• Egy másik madárinfluenza-vírus is veszélyes

    Szerző: Független Hírügynökség

    Amerikai kutatók szerint félő, hogy nem csak a H5N1, hanem egy másik madárinfluenza-vírus is könnyen átalakulhat emberre is veszélyes kórokozóvá, és akkor világjárványt okozhat. Ez a H9N2 altípusú vírus, amely 1988-ban jelent meg a szárazföldi madarak között.

    Azóta ez a vírus már többször is okozott fertőzést emberek között, Eurázsiában pedig már rendszeresen előfordul a baromfiállományban. A H9N2-es influenzavírus aggasztóan módosult, és a tudósok szerint képessé válhat emberek közötti fertőzésre is.

    Amerikai kutatók a Marylandi Egyetemen menyéteken vizsgálva a H9N2 vírus 5 fajtájának terjedését azt tapasztalták, hogy ez a kórokozó nem a levegőben terjed.

    Hirdetés

    A vírus felszínén van egy Leu226 jelű aminosav, és a jelek szerint ez játszik szerepet a terjedésben. Az is kiderült, hogy a menyétek könnyebben fertőződtek meg azoktól a H9N2-es törzsektől, amelyek előtte már megfertőztek embereket is.

    Annak ellenére, hogy a vírus terjedésében nem figyeltek meg cseppfertőzést, a H9N2 a légúti szövetekben sokszorosítja magát, és ahhoz hasonló klinikai tüneteket okoz, mint a H3N2 humán influenzavírus.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az amerikai kutatók szerint a H9N2 vírusnak a baromfiállományban való elterjedése veszélyt jelent az emberre.

    Az utóbbi 5 évben a H5N1-es madárinfluenza-vírus van a figyelem középpontjában, mert a szakemberek szerint minden feltétel együtt van ahhoz, hogy kialakuljon ennek a kórokozónak az emberre is veszélyes mutánsa. Akkor pedig olyan világjárványt fog okozni, amelyben sok millió ember veszti életét.

    A marylandi kutatók tanulmánya a Public Library of Science című amerikai tudományos folyóiratban jelent meg szerdán.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.08.14 09:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    "Furcsa szagot érzek intim együttlét közben, mi lehet ez?

    A párommal néhány hete fura szagot érzünk intim együttlét közben. Nekem ezután sűrű, fehér, de szagtalan folyásom lett, amin a nőgyógyász által felírt gyógyszer segített. Most megint éreztük a kellemetlen szagot, és olyan, mintha a partneremnek ki lenne száradva a pénisze. Mit tegyünk? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A bevásárlóközpontok baktériumokkal leginkább zsúfolt helye

    Az ünnepek közeledtével az utolsó dolog, amit szeretne, hogy megfázzon, influenzás legyen, vagy egyéb betegséget szedjen össze. Ám az ajándékok utáni hajszában ha nem vigyáz, több kórokozónak teheti ki magát, mint gondolná.

    Kanyaró - Válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre

    Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket kanyarótémában. Tünetek, lappangási idő, komplikációk, megelőzés.

    Járványok - és ami mögöttük van

    Régebben isteni csapásnak tartották, ma már tudjuk, hogy szemmel nem látható kórokozók a felelősek kialakulásukért. És persze az, hogy egyrészt vagy nincs ellenük védekezési lehetőség, vagy van ugyan, de nem kifizethető. Mostanában az is előfordul, hogy van is vakcina, kifizethető is, csak éppen mi nem kérjük. Nézzünk szét kicsit Amerikában és Afrikában is, mi a helyzet!

    Enterovírus-71 járvány Kínában

    A gyorsan terjedő Enterovírus-71 elérte Pekinget. A közegészségügyi hatóságok adatai szerint a kínai fővárosban időközben 1482, országszerte pedig 9000 gyermek betegedett meg, közülük 25-en életüket vesztették a fertőző betegségben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.