Egyéb

Egyéb

Rákelőző állapot a bőrön: a Paget-kór

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2021-10-03 09:31

A bőr Paget-kórja az obligát rákelőző állapotok közé tartozik, amely azt jelenti, hogy olyan rosszindulatú állapotról van szó, amely spontán visszafejlődési hajlamot nem mutat, azaz kezelés nélkül belőle minden esetben rákos megbetegedés alakul ki.

Hogyan hatnak az afrodiziákumok?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit
2021-05-14 22:03

Afrodiziákumnak nevezzük azokat a szereket, amelyek a szexuális, a nemi vágyat, orgazmuskészséget és a termékenységet fokozzák. A hatásmechanizmusok igen eltérőek, ám sok esetben tudományosan nem bizonyítottak.

A legfontosabb tudnivalók az akut fájdalomról

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2021-04-21 03:03

A fájdalmakat többféle szempont szerint csoportosítják: a kezdete óta eltelt idő alapján különböztetjük meg a heveny (akut), a visszatérő és a krónikus (idült) fájdalmat.

Ezt teheti a torokfájás ellen

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2020-10-11 20:36

A torokfájás lehet vírus- vagy baktériumfertőzés következménye, de okozhatja irritáció, reflux stb. is. A torok és a garat nyálkahártyája fájdalmasan megduzzad és kivörösödik. Hogyan enyhíthetők a kellemetlen tünetek?

A betegek legfontosabb jogai

WEBBeteg - Simon Béla
2020-04-21 11:03

Magyarországon minden betegnek joga van az egészségügyi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés nélküli egészségügyi ellátáshoz. Azt, hogy ezen alapjogot hogyan részletezik a törvények és hogyan érvényesülnek a gyakorlatban, Dr. Kiss Gergely háziorvos segítségével foglaltuk össze.

Mindennapi mérgeink: biszfenol-A

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
2020-01-24 14:35

A biszfenol-A (BPA) korunk talán legellentmondásosabb szintetikus vegyülete, amely észrevétlenül mindennapjaink részévé vált. Káros hatásait számtalan tudományos kutatás igyekszik igazolni - bár a hatóságok szerint határértéken belüli alkalmazása biztonságos, mégis némi bizonytalanság figyelhető meg a megítélésében, amikor sem megerősíteni, sem kizárni nem tudják teljes biztonsággal az emberi szervezetre gyakorolt káros hatásait.

Kaparó torok - Hogyan enyhíthetők a panaszok?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2019-10-02 16:05

A légutak nyálkahártyáját hígan folyó nyák borítja, mely védőréteget képez. Ha ez megbomlik, olyan kellemetlen panaszokat okozhat, mint a kaparó torok vagy a rekedtség.

Mit tegyünk, ha elment a hangunk?

WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
2018-10-28 05:21

Ha váratlanul elmegy a hangunk, legtöbbször nincs ok a kétségbeesésre. Igyekezzünk kímélni hangunkat és a panasz legtöbbször magától megszűnik. Vannak azonban orvosi kezelést igénylő esetek is!

Homoszexualitás - Elfogadás, álházasság és a szülők szerepe

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
2018-05-17 18:56

Napjainkban is heves viták tárgyát szokta képezni az azonos neműek egymás közötti testi-lelki barátsága, amely a társadalomból mindig is elutasító, eltaszító reakciót váltott ki. Számos kutatás volt már e témában, de konkrét okot - hogy valaki miért vonzódik az azonos nemű társához - még eddig nem tudtak felmutatni.