Elhunyt a lombikbébiprogram atyja, a Nobel-díjas Robert Edwards professzor

Szerző: Imix

2010-ben az in-vitro fertilizáció (IVF), vagyis mesterséges megtermékenyítés atyja, a brit Robert Edwards professzor vehette át a Nobel-díjat élettan, illetve orvostudomány kategóriában. Az általa kifejlesztett eljárásnak köszönhetően napjainkban több, mint 5 millió gyermek látta meg a napvilágot, és évente számos országban akár 2-6%-ban is születnek gyermekek ennek az eljárásnak a segítségével.

Edwards professzor 1925-ben született Manchesterben, ahol középiskolai tanulmányai befejezését követően a Brit Hadseregben szolgált, ezt követően egyetemi tanulmányait Walesben, majd Edinburghban folytatta, ahol 1955-ben PhD fokozatot szerzett.

A medd? n?knek sem kell lemondani a babáról
A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák, vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével. A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról>>
Az IVF program kifejlesztését hosszú évek kutatómunkája előzte meg, mely során Robert Edwards Patrick Steptoe endoszkópos sebésszel dolgozott együtt, akivel 1968-ban ismerkedett meg a Royal Society of Medicine egyik találkozóján Londonban. Ekkoriban Edwards professzor a Cambridge-i laboratóriumban dolgozott, ahol már előrehaladott kutatásokat folytatott a petesejt in vitro tenyésztésével kapcsolatban. Kettőjük találkozása sorszerű volt, hiszen Steptoe – aki már nem élhette meg a Nobel-díj átvételét – nagy gyakorlattal rendelkező laparoszkópiás sebészként gyógyította a pácienseket. Összehangolt munkájuk végül a meddőség kezelésének forradalmasításához vezetett.
2008-ban a professzor így emlékezett vissza arra a történelmi pillanatra, amikor 1978-ban létrehozta az első megtermékenyített emberi embriót: „Soha nem felejtem el azt a napot, amikor belenéztem a mikroszkópba, és valami elképesztőt pillantottam meg. Amit láttam, az nem volt más, mint egy blasztociszta, ami visszanézett rám. Ekkor arra gondoltam: Megcsináltuk!”
„A legfontosabb dolog az életben egy gyermek. Nincs semmi, ami különlegesebb lenne nála. Steptoe-t és engem mélyen megérintett azoknak a pároknak az elkeseredettsége, akik olyan nagyon szerettek volna egy gyermeket. Sok kritika ért minket, de mi oroszlánként küzdöttünk a pácienseink érdekében” – emlékezett vissza a napokban elhunyt brit tudós.
Louise Brown, az első „lombikbébi”, aki 1978. július 25-én látta meg a napvilágot így reagált Edwards Nobel-díj kitüntetésére: „Ez egy csodálatos hír, anyu és én nagyon boldogok vagyunk amiatt, hogy az IVF egyik úttörője megkapta azt a kitüntetést, amit olyan nagyon megérdemelt. Bobot megtartottuk jó emlékezetünkben, és nagyon örülünk annak, hogy személyesen is gratulálhatunk neki, és családjának.”
Dr. Vereczkey Attila orvosigazgatónak volt szerencséje több alkalommal találkozni Edwards professzorral. A magyar meddőségi és endoszkópos specialista így emlékezik vissza a világhírű tudósra: „Véleményem szerint Edwards professzor nemcsak azért vált méltóvá a Nobel-díjra, mert az első lombikbébi terhességet sikerre vitte, hanem azért is, mert a humán reprodukciónak, mint önálló tudományterületnek világszerte is életet adott. Emellett meghatározó személyisége volt a humán reprodukcióval kapcsolatos jelenleg legnagyobb tudományos társaság megalakulásának, az ESHRE-nek (European Society of Human Reproduction and Embriology), illetve több rangos tudományos folyóiratnak, a Human Reproduction-nak, a Human Reproduction Update-nek, és egyéb fontos szakfolyóiratoknak is. A szakma számára nagy veszteség, hogy nincs többé, ugyanakkor munkássága örökké élni fog, hiszen világszerte több, mint 5 millió gyermek jött a világra az ő úttörő eredményeinek köszönhetően, és a jövőben is sok család válhat teljessé az általa kifejlesztett módszer a segítségével.”
(Imix)

Módosítva: 2013.04.11 18:37, Megjelenés: 2013.04.11 18:37
Címkék: Nobel-díj, Gyermek
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

Mindennapi mérgeink: biszfenol-A

A biszfenol-A (BPA) korunk talán legellentmondásosabb szintetikus vegyülete, amely észrevétlenül mindennapjaink részévé vált. Káros hatásait...

A rendszeres kávézás jótékony...

A rendszeresen kávézók bél mikrobiomja egészségesebb, mint azoké, aki alig vagy egyáltalán nem isznak kávét - állapította meg egy új amerikai...

Mindentudó őssejtek: a Nobel-díjak...

Az őssejtvizsgálatok az egész világon a sejtbiológiai kutatások homlokterébe kerültek, a friss orvosi-élettani Nobel-díjas Jamanaka Sinja...

A tudomány sztárja és a...

A 2009-es fiziológiai és orvosi Nobel-díj (egyik) kitüntetettje: Elizabeth H. Blackburn, aki a napokban Budapesten tartott előadást a Magyar Tudományos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.