Az emberek veleszületett számérzékkel rendelkeznek

Független Hírügynökség
megjelent:

A számérzék minden embernél más, és szoros összefüggésben van a matematikai képességekkel - állapította meg egy vasárnap nyilvánosságra hozott amerikai tanulmány.

Tizenévesekkel végzett kísérletekből kiderült, hogy azok a gyerekek, akik gyakorlás nélkül képesek egyetlen szempillantás alatt jól megbecsülni egy mennyiséget, azok már az iskola legelején jók matematikából.

A mennyiségek körülbelüli meghatározásának képessége megvan majmoknál, patkányoknál és a négyhónapos csecsemőknél is. Feltehetően nagyon ősi evolúciós gyökerei vannak ennek képességnek.

A számérzék mindenféle állatnál nagyon fontos, kezdve az élelem megszerzésétől a párválasztásig. Nélküle például egy madár nem tudná megkülönböztetni a párhívó és a riadófütty trilláit.

A kísérletben olyan képeket mutattak a megfigyelt gyerekeknek, amelyeken kék vagy sárga pontok voltak különböző számban. A képet mindössze egy ötöd másodpercig lehetett látni, majd meg kellett mondani, hogy melyik színű pöttyből volt több. A pontok száma 10 és 32 között változott. Egyes képeken az egyik szín volt túlnyomó többségben, de voltak olyanok is, amelyeken az egyik színből csak eggyel volt több, mint a másikból.

A számérzék nem minden

Az eredmények között nagy volt a szórás, ami arra utal, hogy a becslési képességek nagyon eltérőek.

Kiderült, hogy akik jól meg tudják becsülni a mennyiségeket, azok jók voltak számtanból, illetve matematikából, már az első osztálytól kezdve. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak az lehet jó az iskolai matematikából, akinek jó a számérzéke. A kutatók nem tudják, hogy ez a számérték fejleszthető-e gyakorlással, és ha esetleg igen, az javítja-e az iskolai matematikateljesítményt.

A Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatóinak kísérleteiről a Nature című londoni tudományos hetilapban jelent meg tanulmány.

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.