatt görcsösen összehúzódó végbélzáróizom okozza).

Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Forrás: WEBBeteg Orvos válaszol
Orvos szakértőnk: Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus

Hozzászólások (19)

Cikkajánló

A vastagbél-diverticulosis

A diverticulosis (divertikulumok kialakulása) a vastagbél kiöblösödése, a divertikulumok jellemzően apró, elvékonyodott falú, kitüremkedő tasakok a...

A gyulladásos bélbetegség...

Egyre fiatalabbaknál jelentkeznek a gyulladásos bélbetegségek (IBD) a magyar lakosság körében is. Ezek közül a Crohn-betegség és a fekélyes...

Hogyan kezelhető a végbélrepedés?

A végbélrepedés (anális fisszúra, fissura ani) kezelésére elsőként konzervatív (nem sebészi) terápiás módszereket alkalmaznak, így...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.