• Az emberek veleszületett számérzékkel rendelkeznek

    Szerző: Független Hírügynökség

    A számérzék minden embernél más, és szoros összefüggésben van a matematikai képességekkel - állapította meg egy vasárnap nyilvánosságra hozott amerikai tanulmány.

    Tizenévesekkel végzett kísérletekből kiderült, hogy azok a gyerekek, akik gyakorlás nélkül képesek egyetlen szempillantás alatt jól megbecsülni egy mennyiséget, azok már az iskola legelején jók matematikából.

    Hirdetés

    A mennyiségek körülbelüli meghatározásának képessége megvan majmoknál, patkányoknál és a négyhónapos csecsemőknél is. Feltehetően nagyon ősi evolúciós gyökerei vannak ennek képességnek.

    A számérzék mindenféle állatnál nagyon fontos, kezdve az élelem megszerzésétől a párválasztásig. Nélküle például egy madár nem tudná megkülönböztetni a párhívó és a riadófütty trilláit.

    A kísérletben olyan képeket mutattak a megfigyelt gyerekeknek, amelyeken kék vagy sárga pontok voltak különböző számban. A képet mindössze egy ötöd másodpercig lehetett látni, majd meg kellett mondani, hogy melyik színű pöttyből volt több. A pontok száma 10 és 32 között változott. Egyes képeken az egyik szín volt túlnyomó többségben, de voltak olyanok is, amelyeken az egyik színből csak eggyel volt több, mint a másikból.

    A számérzék nem minden

    Az eredmények között nagy volt a szórás, ami arra utal, hogy a becslési képességek nagyon eltérőek.

    Kiderült, hogy akik jól meg tudják becsülni a mennyiségeket, azok jók voltak számtanból, illetve matematikából, már az első osztálytól kezdve. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak az lehet jó az iskolai matematikából, akinek jó a számérzéke. A kutatók nem tudják, hogy ez a számérték fejleszthető-e gyakorlással, és ha esetleg igen, az javítja-e az iskolai matematikateljesítményt.

    A Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatóinak kísérleteiről a Nature című londoni tudományos hetilapban jelent meg tanulmány.

    Legutóbb frissült: 2008.09.08 13:22
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szédülés kivizsgálási módszerei

    A szédülésnek számtalan oka lehet, nem mindig jelent betegséget, és a teendők is nagyon eltérnek a beteg életkorától, betegségeitől függően. A szédülés kivizsgálásának menete függ attól, hogy a szédülés hevenyen vagy fokozatosan alakult ki, valamint forgó jellegű vagy iránytalan.

    Forró, száraz talpak - mire utalnak? - Az orvos válaszol

    Esténként a talpam felforrósodik és ehhez társul a talpszárazság érzete. Szinte minden este zsíros krémmel kenem be, hogy ne keljek fel éjszaka arra, hogy annyira forró és száraz a talpam, hogy nem tudok tőle aludni. Mi lehet ez? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Mi történik alvás közben? Pécsett ezt is vizsgálják!

    A horkolással, légzéskihagyással járó alvászavar inkább a férfiak betegsége, míg az inszomniások, az álmatlanságban szenvedők között jóval több a nő – összegzi a tapasztalatokat dr. Faludi Béla neurológus, a pécsi Alváslaboratórium vezetője. A laborban alvás közben, bedrótozva rögzítik a páciens szemmozgását, az agyi elektromos tevékenységet, a horkolás hangját, valamint a légáramlást.

    Talk and die szindróma

    Létezik egy rejtélyes betegség, amiről inkább azt kellene mondani, hogy retrospektíven felismert állapot. A talk and die szindróma jelentése: beszél és meghal.

    Miért zsibbad a lábam? - Az orvos válaszol

    Egy hete elültem a lábam, azóta zsibbad a talpam, napokig járni is alig tudtam. Egy masszőr kimasszírozta a vádlim, de a zsibbadás megmaradt... Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Dr. Szombathelyi Éva: Minden területen hasznos a relaxáció

    A Pro Sanitate-díjas dr. Szombathelyi Éva, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának klinikai szakpszichológusa 50 éve végzett az ELTE-n, 50 éve dolgozik a klinikán, és nyáron tartják az aranylakodalmukat. Életében sorsfordító volt 1968.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.