Az emberek veleszületett számérzékkel rendelkeznek

Szerző: Független Hírügynökség

A számérzék minden embernél más, és szoros összefüggésben van a matematikai képességekkel - állapította meg egy vasárnap nyilvánosságra hozott amerikai tanulmány.

Tizenévesekkel végzett kísérletekből kiderült, hogy azok a gyerekek, akik gyakorlás nélkül képesek egyetlen szempillantás alatt jól megbecsülni egy mennyiséget, azok már az iskola legelején jók matematikából.

A mennyiségek körülbelüli meghatározásának képessége megvan majmoknál, patkányoknál és a négyhónapos csecsemőknél is. Feltehetően nagyon ősi evolúciós gyökerei vannak ennek képességnek.

A számérzék mindenféle állatnál nagyon fontos, kezdve az élelem megszerzésétől a párválasztásig. Nélküle például egy madár nem tudná megkülönböztetni a párhívó és a riadófütty trilláit.

A kísérletben olyan képeket mutattak a megfigyelt gyerekeknek, amelyeken kék vagy sárga pontok voltak különböző számban. A képet mindössze egy ötöd másodpercig lehetett látni, majd meg kellett mondani, hogy melyik színű pöttyből volt több. A pontok száma 10 és 32 között változott. Egyes képeken az egyik szín volt túlnyomó többségben, de voltak olyanok is, amelyeken az egyik színből csak eggyel volt több, mint a másikból.

A számérzék nem minden

Az eredmények között nagy volt a szórás, ami arra utal, hogy a becslési képességek nagyon eltérőek.

Kiderült, hogy akik jól meg tudják becsülni a mennyiségeket, azok jók voltak számtanból, illetve matematikából, már az első osztálytól kezdve. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak az lehet jó az iskolai matematikából, akinek jó a számérzéke. A kutatók nem tudják, hogy ez a számérték fejleszthető-e gyakorlással, és ha esetleg igen, az javítja-e az iskolai matematikateljesítményt.

A Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatóinak kísérleteiről a Nature című londoni tudományos hetilapban jelent meg tanulmány.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Mindennapi mérgeink: biszfenol-A

A biszfenol-A (BPA) korunk talán legellentmondásosabb szintetikus vegyülete, amely észrevétlenül mindennapjaink részévé vált. Káros hatásait...

A rendszeres kávézás jótékony...

A rendszeresen kávézók bél mikrobiomja egészségesebb, mint azoké, aki alig vagy egyáltalán nem isznak kávét - állapította meg egy új amerikai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.