• Eltörölték a vizitdíjat és a kórházi napidíjat

    Szerző: FH

    Az egészségügyi miniszter kedden egyeztet a szakmai szervezetek és az egészségügyi kamarák képviselőivel arról, hogyan lehetne enyhíteni a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatt keletkező károkat.

      A törvény


    A 2008. március 9-i országos ügydöntő népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról szóló törvény szövege letölthető.

    Az Országgyűlés hétfő este fogadta el a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot - 199 igen, 1 nem szavazattal, és 149 tartózkodás mellett. Április elsejétől nem kell vizitdíjat és kórházi napidíjat fizetni, szeptembertől pedig be sem vezetik a tandíjat. A kormány javaslatát az MSZP és az SZDSZ képviselői támogatták, az ellenzék tartózkodott.

    159 igen és 188 nem szavazattal, két tartózkodás mellett leszavazta viszont az Országgyűlés a Fidesz javaslatát, amely szerint idén költségvetési átcsoportosítással, jövőre pedig a játékadóból származó bevételből lehetett volna pótolni a három díj eltörlése miatt kieső bevételeket.

    Horváth Ágnes konkrét javaslatokat vár

    A miniszter még múlt héten azt mondta: a tárca nyitott minden olyan indítványra, amelyben pontosan meghatározzák, hogy a társadalombiztosítás keretein belül honnan csoportosítsanak át pénzt a háziorvosok, kórházak, szakrendelők kieső bevételeinek pótlására.

    Hirdetés

    A megbeszélésre több mint 10 szervezet képviselője kapott meghívást, többek között a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István januárban még azt mondta, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj nem hozott jelentős bevételt, így támogatta eltörlésüket. A március 9-i népszavazás után viszont már arról beszélt, hogy a háziorvosok jelentős része csődbe megy a kieső vizitdíjak miatt. Duplájára kell ezért emelni a praxisok finanszírozását - tette hozzá.

    Az egészségügyi miniszter szerint a keddi egyeztetés akkor lesz komolynak nevezhető, ha a meghívott szakmai szervezetek képviselő nemcsak azt mondják majd, hogy több pénz kell, hanem azt is megjelölik, honnan teremtsék azt elő.

    A Népszava szerint Horváth Ágnes a miniszterelnökkel is tárgyal kedden a népszavazás utáni feladatokról. Hiller István oktatási és kulturális miniszter ugyancsak egyeztet ennek kapcsán kedden Gyurcsány Ferenccel.

    (FH)

    Módosítva: 2008.03.18 08:45, Megjelenés: 2008.03.18 08:45
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Koronavírus: egy hiba miatt holnap megugorhat a fertőzöttek száma Magyarországon

    Nő a koronavírussal fertőzöttek és a betegségben elhunytak száma is Magyarországon, már az elvégzett tesztek több mint 15 százaléka pozitív eredményt adott, mindezek alapján úgy tűnik, a járvány elszabadult - adta hírül a portfolio.hu.

    Müller Cecília: A koronavírus elleni védekezés alól senki nem vonhatja ki magát

    Közös felelősségünk, hogy mindenki a maga helyén védekezzen, ebből senki ki nem maradhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások