Mi vár ránk az ügyeleten?

Well PR
megjelent: 2022.10.20.

Ha feltesszük a kérdést, mi a legnehezebb egy váratlanul bekövetkezett sérülésben, nagyon sokféle választ kapunk: fájdalom, félelem, bizonytalanság a segítségkérésben, a tehetetlenség vagy éppen a tervezett programok lemondása.

Tény, hogy az emberre sokkolóan hat, ha őt magát vagy közvetlen közelében családtagot, munkatársat hirtelen baleset éri. Ha nagyobb a sérülés, az első gondolat a mentő kihívása, azonban sokszor ennek szükségessége vagy nem egyértelmű, vagy csak néhány óra elteltével derül ki, hogy komolyabb a sérülés, és mégis szükség van orvosi segítségre.

A sérülésektől való félelemhez az is hozzájárul, hogy egy olyan szokatlan, számunkra ismeretlen helyzetbe csöppenünk, amelyre ott, azonnal kell megoldást találni. Kihez forduljunk, hova menjünk? Ha végre megtaláljuk a sürgősségit, mi vár ott ránk? Exponenciálisan nő a félelmünk, ha lakóhelyünktől eltérő helyen vagyunk, ahol még azt sem tudjuk, hol az orvosi rendelő. Nem meglepő, hogy a nyaralásra vagy hétvégi pihenésre utazók 82%-a legjobban a balesetektől és sérülésektől fél[1].

Lehet-e felkészülni a váratlan egészségügyi helyzetekre?

Természetesen a válasz igen, mégpedig nagyon egyszerűen, összegyűjtjük azokat az általános információkat, amire vészhelyzetben szükségünk lehet. Ez nyilván azzal kezdődik, hogy ismerem a mentők hívószámát, tudom, hogy lakóhelyemen hol van a körzeti orvosi rendelő. A nemrégiben indult surgossegi.info oldalon pillanatok alatt kideríthetem, hogy adott sérüléssel melyik intézménybe kell menni.

Nem árt akkor sem néhány dologra felkészülni, ha már eljutottunk a sürgősségire. Nyilván nagyon sok történetet hallunk ismerősöktől, amelyek lehetnek pozitívak és negatívak, azonban mindegyike tartalmaz egyfajta szubjektivitást. Nem mindegy, hogy a beteg milyen elvárásokkal érkezik meg a sürgősségire, lelkileg hogy viseli az ott zajló vizsgálatokat, milyen reakciót vált ki belőle a fájdalom és a bizonytalanság. Valaki türelmesen és optimistán fogadja az egészségügyi intézményben zajló eseményeket, míg mások a leggyorsabb és minden szempontból színvonalas orvosi beavatkozást is negatív élményként élnek meg.

Mit érdemes tudni, hogy tudunk felkészülni?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan kérdést és választ, amely a legszükségesebb információkat tartalmazza, ha ügyeletre kell mennünk.

A traumatológián jellemzően nem végzünk 10 perc alatt, illetve nagy az izgalom is, hogy mi fog velünk történni.

Sokan kétségbe esnek, hogy miért nem látják el őket órákkal az érkezésük után sem. Általában arra gondolnak, hogy az orvosok elfeledkeztek róluk, de ez nincs így! Az ellátást ugyanis egy nemzetközi osztályozás alapján rangsorolják, mely szerint kritikus helyzetben azonnal, életveszélyes állapotú betegnél 15 percen belül, sürgős esetben 30 percen belül, sürgető esetben 60 percen belül, halasztható esetben 120 percen belül kell megkezdeni. Ennek ismeretében nyugodtak lehetünk, ha megváratnak minket, mert az azt jelenti nincs nagy baj.

Hogyan tehetjük stresszmentesebbé az ott eltöltött időt?

A hosszú várakozásra viszont készülni kell, gyerekeknek kedvenc otthoni játékkal vagy könyvvel, akár társasjátékkal, de a felnőtteknek is érdemes magukkal vinni valamit, ami leköti őket. Így gyorsabban repül az idő, és enyhíthetjük a ránk nehezedő stresszt is, nem görcsbe állt gyomorral kell végigvárnunk - egyes esetekben akár néhány órát - míg sorra kerülünk.

Mit tehetünk, hogy gördülékenyebben jussunk ellátáshoz?

Gondoljuk át, hogy milyen iratokat, dokumentumokat vigyünk magunkkal. Ha kisgyerek van a családban, akár előre olvashatunk olyan meséket, amiben a főszereplő orvoshoz megy, hogy megismerjük kicsit ezt a félelmet keltő helyzetet, így pedig már nem is lesz olyan ijesztő. Ha netán tényleg ügyeletre kell menni, beszélhetünk útközben arról, mi fog történni, hogy csökkentsük az izgalmakat.”

Az ügyeleten általában sokan várakoznak, hogyan javíthatunk ezen, hogy ne terheljük feleslegesen az egészségügyi ellátást?

Sokan nem tudják, hogy kisebb fokú égési sérülésekkel fordulhatunk a gyógyszertárhoz is, ott ugyanis nem bolti eladók, hanem képzett egészségügyi szakemberek szolgálnak ki bennünket, így nemcsak gyógyszerekkel kapcsolatos tájékoztatást kérhetünk, de meg is tudnak tanítani a seb ellátására, kötözésére.

Rengetegen rohannak például 72 órás esemény utáni fogamzásgátló tablettáért a nőgyógyászati ügyeletre, pedig megvárhatnák a másnap reggelt, a tabletta ugyanolyan hatásfokkal segítene.

Ha nem mennénk a sürgősségire feleslegesen, sokat segíthetnénk az orvosok munkáját, és mi magunk jobb egészségügyi ellátást kaphatnánk, ha tényleg a sürgősségi osztályra tartozó problémánk van.

Olvasson tovább Sürgős-e a sürgős? Miért olyan hosszú a várakozási idő a sürgősségi ellátás során?

(well.hu)

[1] Generali 2022 májusi reprezentatív felmérése

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

Indokolt esetben hívjuk a mentőket a betegekhez

Számos olyan életveszélyes helyzet van, amikor azonnali orvosi beavatkozásra, a mentők értesítésére van szükség. Ám sok esetben hívják a...

Sürgős-e a sürgős? Miért olyan hosszú a várakozási idő a sürgősségi ellátás során?

Gyakran hallott kérdés az egészségügyben: "Mennyit kell még várni?" Ez bizony sok mindentől függ, és a legtöbb esetben a betegellátási szisztéma...

Labor a betegágy mellett

Az orvosi ellátásban elengedhetetlen a gyors döntés, ami különös hangsúlyt kap a sürgősségi osztály munkájában. Ebben segítenek az ágy mellett...

A sürgős ellátást igénylő hasfájás jelei és okai csecsemőknél

A hasfájás újszülött- és csecsemőkorban is az egyik leggyakoribb panaszok közé tartozik. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a baba sírása nem...

Leggyakoribb tünetek, leggyakoribb betegségek...

Felmérések adatai szerint a betegek leggyakrabban rossz közérzet, szédülés, fejfájás, hányinger, mellkasi fájdalom miatt fordulnak háziorvosukhoz....

Mik azok a pro familia ellátások?

Az úgynevezett pro familia ellátások lehetőséget biztosítanak arra, hogy az orvos saját magát és közeli hozzátartozóját akkor is beutalhatja...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.