Törökországba érkezőknél is kimutatták a koronavírus gyorsabban terjedő változatát

Szerző: MTI

A török hatóságok az Egyesült Királyságból érkező 15 utasnál kimutatták a SARS-CoV-2 koronavírus új, gyorsabban terjedő változatát - közölte pénteken Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján.

Fahrettin Koca az új vírustörzs nagy-britanniai megjelenését követően, december 20-án késő este jelentette be, hogy a variáns terjedése miatt a kis-ázsiai ország felfüggeszti az Egyesült Királyságból, Dániából, Hollandiából és a Dél-afrikai Köztársaságból érkező közvetlen légi járatokat.

Koca december 22-én már arról számolt be, hogy Törökország elkülönített 4603 utast, akik december 14. után jöttek az Egyesült Királyságból, valamint 335 további olyan utast, akik december 20-án este léptek be Törökországba a felsorolt országokból. A tárcavezető egyúttal közölte: a hatóságok a vírustesztek eredményétől függetlenül mindannyiukat elkülönítették.

Bár Törökország december 20-án már felfüggesztette az Egyesült Királyságból érkező járatokat, az egészségügyi miniszter pénteki Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy most "teljesen" felfüggesztik.

Fahrettin Koca pénteken az új vírusváltozattal fertőzött 15 emberről azt írta, hogy az "utóbbi időben" érkeztek Törökországba és hangsúlyozta, hogy a 15 érintett el van különítve és a velük érintkezőket is karanténba helyezték.

A török egészségügyi miniszter üzenetében aláhúzta: az Egyesült Királyságból érkezőktől eltekintve az országban eddig nem mutatták ki az új vírusváltozatot.

A török egészségügyi tárca péntek este a napi járványadatokat is ismertette. Ezek szerint az országban az elmúlt huszonnégy órában 12 203 ember szervezetében azonosították a SARS-CoV-2 koronavírust. A napi esetszám kedden 15 805, szerdán 15 692, csütörtökön 14 380 volt. A pénteki adattal az igazolt fertőzöttek száma 2,22 millióra nőtt a 83 millió lakosú országban.

A beszámoló szerint újabb 212 beteg vesztette életét a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 21 093-ra emelkedett. A mutató kedden 253-on, szerdán 254-en, csütörtökön pedig 239-en állt.

A pénteki jelentésben az olvasható, hogy a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább csökkent, 3918-ról 3891-re.

A gyógyultak száma 14 110-zel, 2,114 millióra nőtt, így ők teszik ki az összes regisztrált eset több mint 95,2 százalékát.

A kis-ázsiai országban mostanáig csaknem 24,7 millió vírustesztet végeztek el.

Törökországban december 31-én este 21 órától január 4-én hajnal 5 óráig kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezés az ellátási láncot nem érinti. Az emberek délelőtt 10 és délután 17 óra között bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen.

A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban.

(MTI)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A gyerekek is lehetnek...

Szakemberek sora becsüli alá, még ma is, hogy mekkora szerepet játszhatnak a gyerekek a koronavírus továbbadásában. Ezért kutatók most ismételten...

Két további életmentő gyógyszer...

Két, már forgalomban lévő gyulladáscsökkentő gyógyszer (hatóanyaguk: tocilizumab és sarilumab) negyedével csökkentheti a legsúlyosabb állapotban...

Stratégiai váltás a beoltási...

Mi a célszerű irányelv? A beérkező vakcina felét tartalékolva garantálni azt, hogy biztosan meglegyen a második dózis az erre váróknak, vagy...

Téli szünet után - Csak...

Az elmúlt hónapokban több oktatási és nevelési intézményben fertőződtek meg koronavírussal pedagógusok s az intézmények más dolgozói is.

Koronavírus - Orbán: Magyarország...

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az...

Egyesek hosszas, mások csak rövid...

Bizonyítékok alapján jó okkal vélhetjük úgy, hogy a koronavírussal szembeni immunitás a fertőződés után akár 6-8 hónapig, sőt, talán évekig...

Hogyan lehet megkülönböztetni az...

A tavasz és a jó idő kezdetével javában tart az allergiaszezon. A COVID-19 világjárvány idején a koronavírus okozta tünetek összetéveszthetők az...

Panaszok, amelyekkel a járvány...

A koronavírus világjárvány kitörésével nagyon nehéz helyzetbe került mindenki. A betegek és az egészségügyi ellátó rendszer is. Az előttünk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.