Japán orrsprayvakcina a H5N1 ellen

Szerző: Független Hírügynökség

Japán kutatók szerdán bejelentették, hogy kifejlesztettek egy olyan madárinfluenza elleni védőoltást, amelyet fájdalommentesen, orrspray formájában lehet beadni. A vakcinával kapcsolatos munka, a japánok szerint már az utolsó fázisban van.

Az orron át adható oltás, különösen hasznos lehet a fejlődő országokban, ahol gyakran hiányoznak a feltételek az injekciós vakcinázáshoz.

Az orrspray a bejelentés szerint, jól vizsgázott egereken és majmokon. Sőt, jól működött a H5N1 madárinfluenza-vírus különféle változatai ellen is. A japán kutatók szerint az oltásuk a vírus majdani mutációi ellen is védelmet nyújt. A vakcina ugyanis nem az egész immunrendszert mozgósítja a H5N1 vírus ellen, hanem csak a nyálkahártyák felszínének védekezőképességét erősíti meg.

A japán kutatók 2010-re tervezik az orrspray embereken való klinikai kipróbálását, de felhívják a figyelmet, hogy még több évnek kell eltelnie, mire a mindennapi gyakorlatban is használható lesz a spray.

Mindössze két nappal ezelőtt, hétfőn, egy másik japán kutatócsoport bejelentette, hogy olyan oltást fejlesztett ki a madárinfluenza ellen, amely a vírus később kialakuló mutánsaival szemben is védelmet nyújt. A ma létező vakcinák, csak a madárinfluenza jelenlegi formái ellen védenek, de bizonytalan, hogy mennyire maradnak hatásosak, ha a vírus átalakul.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-i adatai szerint, 2003 vége óta 235-en haltak meg H5N1-es madárinfluenzában. A vírus egyelőre csak extrém esetekben képes embereket is megfertőzni, de a tudósok attól félnek, hogy előbb-utóbb kialakul egy olyan mutációja, amely emberről emberre is terjed. Egy ilyen vírus világjárványt fog okozni, amelynek sok millióan esnek áldozatul.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjon fitt repülőgépes...

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.