Eltörölték a vizitdíjat és a kórházi napidíjat

Független Hírügynökség
megjelent:

Az egészségügyi miniszter kedden egyeztet a szakmai szervezetek és az egészségügyi kamarák képviselőivel arról, hogyan lehetne enyhíteni a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatt keletkező károkat.

A törvény

A 2008. március 9-i országos ügydöntő népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról szóló törvény szövege letölthető.

Az Országgyűlés hétfő este fogadta el a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot - 199 igen, 1 nem szavazattal, és 149 tartózkodás mellett. Április elsejétől nem kell vizitdíjat és kórházi napidíjat fizetni, szeptembertől pedig be sem vezetik a tandíjat. A kormány javaslatát az MSZP és az SZDSZ képviselői támogatták, az ellenzék tartózkodott.

159 igen és 188 nem szavazattal, két tartózkodás mellett leszavazta viszont az Országgyűlés a Fidesz javaslatát, amely szerint idén költségvetési átcsoportosítással, jövőre pedig a játékadóból származó bevételből lehetett volna pótolni a három díj eltörlése miatt kieső bevételeket.

Horváth Ágnes konkrét javaslatokat vár

A miniszter még múlt héten azt mondta: a tárca nyitott minden olyan indítványra, amelyben pontosan meghatározzák, hogy a társadalombiztosítás keretein belül honnan csoportosítsanak át pénzt a háziorvosok, kórházak, szakrendelők kieső bevételeinek pótlására.

A megbeszélésre több mint 10 szervezet képviselője kapott meghívást, többek között a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István januárban még azt mondta, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj nem hozott jelentős bevételt, így támogatta eltörlésüket. A március 9-i népszavazás után viszont már arról beszélt, hogy a háziorvosok jelentős része csődbe megy a kieső vizitdíjak miatt. Duplájára kell ezért emelni a praxisok finanszírozását - tette hozzá.

Az egészségügyi miniszter szerint a keddi egyeztetés akkor lesz komolynak nevezhető, ha a meghívott szakmai szervezetek képviselő nemcsak azt mondják majd, hogy több pénz kell, hanem azt is megjelölik, honnan teremtsék azt elő.

A Népszava szerint Horváth Ágnes a miniszterelnökkel is tárgyal kedden a népszavazás utáni feladatokról. Hiller István oktatási és kulturális miniszter ugyancsak egyeztet ennek kapcsán kedden Gyurcsány Ferenccel.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.