Székletátültetés - Miért hasznos?

Szerző: MTI

Legvégső esetben rendkívül szokatlan és emellett visszataszítónak ható kezelést is választhatnak egy bélbaktérium okozta, akár halált is eredményező heves hasmenés és visszatérő bélgyulladás kezelésére az orvosok: egészséges emberek székletét ültetik át a páciens emésztőrendszerébe.

A Clostridium difficule nevű baktérium által kiváltott problémák kezelése során az egészséges ember ürülékében lévő jótékony baktériumok bekerülnek a beteg emésztőrendszerbe és elfojtják a kórokozókat.

A kezelés nem költségesebb, mint egy béltükrözés. Számos, szaklapokban és szakmai kongresszusokon dokumentált eset bizonyítja, hogy a székletátültetés sok páciensen segített már. Alexander Khoruts, a Minnesotai Egyetem orvosa az eljárást a szervátültetéshez hasonlítja - azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a befogadónak nincs szüksége az immunrendszer védekezését elnyomó gyógyszerek szedésére.

"Olyan ez, mint egy ultimátumszerű probiotikum" - véli Lawrence Brandt, a New York-i Montefiore Klinika munkatársa, aki összesen 17 alkalommal ültetett át ezzel a módszerrel egész baktériumkolóniákat. A kezelésre egyelőre nem létezik bevett eljárás. Brandt például először ellenőrzi, hogy az adományozó félnek nincs-e fertőző betegsége - hepatitisz vagy HIV -, illetve hogy nem rendelkezik-e bélparazitákkal. Ezután az orvos az illető székletmintáját cseppfolyósítja és béltükrözés során a beteg emésztőrendszerébe csepegteti.

A problémát okozó Clostridium difficule baktérium kórházakban és azokon kívül is fertőz. A fertőzöttek többsége csak enyhe hasmenést kap, más betegek azonban, elsősorban az egyéb betegségek miatt már legyengült idősek a bélrendszer heves fertőzésétől szenvednek. Az Egyesült Államokban évente mintegy 15 ezer halálos áldozata van.

A tünetek enyhülése és eltűnése után csaknem minden harmadik betegnél visszatér a fertőzés, sokuknál rendszeresen. Ezek az emberek így hetekig, néha hónapokig antibiotikumok szedésére kényszerülnek. A gyógyszerek a betegség okozói mellett hasznos bélbaktériumfajok százait is elpusztítják, így megfelelő környezetet teremtenek arra, hogy idővel a kórokozó "új erőre" kapjon. A páciensek ezáltal bekerülnek a kezelések ördögi körforgásába.

A székletátültetés eljárása nem újkeletű dolog. Az első transzplantációt 1958-ban végezték, azóta 170 esetet dokumentáltak szaklapokban. Ennek egyharmada 2010-ből származik, ez pedig jelzi, hogy az orvosok a probléma erőteljesebbé válása miatt mind gyakrabban élnek ezzel a lehetőséggel. Bár egyre növekszik a pozitív eredményeket produkáló kezelések száma, egyelőre még nincs az eljárás hatását egyértelműen bizonyító, a transzplantációt antibiotikumos kúrával összehasonlító kutatás.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

A csecsemőket is védi a koronavírustól a kismamák beoltottsága.

A gyulladásos bélbetegség...

Egyre fiatalabbaknál jelentkeznek a gyulladásos bélbetegségek (IBD) a magyar lakosság körében is. Ezek közül a Crohn-betegség és a fekélyes...

Mitől lehet emésztetlen étel a...

A székletürítés módja és maga a széklet is sok információval szolgáltat az emésztőrendszer működéséről, állapotáról. Ezért nem véletlen...

IBD vs. IBS - hasonlóságok és...

Az IBS-t (irritábilis bél szindróma) és az IBD-t (gyulladásos bélbetegség; megjelenési formái: Crohn-betegség és colitis ulcerosa) könnyű...

Mit jelenthet a nyálkás széklet?

A székelési szokások, a széklet állaga, összetétele az élettanin belül is széles határok között mozog. Emellé társul számtalan olyan betegség...

Mire utalhat, ha világos a széklete?

A normális széklet színe a barna különböző árnyalataival széles skálán mozog, színét elsősorban az elfogyasztott táplálék, esetleg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.