Szigorú dohányzás elleni intézkedés Macedóniában

Független Hírügynökség
megjelent: 2010.01.01.

Szigorú intézkedés lépett hatályba a dohányzás ellen január elsejétől Macedóniában. Péntektől tilos dohányozni olyan helyeken, ahol ételt szolgálnak fel, legyen az szabadtéri, vagy zárt hely.

Az intézkedés értelmében 2500 és 4500 euró közötti - átszámítva 675 ezer és 1,2 millió forint közötti - pénzbüntetésre ítélhetik annak a helynek a tulajdonosát, ahol megszegték a tilalmat.

Megbüntetik azt is, aki dohányzik a tiltott helyen. Az illető 150 és 300 euró, vagyis 40 és 80 ezer forint közötti pénzbüntetésre számíthat, amennyiben tetten érik. Becslések szerint a balkáni ország kétmillió lakosának fele dohányzik. A tilalmat eredetileg 2008. decemberében akarták bevezetni, de aztán visszavonták, hogy legyen egy év felkészülési ideje az éttermek, vendéglők, bárok, kávéházak tulajdonosainak.

A vendéglátóhelyek tulajdonosai azonban kérték a kormánytól, hogy lazítson a szigorításon, mivel a tilalom visszavetheti az üzletmenetet, vagyis csökkenhet a vendégforgalom, ami miatt állásokat kell megszüntetni, és az állam adóbevétele is kevesebb lesz. Macedóniában csaknem 35 százalékos a munkanélküliség jelenleg.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vesekő kialakulásának okai A vesekő kialakulásának okai

A vesekövek a vizelet bizonyos alkotóelemeiből alakulnak ki.

Alvás csecsemőkorban Alvás csecsemőkorban

Hol aludjon a csecsemő: a szülők ágyában, vagy a saját kiságyában?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.