Nemzeti dohányboltok: mit eredményezhet a szigorítás?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is, ahol a lakosság 29 százaléka cigarettázik. A 13-15 év közötti korosztály közül minden második maga vásárol cigarettát az üzletekben, még soha nem utasították őket vissza. Jövő nyártól már csak a nemzeti dohányboltokban lehet cigarettát vásárolni. Lesz-e visszatartó ereje a változásnak? Ön mit gondol erről?

Jövő júliusra felállhat az állami koncessziós dohányboltok rendszere, mindössze hétezer lesz belőle, azaz lesz olyan település, ahol csupán egyetlen egy ilyen bolt fog üzemelni. A reptéri vámmentes boltokra nem terjedne ki a törvény hatálya.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló új jogszabály fontos lépése lehet a fenyegető egészségügyi válsághelyzet megelőzésének.

100 halálesetből 16 a dohányzásra vezethető vissza

A dohányzás 15 diagnózis-csoportban okoz bizonyítottan betegségeket – ez derül ki az Országos Egészségfejlesztési Intézet kutatásából. Miközben hazánkban a férfiak harmada, a nők közel negyede cigarettázik, addig a dohányzással összefüggésbe hozható betegségekkel félmillió beteget kellett a kórházakban ellátni, és több mint 20 ezer ember halt meg dohányzás következtében Magyarországon 2010-ben.

Anyagilag sem éri meg az országnak. Két évvel ezelőtt a dohányzással kapcsolatos állami bevételek (jövedéki adó, ÁFA) meghaladták a 360 milliárd forintot, a társadalom ezzel kapcsolatos kiadásai viszont 441 milliárdra rúgtak.

Csökkenthető a fogyasztásra ösztönző befolyás

Fontos téma a változás

János úgy véli, hogy aki akarja, úgy is beszerzi majd a szükséges cigaretta-adagját, a feketegazdaság kerül majd előtérbe, lesz elég munkája a vámosoknak. Ildikó szerint nem lesz visszatartó ereje a szigorításnak, a fiatalok majd beszerzik otthonról, vagy az idősebbeket kérik meg, hogy vásároljanak nekik dohányterméket. Érdekes lesz majd, ha az iskolába cserélnek gazdát a termékek. Éva bizakodó, úgy gondolja, el kell telni néhány évnek ahhoz, hogy igazi hatása legyen a szabályozásnak.

Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője elmondta, hogy a dohánytermékek kiskereskedelmének szabályozása, így a dohánytermékek reklámjának tilalma, a csomagolás szabályozása, a dohányzás térbeli korlátozása, illetve a dohánytermékek elkülönített helyen történő kereskedelme egyértelműen népegészségügyi célokat szolgál. A szabályozások várhatóan a dohányosok arányának, illetve az elszívott cigaretta mennyiségnek csökkenését eredményezik.

A hozzáférés korlátozása elősegíti majd, hogy a dohányterméket árusító egységeket célirányosan csak azok a fogyasztók keressék fel, akik ilyen terméket akarnak vásárolni. Hatékonyabban lehet majd ellenőrizni a fiatalkorúak dohánytermékhez való hozzájutását az illetékes hatóságok részéről, ha a cigarettát elkülönítve árulják – véli a szakember.

Több mint hétmilliós bírság

Leginkább közforgalmú intézményben, üzletek, bevásárlóközpontokban, sportlétesítményekben és felsőoktatási intézményekben tapasztaltak szabálysértést a felügyelők a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény szabályainak betartását ellenőrizve. Az is előfordult, hogy kórházi udvaron dohányzókkal szemben kellett intézkedniük.

A türelmi időszak lejárta, április 1. óta összesen közel 29 ezer alkalommal végeztek ellenőrzést, az augusztus 31-ig kiszabott bírságok összege várhatóan meghaladja a 7 millió forintot.

Leszokna?

A leszokás támogatását szolgálja a 06 40 200 493-as, helyi hívás költségével elérhető szolgáltatás és a www.leteszemacigit.hu honlap. A telefonszámon észrevételt tehetnek a törvény esetleges megsértésével kapcsolatban is.

(WEBBeteg-Tóth András)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.